0

BİZİ TAKİP EDİN

Aile Danışmanı Nasıl Olunur?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, HER HANEYE AİLE DANIŞMANI ATAMASI için çalışmaların başladığını duyurdu. Bu duyuruyu takip eden tarihlerde en çok karşılaştığımız soru şu: Aile danışmanı nasıl olunur? Elbette aile danışmanı olmak için öncelikli koşul eğitim almak ve alınan eğitimi belgelemek. Siz de aile danışmanı olma sürecine dair eksik bilgilerinizi tamamlamak istiyorsanız doğru sayfadasınız.

Nasıl Aile Danışmanı Olunur?

Aile danışmanlığı hizmeti Türkiye’de yeni yeni popüler hale gelse de eskiden beri uygulanan bir sistemdir. Hem özel sektörde hem kamu sektöründeki projeler kapsamında sunulan aile danışmanlığı hizmetinde amaç, ailelerin daha sağlıklı ilişkiler kurabilmelerini sağlamaktır. Ailenin, toplumun en küçük birimi olması aile destek programlarının ne denli önemli olduğunu ortaya koyar. Nitekim aile danışmanlığı hizmeti veren kurumlar da şu mottoyu benimser: “toplumun temel taşına yatırım yapıyoruz”.

Aile içinde dinamiklerin geniş perspektiften değerlendirildiği aile danışmanlığı hizmeti profesyonel bir hizmettir. Bu hizmeti vermek için ne yalnızca üniversite okumuş olmak ne de alana ilgi duyuyor olmak yeterlidir. Aile danışmanı unvanı, henüz boşluklar olsa da bir yönetmeliğe göre sahip olunan bir unvandır. Dolayısıyla öncelikle eğitime katılmak gerekir. Adım adım aile danışmanı olmak için gereken şartlar şöyle oluşturulur:

1. Psikoloji, sosyoloji, PDR, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi, hemşirelik, tıp bölümlerinden en az birinde lisans eğitimi alınır.

2. Aile danışmanlığı sertifika programı kapsamında aile danışmanlığı eğitimi alınır.

3. Aile danışmanlığı sertifika sınavına katılmak suretiyle üniversite veya MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası alınır.

4. Aile danışmanlığı sınavı ile kazanılan sertifika sayesinde aile danışmanlığı hizmeti veren kurum ve kuruluşlara başvuru yapılır.

Aile danışmanı unvanı dört adımda kazanılır. Aile danışmanı nasıl olunur sorusuna yanıt niteliğindeki bu dört aşamada en kritik olan üçüncü aşamadır. Üçüncü aşamada şu konu gündeme gelir: Üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifikası ile MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası arasındaki fark. Bu noktada amacınızı belirleyin. Her iki sertifika da bakanlık tarafından kabul gören resmi evraktır ve aile danışmanı unvanını kazandırır. Ancak amacınız kendi adınıza aile danışmanlığı merkezi açarak aile danışmanlığı hizmeti vermekse sertifikanız Millî Eğitim Bakanlığı onaylı olmalıdır. Üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifikası, belediyeden ruhsat alarak aile danışma merkezi açmak için yeterli değildir.

Tüm bu süreçleri tamamlayarak aile danışmanı unvanına sahip olduğunuzda hem özel sektörde hem de kamu sektöründe hizmet verebilirsiniz. Kamuda şu an itibarıyla aile danışmanı kadrosu yoktur; fakat ilgili bölümden mezun olarak KPSS puanıyla kamu sektörüne atabilir, ilgili projelerde danışmanlık hizmeti verme fırsatı bulabilirsiniz. Üstelik Bakanlık HER HANEYE AİLE DANIŞMANI ATAMASI yapılacağının müjdesini vermiştir. Sertifikanızın MEB onaylı olması durumunda sermayeniz de varsa kendi adına aile danışmanlığı merkezi açabilirsiniz.

Devlette Aile Danışmanı Nasıl Olunur?

Devlette aile danışmanı olmak için de eğitim ve sertifikasyon süreçlerini tamamlamanız gerekir. Devlette hem hastanelerde hem adliyelerde aile danışmanlarına ihtiyaç duyulur. Belediyelerin toplum, aile ve kadın merkezlerinde de aile danışmanlığı hizmeti verilir.

Kamuda aile danışmanlığı ataması daha çok Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sözleşmeli olarak (ASDEP) yapılır. Altını çizelim ki atamalar doğrudan aile danışmanı unvanı açık pozisyonuna yönelik olarak yapılmaz. Yönetmelikte belirtilen bölümlerden mezun olanlar, “aile ve sosyal destek personeli” unvanıyla KPSS puanı ile 4B’li olarak atanır.

Kamu kurumlarında aile danışmanı olarak görevlendirilmek için öncelikle;

  • Psikolog,
  • Psikolojik danışman/rehber öğretmen,
  • Sosyal çalışmacı,
  • Sosyolog,
  • Çocuk gelişimci,
  • Hemşire,
  • Doktor kadrolarına KPSS ile atanmış olmak gerekir.

Aile danışmanları, belediyelerin ilgili birimlerinde aile danışmanlığı ve çift terapisi hizmeti verebilir. Ancak her belediyede aile danışmanlığı hizmeti yoktur. Belediyelere başvuru yapmadan önce hangi belediyenin vatandaşlara ücretsiz olarak aile danışmanlığı hizmeti verdiğini öğrenmelisiniz. Belediyelerin aile danışmanlığı hizmeti verilen birimleri; psikolojik danışmanlık, çocuk koruyucu sağlığı, aile danışmanlık ve eğitim, aile danışma, psikolojik danışmanlık olarak adlandırılır.

Uzman Aile Danışmanı Nasıl Olunur?

Aile danışmanı olmak için aile danışmanlığı yüksek lisans yapmak veya aile danışmanlığı sertifika programına katılmak gereklidir. Aile danışmalarının uzmanlaşması ise sürekli gelişime bağlıdır. Gelişimine yatırım yapmayan bir aile danışmanı başarılı bir aile danışmanı olamaz.

Bir aile danışmanının yalnızca seans becerilerine sahip olması yeterli değildir. Aile danışmanı, aile danışmanlığının kapsamına giren tüm konularda uzmanlaşmalıdır. Bu bağlamda uzman aile danışmanı olmak için aile danışmanlığı eğitimine ek olarak; oyun terapisi, masal terapisi, cinsel terapi, bağımlılık terapisi, BDT (bilişsel davranışçı terapi), resim analizi, EMDR (göz hareketleriyle duyarsızlaştırma) gibi eğitimlere katılmanızı öneririz.

Aile Danışmanı Olma Şartları Hakkında SSS

Aile Danışmanı Olmak İçin Ne Gerekiyor?

Aile danışmanı olmak için aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmak gerekir. Üniversite veya MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmanın tek koşulu aile danışmanlığı eğitimi sertifika programına katılmak ve değerlendirme sınavında başarılı olmaktır. Aile danışmanlığı unvanı için sertifika yeterli olsa da bu unvanla işe girmek için farklı niteliklere sahip olmak da önemlidir.

Hangi Bölüm Mezunları Aile Danışmanı Olabilir?

Hangi bölümlerden mezun olanların aile danışmanı olabileceği Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirlenmiştir. Buna göre psikoloji, PDR, sosyal hizmetler, sosyoloji, çocuk gelişimi, tıp, hemşirelik lisans bölümlerinden mezun olanlar aile danışmanı olabilir. Bu bölümlerin açık öğretim fakültesi mezunları da aile danışmanı olma hakkına sahiptir.

Aile Danışmanlığı İçin KPSS Şart Mı?

Aile danışmanlığı ağırlıklı olarak özel sektörde yapılır. Özel sektörde aile danışmanlığı için KPSS şart değildir. Kamuda aile danışmanlığı yapabilmek için KPSS nitelik kodunu karşılıyor olmak ve proje kapsamında görevlendirilmek gerekir.

Kimler Aile Danışma Merkezi Açabilir?

MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası ile belediyeden ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden iş yeri açma izin belgesi alabilenler aile danışmanlığı merkezi açabilir. Aile Danışmanlığı Yönetmeliği gereğince aile danışmanlığı merkezi açmak için iki aile danışmanı veya bir aile danışmanı ve bir meslek elemanı olması gerekir. Üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifikası, aile danışmanlığı merkezi açmak için yeterli değildir. Belediyeden ruhsat alarak kendi adına merkez açabilen kişiler, MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası olan kişilerdir.

Sonuç olarak;

Aile danışmanı nasıl olunur merak edenler için konuya açıklık getirdik. Bu konuda zaman zaman karşılaştığımız soruları da yanıtlayarak aile danışmanı olma süreci hakkında kapsamlı bilgiler paylaştık. Belirtmiş olduğumuz bölümlerden mezunsanız veya mezun olabilecek durumdaysanız siz de aile danışmanı olabilirsiniz. Detaylı bilgi için aile danışmanlığı eğitim sayfamızı incelemenizi öneririz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

Aile Danışmanlığı Eğitimi

Buraya tıklayarak hemen başvur indirim ve hediye eğitimleri kaçırma.


Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız :
444 0 822 | 0312 945 70 80