Matematik Nasıl Çalışılır? Matematikte Başarılı Olma Yolları

Matematik Nasıl Çalışılır? Matematikte Başarılı Olma Yolları

Matematik Nasıl Çalışılır? Matematikte Başarılı Olma Yolları

Bilim Genç Dergisi web sayfasındaki bilgiye göre Münih Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, matematik dersiyle ilgili duyguların sonraki yıldaki başarı üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle matematik kaygısından kurtulmak eğitim hayatında son derece kritik önem taşır. Kaygıdan kurtulmanın en iyi yolu ise doğru çalışma yöntemiyle başarıya ulaşmaktır. Peki, matematik nasıl çalışılır? Yanıt aradığım soru tam da bu diyorsanız arkanıza yaslanın ve soğuk terler dökmeden matematikte nasıl başarılı olabileceğinizi keşfedin.

MAT Nasıl Çalışılır?

Matematik öğrencilerin en çok zorlandığı ve özel ders alma ihtiyacı duyduğu ders programıdır. Öyle ki öğrencilerin matematik sorularıyla karşılaştığında soğuk terler dökmesi birçok platformda mizah konusu olmuştur. Oysa matematik sorusu çözerken eğlenmek ve yalnızca okul derslerine katılarak matematikte başarılı olmak mümkün. Yalnızca birkaç taktik uygulamak matematikte başarılı olmak için yeterli olur.

Matematik nasıl çalışılır sorusuna yanıt niteliğinde ipuçları paylaşacağız; fakat öncesinde ne yapmamanız gerektiğine değinelim. “Matematik çok zor. Ben yapamam.”, “Matematik ne işime yarar” şeklindeki cümleleri kurmayın. Bu cümleler ön yargılı olduğunuzu gösterir. Ön yargıyı bir kenara bırakmak başarılı olmak için ilk adımdır. “Ben bu konuyu biliyorum, atlayabilirim” düşüncesine kapılmak da ön yargılı olmak kadar yanlıştır.

Matematik dersinin “kâbus” olarak görülmesinin bir nedeni de matematiğin mantığını kavramamış olmaktır. Nitekim mantığı kavramak matematiği anlamak için önemli bir adımdır. Uzmanlara göre matematiğin mantığı eşitliktir. Ana amaç eşitliği bozmamaktır. (Örneğin, 1+1 = 1+1 2=2) Matematik çalışırken yapılan en önemli hata formülleri ezberleyerek beyni zorlamaktır. Doğru olan formüllerdeki sebep sonuç ilişkisini kavrayabilmek için bol bol soru çözmektir.

Matematik çalışırken dikkat etmeniz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Dersi derste dinleyin” şeklindeki uyarı hemen hemen tüm öğretmenler tarafından yapılır. Dersi derste dinlemek ile kastedilen derse ilgi göstermek ve dersi dinlerken mutlaka not almaktır. Derste anlamadığınız konuları hemen sorup öğrenin. Derse geç kalmayın ve mümkün olabiliyorsa ön sıralarda oturun.
  • Soru çözerken hata yapabilirsiniz. Bu noktada yanıtı hemen öğrenmeye çalışın. Bunun için de öğretmeninizle iş birliği yapın . Çözümünün doğru olduğundan emin olduğunuz sorularda arkadaşınıza anlatarak çözümü daha iyi kavrayabilirsiniz. Bu noktada işlem adımlarını adım adım yazmanız faydalı olur.
  • Bol bol soru çözmek ve bunu bir ders planına sadık kalarak yapmak en önemli başarı yöntemidir. Soru çözerken hem konu değerlendirme sorularını hem de deneme sorularını çözmenizi ve soruların çeşitli zorluk seviyelerinde olmasına dikkat etmenizi öneririz. Önce kolay sorudan başlayıp kolay soruları çözebildiğinizi görün . Bu sayede daha zor soruları çözmek için ihtiyacınız olan motivasyonu bulabilirsiniz. Genellikle en az 2 adet çözümlü soru bankası bitirilmesi önerilir.
  • Yapamadığınız sorular için ayrı bir soru defteri tutabilirsiniz. Soruları konu konu kategorize ederek bir yüzüne soru bir yüzüne cevap şeklinde yazmak da faydalı olur.

Matematik dersine çalışırken diğer derslere çalışırken yapmanız gerektiği gibi çalışma ortamının ergonomik ve doğru aydınlatılmış olmasına dikkat etmelisiniz. Ders çalışırken çok sıkılıyorsanız renkli kalemler ve yapışkanlı not kağıtları kullanabilirsiniz. Rehber öğretmenden ders planı oluşturma konusunda yardım isteyebilirsiniz.

Temeli Olmayan Biri Matematiğe Nasıl Çalışır?

Yazımızın bu aşamasına kadar matematik nasıl çalışılır sorusuna yanıt niteliğinde birçok öneri paylaştık. Elbette temeli olmayan matematik öğrenmeye sıfırdan başlayacak olan kişiler için de bu yöntemler geçerlidir. Ancak başlangıç aşamasında özellikle dikkat etmeniz gereken birkaç nokta olduğunun altını çizmeliyiz.

Matematik öğrenmenin ilk adımı çarpım tablosu ezberlemektir. Çarpım tablosu ezberlememeniz formüllerdeki sebep sonuç ilişkisini anlamanıza engel olacaktır. Çarpım tablosunu kolaylıkla ezberlemek için 2'ler, 3'ler, 4'ler şeklinde çalışmanızı öneririz. Temeli geliştirmek için konu anlatımlı kitaplardan veya internetteki video eğitim modüllerinden yararlanabilirsiniz.

Matematik Tekrarı Nasıl Yapılır?

Tekrar yapmak her ders için ve her seviyede önemlidir. Matematikte tekrar yaparken derste işlenen konuyu;

  • Gözden geçirme,
  • Yüksek sesle okuma,
  • Birisine anlatma yöntemleriyle tekrar etmek matematikte başarılı olmak için önemlidir.

Çözemediğiniz soruları not aldığınız defteri bu aşamada çıkararak tekrar yapmanızı öneririz.

Matematik Çalışmak Hakkında SSS

Matematikte İyi Olmak İçin Ne Yapılmalı?

Matematikte iyi olmak için temel kavramları anlamak gerekir. Kavramları anladıktan sonra eksik konuları tespit ederek ders planlaması yapmalısınız. Sürekli tekrar yaparak matematikte iyi olabilirsiniz.

Kendi Kendine Matematik Öğrenilir Mi?

Kendine kendine matematik öğrenmek elbette mümkündür. Önemli olan sürekli tekrar yaparak eksiklerin üzerinde durabilmektir. Kendi kendine matematik öğrenme sürecinin kolay olması için temel konulardan başlamanızı öneririz.

Matematik Nereden Başlanmalı?

Sıfırdan matematik öğrenmeye başlayanlar ilk önce dört işlemi öğrenmelidir. Güncel müfredata göre ilerlemek ikinci önemli adımdır. Eksik konular üzerinde odaklanmak matematikte ilerleyebilmek için önem taşır.

Matematik Saat Kaçta Çalışılır?

Matematik sabah saatlerinde çalışılır; çünkü araştırmalara göre bu zaman aralığında uyanıklığı pekiştiren hormonların salgılanması sayesinde algılar daha açıktır. Diğer alternatif ise 16.00 ila 18.00 arasıdır; çünkü bu zaman aralığında zihnin canlılığı en üst seviyelerdedir. Ders çalışma saatine ek olarak ergonomik çalışma sandalyesine sahip olmak gibi ayrıntılar da önemlidir.

Son Gün Matematik Sınavına Nasıl Çalışılır?

Sınava son dakika çalışmanın performansı olumlu etkilemesi olasıdır. Önemli olan nokta konunun parça parça çalışılması ve bilginin sindirilmesidir. Son gün çalışmayıp sınavdan önce gevşeme teknikleri kullanmak daha faydalı olur.

Sonuç olarak;

Matematik nasıl çalışılır birçok öğrenci için merak konusudur. Buna dayanarak temeli olmayan biri matematiğe nasıl çalışır, matematik nasıl geliştirilir gibi konulara odaklanarak yöntemler önerdik. Düzenli ve disiplinli çalışmanın matematik ve diğer tüm dersler için altın kural olduğunu vurgulayarak yazımızı sonlandırıyoruz. Matematik çalışma yöntemlerini öğrendim, kodlama ve yazılım alanına sağlam bir adım atabilirim diyorsanız yazılım uzmanlığı robotik kodlama eğitim sayfamızı incelemenizi öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Robotik Kodlama Eğitimi 7+ Yaş
İndirimli!
Robotik Kodlama Eğitimi 7+ Yaş
Tıklayınız
Whatsapp Hattı