Yaygın kanı, teknolojinin hemen her şeyi dönüştürdüğü çağımızda teknolojiyi kullanmanın çağa ayak uydurmak için yeterli olduğu yönündedir. Oysa asıl önemli olan teknolojiyle üretmektir. Birçok kaynakta bu eylem “bilgisayarca düşünmek” olarak ifade edilmiştir. Robotik kodlama öğrenmek 21. yüzyıl becerilerine sahip olmanın en iyi yoludur. Peki, robotik kodlama nasıl öğrenilir ? İlkokul dördüncü sınıfta robotik ve kodlama dersinin müfredata eklenmiş olması elbette robotik öğrenmek için yeterli değildir. Gelin detaylarıyla sıfırdan robotik kodlama öğrenme konusunu mercek altına alalım.
Robotik kodlama öğrenmenin neyi gerektirdiği, nasıl bir yol izlemek gerektiği konusundaki detaylara değinmeden önce robotik kodlamayı tanımlayarak kodlama ile farkına değinmeliyiz. Hatta mantığın anlaşılması için öncelikle algoritma ve programlama dili kavramlarını açıklamalıyız.
Algoritma en basit şekliyle şöyle tanımlanır: “Sonuca götüren yönergeler dizisi” Yani, problemi çözmek ve hedefe ulaşmak için tasarlanmış olan yolu ifade eder. Programlama dili, bilgisayar ve insan arasında tercüman görevi görerek robotlara talimatlar verir. Robot, komutlara göre hesaplamalar yapıp karar veren makinelerdir.
Robotik kodlama, makinelerin ve sistemlerin işlevsel ve akıllı hale getirilmesidir. Kodlamadan farkı kodların robotlara yüklenmesidir. Robotik kodlamanın nasıl yapıldığını en temel haliyle aşama aşama şöyle açıklayabiliriz:
Robotik kodlamada Python, C++, Java, Scratch programlama dilleri kullanılır. Türkiye’de en çok kullanılan robotik kodlama uygulamaları şunlardır: Kodris, VEX Robotics, Scratch, CodeMonkey, Code.org. Robotik kodlama inovatif, sistematik, analitik ve eleştirel düşünceyi geliştirir. Birlikte robotik kodlama yapmak takım çalışmasına yatkınlık sağlar. Robotik kodlamanın faydaları hakkında daha detaylı bilgi edinmek için şu blog içeriğimizi de okumanızı öneririz: Robotik Kodlama Ne İşe Yarar?
Robotik kodlamanın STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) alanlarında beceri kazandırması erken yaşta robotik kodlama eğitimini zorunlu hale getirmiştir. İlkokul 4. sınıfta MEB müfredatında Kodlama ve Robotik dersi okutulur. Hatta birçok anaokulunda da robotik kodlama dersleri verilir.
Üniversitede doğrudan robotik kodlama bölümü oktur; fakat birçok bölümde robotik kodlamayla ilişkili konular ders olarak (seçmeli) işlenir. Örneğin;
· Bilgisayar programcılığı bölümü- Robotik kodlama
Robotik kodlamaöğrenmenin bir başka yolu robotik kodlama kursu kapsamında verilen eğitimlere katılmaktır. Robotik kodlama kursları; okul öncesi, 7 yaş üzeri ve eğitmenlik kursları olarak üç farklı seviyede düzenlenir. Robotik kodlama kursunda önemli olan kurs merkezinin MEB bünyesinde özel eğitim ve sertifikalandırma hizmeti veren ruhsatlı bir kurum olmasıdır.
Robotik kodlama eğitici eğitiminin profesyonel açıdan fayda sağlaması için sertifika kazandırması önemlidir. Robotik kodlama sertifikası alma süreci Uzaktan Eğitim’de şöyle ilerler:
Robotik kodlama ücretsiz web siteleri üzerinden geliştirilebilir. Ancak sıfırdan robotik kodlama öğrenmek için eğitim almak kritik önem taşır. Nitekim robotik kodlamanın inceliklerinin ücretsiz olarak aktarılması pek de olası değildir. Aurdino satın almak da robotik kodlama öğrenmek için iyi bir seçenek olabilir. Ancak yine de eğitim almak gerekir. Tek başına robotik kodlama öğrenmek kolay değildir.
Robotik Kodlamaya Nereden Başlanmalı?
Robotik kodlama öğrenmeye algoritmanın temellerini öğrenmekle başlanmalı. Kodu manuel olarak yazmak yerine grafiksel arayüz kullanan görsel tabanlı programlama yapmak başlangıç için en iyi seçenektir. Görsel tabanlı uygulamalar kullanmak robotik kodlamanın mantığını anlamayı sağlar.
Robotik Kodlama Zor Mu?
Robotik kodlamanın zorluğu kişiden kişiye göre değişir. Öğrenme sürecinde sık sık çalışma yapan kişiler, robotik kodlamayı daha kolay öğrenebilir. Robotik kodlamayı tek başına öğrenmek zordur. Kodlama destek alarak daha çabuk öğrenilir.
Robotik Kodlama Nasıl Bir Ders?
21. yüzyılda eğitimde çocukların algoritma geliştirme, mantıksal düşünme ve programlama becerilerini geliştirmek kritik önem taşır. Robotik kodlama, bu önem neticesinde önem verilen bir derstir. Robotik kodlama dersinde Arduino ve benzeri yazılım araçları üzerinde durulur.
Robotik Kodlama Eğitimi Kaç Yaşında Başlamalı?
Robotik kodlama eğitimi 6-7 yaşında başlamalıdır. Eğitimde çocuğun bilişsel ve duygusal gelişimi önemlidir. Robotik kodlamaya ilgi duymayan çocukların robotik kodlama yerine, ilgi alanlarına uygun eğitimlere yönlendirilmesi daha doğru olur.
Sonuç olarak;
Zaman zaman kursiyerlerimiz, robotik kodlama nasıl öğrenebilirim şeklinde soru yöneltiyor. Robotik kodlama öğrenme yöntemlerinin merak konusu olmasından yola çıkarak robotik kodlama nasıl öğrenilir konusuna açıklık getirdik. Robotik kodlama eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreci hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.
İndirimli