Üniversite eğitimi alarak akademik bilgi ve tecrübeye sahip olmak sayısız avantaj sunar. Siz de daha önce üniversite eğitimi aldıysanız ve yeniden üniversite okumanın avantajlarından faydalanmak istiyorsanız sınavsız ikinci üniversite eğitimi tercih edebilirsiniz. Gelin sınavsız ikinci üniversite şartları nasıl birlikte irdeleyelim.
Sınavsız ikinci üniversite adından anlaşıldığı üzere ikinci defa üniversite eğitimi almayı ifade eder. Bu sistemde ikinci üniversite açık ve uzaktan öğretim fakültesi olan üniversitelerde okunabilir. İkinci üniversite hakkından yararlanılabilecek yükseköğretim kurumları;
Sınavsız 2 üniversite şartları olan bir sistemdir. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen şartlara uymayan kişilerin üniversite okumak için YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) puanıyla yerleştirilmesi gerekir. AÖF ikinci üniversite şartları sistem uygulanmaya başladığında yalnızca ön lisans veya lisans diplomasına sahip olmaktı. 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla geçerli olmak üzere bazı değişiklikler yapıldı. Son yapılan değişiklik dahil olmak üzere sınavsız ikinci üniversite şartları şu şekildedir:
Sınavsız ikinci üniversite hakkından yararlanamayacak kişiler ise
Sınavsız ikinci üniversite başvuru şartları dört üniversite için de geçerlidir.
Sınavsız ikinci üniversite eğitimi açık öğretim sistemindedir. Başvurular da elektronik ortamda alınır. Başvuru tarihleri ve materyal ücretleri üniversiteler arasında farklılık gösterir. Gaziler, birinci dereceden şehit ve gazi yakınları ve en az %40 engelli raporu olanlar materyal ücretinden muaf tutulur. Yalnız muaf olmak isteyenlerin, hak sahiplik belgesinin aslını ya da barkodlu e-Devlet çıktısını muafiyet talebini belirten ıslak imzalı dilekçe ve nüfus kayıt örneğiyle birlikte fakülteye elden ya da posta/kargo yoluyla ulaştırması gerekir.
Kayıt işlemleri kısa sürede tamamlanır. Ardından kullanıcı adı ve şifre sisteme tanımlanır. Kayıt durumu ve diğer konular Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) üzerinden takip edilebilir. Her dönem için bir ara sınav (vize) ve yarı yıl sınavı (final) yapılır. Üniversiteler, derslerde başarılı olamayan öğrencilere bütünleme sınavı, tek ders sınavı, üç ders sınavı ve yaz okulu gibi seçenekler sunar. Genel sorunlar iletişim büroları üzerinden de çözülebilir.
Sınavsız İkinci Üniversite Tek Seferlik Mi?
YÖK ikinci üniversite okuma sayısı konusunda sınırlama getirmemiştir. Üniversite mezunları, taleplerine göre materyal ücreti ödemek koşuluyla ikinci veya üçüncü defa ikinci üniversite hakkından yararlanabilir. Önemli olan nokta aynı programın öğrencisi veya mezunu olmamaktır.
Sınavsız İkinci Üniversite Ücretli Mi?
Sınavsız ikinci üniversite ücretsizdir; fakat yeni kayıt ve kayıt yenileme işlemlerinin yapılması için materyal ücreti ödemek gerekir. Materyal ücreti, (merkezi sınav, ders materyalleri vb.) harcamalar için alınır. Aynı anda iki yükseköğrenim eğitimine devam edenlerin öğrenim ücreti (katkı payı, harç) ödemesi gerekir.
Sınavsız 2. Üniversite Başvuruları Ne Zaman 2024?
Sınava girmek gerekmeden ikinci defa üniversite diplomasına sahip olmak için açık ve uzaktan eğitim fakültesi bulunan üniversitelere başvuru yapmak gerekir. İkinci üniversite başvuruları üniversitenin web sitesinde yayımlanır. Bu tarihlerin ardından talebe göre yeniden başvuru sistemi açılabilir. Tarih üniversiteler arasında farklılık göstermekle birlikte Ağustos ve Eylül dönemlerinde kayıt başvuruları alınmaya başlar.
Sonuç olarak;
İkinci üniversite için ne gerekli merak edenler için sınavsız ikinci üniversite şartları hakkında yazdık. Sınavsız 2. üniversiteye dair merak edilen konulara da açıklık getirdik. Kişisel ve mesleki gelişiminize yatırım yapmak için ikinci üniversite hakkından yararlanmanızı öneririz.