2024 yılında 1 milyon 357 bin 98 kişinin memur olmak umuduyla KPSS’ye hazırlandığını biliyor muydunuz? Bu istatistik aslında şu anlama geliyor: Her yıl binlerce kişi için KPSS nasıl çalışılır sorusu gündeme geliyor. Siz de KPSS hazırlanma sürecindeyseniz ve taktik arayışındaysanız blog içeriğimizin devamını okumalısınız.
KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) A ve B grubu olmak üzere iki farklı grupta yapılır. A grubu sınava 4 yıllık bölümlerinden mezun olan adaylar başvururken; B grubu sınava lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunları girebilir. A grubu KPSS’de hukuk, iktisat, maliye ve muhasebe derslerinden sorular yöneltilir. Eğitim fakültelerinden ve fen edebiyat fakültelerinden mezun olanlar KPSS eğitim bilimleri oturumuna katılırlar. Her oturumda farklı derslerin olması KPSS hazırlık sürecini zorlaştırır. Süreci daha kolay hale getirmek ve başarılı olmak için birtakım taktikleri uygulamak gerekir. Şu 6 taktiği uyguladığınızda KPSS’de başarılı sonuç alabilirsiniz.
Google’da araştırma yaptığınızda karşınıza KPSS'ye evde hazırlananlar için ders programı gibi ibarelerle paylaşılan ders programı örnekleri çıkar. Elbette bu programları uygulayarak da başarılı olabilirsiniz; fakat kendi kişisel programınızı uygulamanız programa sadık kalma ve başarılı olma ihtimalinizi artırır.
Kendi programınızı oluşturmak için internette paylaşılan ders programlarının hazırlanma mantığını örnek alabilirsiniz. Farklı tüm ders çalışma programlarının ortak özelliği konuları haftalara veya saatlere bölmesidir. Bu noktada hangi derse veya konuya ağırlık vereceğinizi kişisel özelliklerinizle bağdaştırarak belirlemelisiniz. Örneğin, Matematik temeliniz iyiyse Türkçe derslere ağırlık verebilirsiniz. 1 günde tek bir derse çalışmak yerine en az üç farklı ders çalışarak motivasyonunuzu yüksek tutabilirsiniz.
KPSS çalışma sürecinizin sonucunda en önemli unsurlardan biri de doğru kaynakla çalışmaktır. Her kaynak aradığınız yayın olmayabilir. Peki, doğru kaynak nasıl seçilir? Kaynak seçiminde en önemli nokta konu anlatımında en fazla iki farklı kaynak seçip; soru bankası ve deneme çözümlerinde olabildiğince fazla kaynakla çalışma yapılmasıdır. KPSS temeliniz yoksa dili ağır olmayan kitapları tercih etmelisiniz. Online platformlarda sunulan video derslerle öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz. KPSS’de güncel konulardan soru çıkar. Güncel konular için haberleri takip edin ve düzenli olarak dergi okuyun.
KPSS’de yapılan en önemli hata yalnızca teorik bilgiye odaklanmaktır. Sınav stresinizi yönetemediğinizde heyecan ve stres nedeniyle başarısız olabilirsiniz. Bu nedenle stresi yönetebilmek için gerekirse uzmandan destek alın. Stresten uzaklaşmak için uyku ve beslenme düzenine dikkat etmenizi, sınav öncesinde benzer bir ortamda deneme sınavları çözmenizi öneririz. Nefes teknikleri ve meditasyon gibi konulara odaklanarak da stresle mücadele edebilirsiniz.
KPSS’de sorulan sorular bilgi düzeyini, metin anlama ve düşünme becerisini ölçer. En önemli soru çözme tekniği her ifadeyi dikkatle okumaktır. Özellikle de soru köküyle zıt anlam taşıyan şıklardan oluşan sorularda dikkatli olmalısınız. Kolay bulduğunuz soruları hızlıca çözerek zamanı daha iyi yönetebilirsiniz. Hiç bilmediğiniz sorularda rastgele cevaplar işaretlemek yerine soruyu boş bırakmanızı öneririz. Çalıştığınız her konudan sonra konuyla ilgili en az 40 soru çözmelisiniz.
KPSS uzun soluklu bir çalışma sürecidir. Dolayısıyla çalışma ortamı da kritik önem taşıyan bir unsurdur. KPSS çalışacağınız ortamın dikkat dağıtan uyaranlardan uzak olmasına, sessiz ve ferah olmasına dikkat etmelisiniz.
KPSS çalışmalarında yalnızca okuma yapmak sözel derslerde bile yeterli değildir. Üstelik okuma sırasında düşüncelere dalıp gitmeniz de olasıdır. Konu çalışmaları yaparken not almanızı, tablolar çizmenizi ve sesli anlatımlar yapmanızı öneririz.
Temeli Olmayan Biri KPSS Nasıl Çalışmalı?
Daha önce KPSS girmeyen ve derslerine çalışmayan kişiler de etkili çalışma planı hazırladıklarında başarılı olabilirler. Temeli olmayan biri düzenli olarak konu anlatımı çalışmalıdır. Çalışma planının soru çözme aşamasında kolaydan zora doğru çalışmak da temeli olmayanlar için faydalı olur.
Çalışanlar KPSS’Ye Nasıl Hazırlanmalı?
Çalışan biri için KPSS hazırlık süreci biraz daha zorlayıcı olabilir. Bu noktada zamanı doğru yönetmek ve etkili ders çalışma planı hazırlamak kritik önem taşır. Verimli yöntemle çalışma yapıldığında yalnızca 2-3 saat çalışmak da yeterlidir.
KPSS İçin Kaç Ay Çalışmalı?
KPSS’de iyi puan almak için genellikle 6 ay düzenli ders çalışılması önerilir. Ne kadarlık sürenin yeterli olacağı kişinin derslerdeki bilgisine, çalışmak için ayırdığı süreye, derslere olan ilgisine göre değişir. Temeli olmayan biri için en az 7-8 ay yeterli olmayabilir; fakat daha önce KPSS hazırlanmış olan biri için 3-4 ay da yeterli olabilir.
KPSS’ye İlk Hangi Dersten Başlanmalı?
KPSS’de sorumlu olunan birçok ders vardır. Bu nedenle başlangıcın hangi dersle yapılacağı merak konusudur. Önemli olan en çok zorlanılan derse uzun zaman ayırıp düzenli çalışmaktır. Örneğin, Matematik dersinde zorlanıyorsanız çalışmaya Matematik dersi ile başlayabilirsiniz.
Sadece Soru Çözerek KPSS Kazanılır Mı?
KPSS hazırlık sürecinde çok soru çözmek soru tipi görmek bakımından önemlidir. Soru çözerek KPSS kazanılması mümkündür. Bununla birlikte çok fazla sayıda konu olduğu için konu anlatımlı kitaplar okuyarak konu açığını kapattıktan sonra soru çözmek çok daha faydalı olur.
KPSS’ye Evde Nasıl Çalışılır?
KPSS’de kursa gitmeden, evden çalışarak da başarılı olabilirsiniz. Evden çalışarak başarılı olmanın en iyi yolu düzenli çalışmayı teşvik edecek ders çalışma programı hazırlamaktır. KPSS’ye evde düzenli çalışarak hazırlanabilirsiniz.
Sonuç olarak;
Kursiyerlerimizden zaman zaman KPSS nasıl çalışılır, çalışanlar KPSS’ye nasıl hazırlanmalı gibi sorular alıyoruz. Buna dayanarak KPSS’yi kazananların yorumları ışığında sizler için rehber minvalinde içerik hazırladık. KPSS tercihlerinden önce birçok kadro için şart sunulan bilgisayar işletmenliği sertifikasını almanızı öneririz. Bilgisayar işletmenliği eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.
İndirimli