AutoCAD Nedir Ne İşe Yarar?

AutoCAD Nedir Ne İşe Yarar?

AutoCAD Nedir Ne İşe Yarar?

İş yaşamında veya meslek araştırma sürecinde AutoCAD programının namını duymuşsunuzdur. AutoCAD, dünyanın en çok kullanılan CAD programlarından biridir. AutoCAD programı için Autodesk tarafından geliştirilmiş bilgisayar destekli tasarım programı tanımlaması yapmak çok da yeterli değildir. Nitekim AutoCAD çok sayıda özelliği ve avantajı bulunan bir programdır. AutoCAD nedir ne iş yarar konusundaki tüm detayları sizler için yazdık.

Bilgisayar Destekli Proje Çizimi AutoCAD Nedir?

AutoCAD, ABD merkezli Autodesk şirketi tarafından ilk kez 1982’de piyasaya sürülen bilgisayar destekli tasarım yazılımıdır. 1982 öncesinde geliştirilmiş başka birçok CAD programı vardır. Elbette diğer CAD yazılımları da birçok bakımdan avantajlıdır. AutoCAD gelişmiş özellikleriyle bu yazılımlar arasında öne çıkar. Nitekim dünyanın en çok kullanılan CAD programı AutoCAD programıdır.

AutoCAD ilk geliştirildiğinde yalnızca 2D çizimler yapabilen bir programmış. 1980’lerin sonlarında 3D modelleme özellikleri eklenmeye başlamıştır. Ardından kullanıcı arayüzü iyileştirilmiş, çizim araçları ve özellikleri eklenmiştir. Yapılan güncellemelerle program “kullanıcı dostu” hale bürünmüştür. Komutlar ve kısayol tuşlarıyla ilgili yapılan güncellemelere ek olarak AutoCAD sürümleri geliştirilmiştir. Bu sayede AutoCAD farklı sektörlere yönelik özelleştirilmiş bir program olarak diğer CAD programları arasından sıyrılmayı başarmıştır.

Her AutoCAD sürümü birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Farklılaşan bu özellikler sektörel ihtiyaçları karşılamayı sağlar. AutoCAD’in bazı sürümleri ve özellikleri şöyledir:

AutoCAD LT Sürümü

Autodesk AutoCAD ile AutoCAD LT sürümüarasındaki en belirgin farklılık AutoCAD LT sürümünde yalnızca 2 boyutlu tasarımlar yapılabilmesidir.

AutoCAD Architecture

Autodesk'in amiral gemisi ürünü AutoCAD'in en işlevsel sürümlerinden biri de AutoCAD Architecture sürümüdür. Mimarlar için geliştirilmiş bu sürümde mimari tasarım ve çizim üretkenliğini artıran birçok özellik vardır.

AutoCAD Civil 3D

AutoCAD Civil 3D, AutoCAD’in inşaat sektöründeki mühendisler için geliştirilmiş versiyonudur. Altyapı projelerinde çalışan inşaat mühendisleri; yol tasarımı, arazi modelleme, su yolu tasarımı gibi projeler için AutoCAD Civil 3D kullanır. Bu sürümün en dikkat çeken özellikleri; BIM teknolojisi ile entegre çalışması ve gelişmiş ölçme ve veri analizi araçlarıdır.

AutoCAD Mechanical

AutoCAD Mechanical, adından anlaşılacağı üzere mekanik tasarım projeleri için geliştirilmiş bir sürümdür. Bu sürümü makine mühendisleri ve tasarımcılar kullanır. İmalat sektöründe mekanik tasarım süreçlerinde hız sağlamak ve kolaylık elde etmek için AutoCAD Mechanical sürümü kullanılır. Sürümde 700 binden fazla standart parça ve unsuru hazırdır.

AutoCAD Electrical

Elektrik mühendisleri ve tasarımcıları AutoCAD Electrical sürümü kullanır. AutoCAD’in bu sürümündeki araçlar, elektrik kumanda devrelerini tasarlamayı ve tasarımları otomatikleştirmeyi sağlar.

AutoCAD Plant 3D

AutoCAD Plant 3D sürümü, endüstriyel tesislerin tasarımı ve modellenmesi için kullanılan sürümdür. Tesis projelerini 3D olarak görselleştirme imkânı sunar.

AutoCAD 2025’te nesne algılama teknik ön izlemesi, ara ve dönüştür, olay günlükleri izleme, hatch iyileştirmeleri gibi özellikler eklenmiştir. Bu sayede yaratıcılığın hızlanması, ihtiyaca özel işlevsellik, bağlı tasarım deneyimi gibi avantajlar ortaya çıkmıştır.

AutoCAD Ne İşe Yarar?

AutoCAD nedir ne işe yarar sorusunu biraz daha detaylandıralım. Altını çizmeliyiz ki AutoCAD hem 2D hem de 3D tasarım yapmaya elverişlidir. AutoCAD’in bu özellikleri programı farklı alanlarda kullanmaya elverişli hale getirir. Program; mimarlık, mühendislik, inşaat, haritacılık, iç mekân tasarımı sektörlerinde kullanılır. AutoCAD programının sağladığı avantajlar ise şöyledir:

  • Hata payını düşürmek,
  • Tasarım için harcanan eforu azaltmak,
  • Zamandan tasarruf etmek,
  • Çizimleri kolayca düzenlemek,
  • Tasarımların doğruluğunu kontrol etmek,
  • Çizimleri başkalarıyla paylaşmak.

AutoCAD’in bir diğer önemli özelliği esnek ve özelleşebilen tasarım imkânı sunmasıdır. Programın kullanıcı odaklı olmasının avantajı kolaylık sağlaması ve zaman kazandırmasıdır.

Autocad Komutları Ne İşe Yarar?

AutoCAD öğrenmenin en iyi yolu komutları öğrenmektir. Komutlar proje çiziminde hız sağlar.

AutoCAD Polygon komutu ne işe yarar?

AutoCAD programında Polygon çokken çizme komutudur.

AutoCAD Purge ne işe yarar?

AutoCAD programında Purge komutu projedeki kullanılmayan katmanları silmeyi sağlar.

AutoCAD Explode komutu ne işe yarar?

AutoCAD programında Explode komutu, gruplanmış öğeleri parçalara ayırmayı sağlar.

AutoCAD Chamfer komutu ne işe yarar?

AutoCAD programında Chamfer komutu, kendileri ya da doğrultuları kesişen çizgileri birleştirmeyi sağlar.

AutoCAD Array komutu ne işe yarar?

AutoCAD programında Array komutu, nesneleri dikdörtgen veya dairesel olarak dizerek kopyalamayı sağlar.

AutoCAD Ortho komutu ne işe yarar​?

AutoCAD programında Ortho komutu, X ve Y eksenine dik çizimler yapmayı sağlar.

AutoCAD Hakkında SSS

Autocad Ne Amaçla Kullanılır?

AutoCAD vektör tabanlı tasarım programıdır. Teknik resim çizmek için kullanılır. Tasarım ve çizim gerektiren tüm sektörlerde ve mesleklerde AutoCAD bilmek zorunlu hale gelmiştir.

AutoCAD ile Neler Çizilir?

AutoCAD programı; 2D çizim oluşturma, 3D modelleme, çizim organizasyonu, özelleştirme, detaylandırma ve notlandırma, özelleştirme yapmayı sağlar. Program sayesinde makine tesisat, peyzaj, sıhhi tesisat, elektrik tesisatı projeleri çizilir. AutoCAD, teknik çizimlerde kullanılan bir CAD yazılımıdır.

AutoCAD Kolay Mı?

AutoCAD programının avantajlarından biri de aynı şeyi yapmanın birden fazla yolu olmasıdır. Buna dayanarak AutoCAD kolay bir programdır diyebiliriz. Ne var ki programı tümüyle kavrayabilmek için düzenli olarak pratik yapmanız gerekir.

AutoCAD Kimlere Ücretsiz?

AutoCAD aboneliğinde bulunan sektöre özel araç setlerini ücretsiz deneyebilirsiniz. AutoCAD ücretsiz deneme sürümü 15 gün kullanılabilir. AutoCAD öğrenci sürümü de ücretsizdir; fakat edu uzantılı mail adresi ve öğrenci belgesi ibraz edilerek kullanılabilir. Öğrenci sürümüyle AutoCAD’i ticari projeler için kullanmak mümkün değildir.

AutoCAD Bilenler Nerelerde Çalışabilir?

AutoCad programı, tasarım ve teknik çizin gerektiren tüm mesleklerde ihtiyaç haline gelmiştir. Öyle ki programı kullanabiliyor olmak işverenler tarafından verimli çalışma potansiyeli anlamına gelir. AutoCAD bilenler; inşaat, mimarlık, elektrik elektronik, mobilya dekorasyon ve dijital pazarlama alanlarında çalışabilir.

Sonuç olarak;

Zaman zaman kursiyerlerimiz, AutoCAD nedir ne işe yarar sorusunu yöneltiyor. Programın ne olduğuyla ilgili merak edilenleri açıkladık. AutoCAD biliyorum ne iş yapabilirim diye merak edenlerin de aradıkları cevabı bulmalarını sağladık. AutoCAD özellikle mimarlık ve mühendislik okuyanların, eğitimi tamamlamadan önce öğrenmesi gereken bir programdır. AutoCAD eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

AutoCAD Eğitimi
İndirimli!
AutoCAD Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı