Online Yüksek Lisans ve Doktora Yapmak İsteyenlerin Dikkatine!

Online Yüksek Lisans ve Doktora Yapmak İsteyenlerin Dikkatine!

Online Yüksek Lisans ve Doktora Yapmak İsteyenlerin Dikkatine!

Yurt dışında lisans üstü eğitim almış olmak rekabetçi iş dünyasında yüksek statü için önemli bir avantajdır. Ayrıca online yüksek lisans programları birçok bakımdan avantaj sağlar. Eğitim danışmanlık şirketi adıyla birçok kurum, bu avantajları kullanarak YÖK denkliği olmayan “diploma” satma eğiliminde. Yurt dışında yüksek lisans/doktora yapmayı planlıyorsanız mağdur olmamak için bazı noktalara dikkat etmelisiniz.

Altı Boş Reklamlara Dikkat

Yabancı dil veya ALES gibi yüksek lisans için kritik önem taşıyan sınavlardan gerekli puanı alamayan fakat yüksek lisans hayalinden vazgeçmeyenler eğitim danışmanlık şirketlerinin tuzağına düşmeye meyilli. Özellikle de “dil bariyerine takılmadan, sınavsız, kredi kartına taksitle” gibi ibareler öğrenciler için cezbedici. Eğitim danışmanlık şirketleri YÖK denkliği olmayan diploma satışı için şöyle bir süreç oluşturuyor:

· Yurt dışı domain uzantılı üniversite web sitesi alıp adresini Türkiye’de gösteriyor.

· Öğrenciye akademik kadro üzerinden tez danışmanı (mentör) atanıyor ve öğrencinin diplomaları ve sertifikalarının sistemde eklendiği söyleniyor.

· Öğrenci EFT havale şeklinde ya da kredi kartına taksitle ödeme yapabiliyor.

· Öğrenciye %100 online eğitim alındığı için derslerin tümünden muaf olduğu söyleniyor. Öğrencinin sınava girmesi ve yabancı dil seviyesini belgelemesi de gerekmiyor.

· IELTS sistemi üzerinden, tez hazırlama sürecine göre (6 ay-1 yıl) mezuniyet gerçekleştiriliyor.

Yasal ilerleyen bu sürecin sonunda öğrenci yurt dışındaki bir üniversitenin tezli yüksek lisans/doktora eğitimini tamamlamış oluyor. Dünyanın prestijli üniversitelerinden birinin onayını taşıyan bu diplomayı parayla satın alan öğrenciler, tıpkı parayla tez yazdıran öğrenciler gibi kolayca akademik unvana sahip oluyor.

YÖK Denkliği Olmayan Diploma Sadece Kâğıt Parçasıdır

Uzaktan yüksek lisans programları ile yurt dışı menşeili diplomaya sahip olmak bu denli kolay görünse de bu diplomaların YÖK denkliği yok. Üstelik devlette imza yetkisi vermiyor. Oysa online yüksek lisans/doktora programının, örgün eğitim programıyla eş olması ve programı açan üniversitenin ülkesinde yetkili merciler tarafından tanınmış olması gerekiyor. Aksi halde adınıza düzenlenmiş diploma, YÖK denkliği olmadığı için kâğıt parçasından ibaret kalacaktır. Ayrıca sınavlar, dersler ve yeterlilik gibi süreçler lisansüstü eğitimlerinin temelini oluşturuyor.

Akademide unvan önemli. Yabancı üniversite diplomasıyla farklı eğitim sistemlerine adapte olduğunu belgelemek de kulağa hoş geliyor olabilir. Ancak yurt dışından alınmış lisans diplomalarının denkliklerini, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) onaylatmak zorunludur. Meslek etiği ve iş ahlakı bakımından da bu yolla alınmış belgeyi sunmak doğru değildir. Uzaktan online yüksek lisans başvuru öncesinde Yurt Dışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik El Kitabını okumanızı öneririz. YÖK denkliği olan yüksek lisans/doktora diploması sayesinde kariyerinizde yepyeni kapılar açabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı