Kariyer.net platformunun, 2024’ün ilk 6 aylık istihdam verilerine göre yaptığı araştırmaya göre çalışan ihtiyacı en çok artan sektör sağlık sektörüdür. Sektörde en fazla açığın olduğu pozisyonlardan biri de tıbbi sekreterliktir. Bu pozisyonlara başvuru yapabilmek için tıbbi sekreterlik sertifikasının olması yeterlidir. Peki, tıbbi sekreterlik sertifikası nasıl alınır ? Yanıt elbette eğitimdir; fakat eğitim ve sertifikasyon süreci birçok insan için merak konusudur. Siz değerli okuyucularımız için konuya açıklık getiriyoruz.
Konumuzun detaylarına değinmeden önce sertifika kavramı üzerinde duralım. TDK (Türk Dil Kurumu) sertifika için şöyle tanımlama yapmıştır: “Kişinin bilgi gerektiren herhangi bir konuda niteliğini gösteren belge.” Nitelik kazanmanın yolu ise elbette eğitimdir. Bu bağlamda tıbbi sekreterlik sertifikasını şöyle tanımlayabiliriz: Bireyin tıbbi sekreterlik eğitimi aldığını ve tıbbi sekreter mesleğinin gereklerini yerine getirebileceğini gösteren kurs bitirme sertifikası/öğrenim belgesi.
Eğitim sertifikası, eğitim belgesi, tıbbi sekreter belgesi gibi ifadelerle adlandırılan tıbbi sekreterlik sertifikası almak için yalnızca eğitim programına kayıt olmak yeterli değildir. “Merdiven altı” olarak tabir edebileceğimiz bazı kurumlar ne yazık ki “sınavsız tıbbi sekreterlik sertifikası” şeklinde ibarelerle kayıt almaya çalışır. Ne var ki sınavsız verilen sertifikalar tespit edilmesi durumunda iptal edilerek geçersiz sayılır. Tıbbi sekreterlik sertifikası nasıl alınır sorusunu en basit haliyle eğitime ve sınava katılmak şekilde yanıtlayabiliriz.
Vektörel Grup Uzaktan Eğitim’de tıbbi sekreterlik sertifikasyon sürecinin nasıl olduğunu adım adım şöyle açıklayabiliriz:
Tıbbi sekreterlik sertifikası, e-Devlet üzerinde sorgulanması nedeniyle e-Devlet onaylı tıbbi sekreterlik sertifikası olarak da ifade edilir. Bu noktada altını çizmeliyiz ki sertifikada e-Devlet onayı yoktur. Nitekim e-Devlet resmi bir kurum değil, platformdur. “e-Devlet onaylı” ifadesi sertifikanın e-Devlet üzerinde sorgulanabilmesinden kaynaklanır. Sertifika ömür boyu geçerli olduğu için yenileme eğitimi almanız gerekmez.
Yazımızın bu aşamasına kadar tıbbi sekreterlik sertifikası nasıl alınır sorusunu yanıtlamış olduk. Gelelim sertifikanın nereden alındığına. Sertifika almak için eğitime katılmak gereklidir. Tıbbi sekreterlik eğitimi;
Online eğitim platformlarında verilen eğitimin sonunda sertifika değil, katılım belgesi verilir. Elbette katılım belgesi de CV’yi güçlendirmek bakımından avantaj sağlar. Ne var ki katılım belgesi e-Devlet onaylı değildir. Üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinin dezavantajı ise eğitimin daha yüksek ücretli olmasıdır. Özel kurs merkezleri tıbbi sekreterlik eğitiminde en çok tercih edilen seçenektir.
Özel kurs merkezlerinde hem yüz yüze hem online eğitim seçenekleri vardır. Online eğitimin zaman ve mekân bağımsızlığı sağlaması birçok avantajı da beraberinde getirir. Online eğitimin zaman yönetiminden ekstra ulaşım masraflarının ortadan kalkmasına kadar birçok faydası vardır.
Tıbbi sekreterlik sertifikası alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer detay eğitim kurumu seçimidir. Kurum seçerken şu sorulara yanıt bulmalısınız:
Tıbbi sekreterlik kursu seçerken kurumun sınavsız sertifika vaatlerine itibar etmemenizi ve kurumun ruhsatlı olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz. Uzaktan Eğitim, eğitim sektöründe 20 yıllık deneyime sahip Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bir kurumdur. Kurumumuzun adını taşıyan sertifikayı çoktan seçmeli sorulardan oluşan değerlendirme sınavına katılmak ve başarılı olmak (en az 45 puan alanlar başarılı sayılır) suretiyle alabilirsiniz. Tıbbi sekreterlik sertifikasını e-Devlet üzerinde sorgulamak için şu adımları izleyebilirsiniz:
· Kullanıcı bilgilerinizle e-Devlet sistemine giriş yapın.
· Sertifika sorgulama yapmak için üniversitenin sertifika sorgulama sayfasına erişim sağlayın.
Tıbbi sekreterlik sertifikası istihdamı destekleyici nitelik taşıyan resmi evraktır. Sağlık sektöründe tıbbi sekreter pozisyonuna başvuruda bulunmak için tıbbi sekreterlik sertifikasını kullanabilirsiniz. Yaygın kanının aksine tıbbi sekreterlik sertifikasının kullanılabileceği tek alan hastaneler ve tıp merkezleri değildir. Tıbbi sekreterlik sertifikasını aynı zamanda;
Sertifikanızla hastanelerin başvurabileceğiniz departmanları ise poliklinik, klinik bilgi işlem, hasta kayıt ve kabul, insan kaynakları ve tıbbi arşiv merkezidir. Tıbbi sekreter unvanı iş tanımı, kurum politikalarına göre değişkenlik gösterir. Genel olarak tıbbi sekreterlik sertifikasının yapma yetisi kazandırdığı işleri hasta kayıt ve randevu işlemlerini yapmak, evrakların ilgili birime ulaşmasını sağlama ve fatura ödeme işlemlerini yapmak olarak sıralayabiliriz.
Tıbbi Sekreterlik Sertifikasını Kimler Alabilir?
Tıbbi sekreterlik sertifikasını isteyen herkes alabilir. Eğitimde herhangi bir şart yoktur. Bununla birlikte sertifikayı en az lise mezunlarının alması önerilir. Hastanelere ve diğer sağlık kurumlarına tıbbi sekreter istihdamında sertifikası olan adaylara öncelik verilir.
Tıbbi Sekreterlik Sertifikası Nasıl Çıkarılır?
Tıbbi sekreterlik sertifikası e-Devlet sistemi üzerinden çıkarılır. Örneğin, İstanbul Arel Üniversitesi onaylı tıbbi sekreterlik sertifikası, sertifika sorgulama sayfasından alınır. Sertifikayı, eğitimi ve belgelendirmeyi yapan kurumdan ıslak imzalı olarak almak da mümkündür.
Üniversite Okumadan Tıbbi Sekreter Olunur Mu?
Üniversite okumadan tıbbi sekreter olunur. Lise mezunları da tıbbi sekreter olur. Tıbbi sekreterlik yapmak için üniversite veya MEB onaylı tıbbi sekreterlik sertifikasına sahip olmak yeterlidir. Bununla birlikte istihdam sürecinde sağlık kurumu yöneticilerinin farklı pozisyona ilişkin farklı beklentileri de olabilir.
Tıbbi Sekreterlik Kursu Ücretli Mi?
Tıbbi sekreterlik kursu ücretlidir. Halk eğitimlerde ücretsiz olarak verilen 80 saatlik tıp sekreterliği kursu uygulamadan kaldırılmıştır. Tıbbi sekreterlik uzaktan eğitim programları, yüz yüze eğitimlere oranla daha makul ücrete sahiptir.
Tıbbi Sekreterlik Sertifikası İle Atama Olur Mu?
Tıbbi sekreterlik sertifikası sağlık sektöründe istihdamda önemli ölçüde etkili bir belgedir. Bununla birlikte kamu kurumlarına tıbbi sekreterlik sertifikası ile doğrudan atama olmaz. KPSS (P93) sonuçlarına göre atama yapılır. Ayrıca atamalarda 18 yaşını tamamlamış ve 35 yaşını doldurmamış olmak gibi ekstra şartların karşılanması beklenir.
Tıbbi Sekreterlik Sertifikası KPSS’de İşe Yarar mı?
Tıbbi sekreterlik KPSS’de (Kamu Personeli Seçme Sınavı) doğrudan işe yaramaz. Nitekim kamu kurumlarına, mezun olunan eğitim kademesine ve bölüme göre atama yapılır. e-Devlet onaylı tıbbi sekreterlik sertifikası, hastanelere KPSS şartsız sözleşmeli personel olarak yerleşmeye olanak tanır.
Sonuç olarak;
Sağlık sektöründe kariyer planlayan en az lise mezunu işsizlerin en çok merak ettiği konulardan biri tıbbi sekreterlik sertifikasyon sürecidir. Bu gerçeğe dayanarak tıbbi sekreterlik sertifikası nasıl alınır , sertifikayla atama olur mu gibi konulara değindik. “KPSS şartsız” ibaresiyle tıbbi sekreter (sağlık teknikeri) ataması yapan kamu hastaneleri ile özel sağlık kuruluşlarında tıbbi sekreterlik yapmak isterseniz eğitim sayfamızı incelemenizi öneririz. Eğitim sayfasındaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim danışmanlarımızla ücretsiz görüşme gerçekleştirerek eğitim ve 280 saatlik tıbbi sekreterlik sertifikası hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.