Aile danışmanlığı eğitimi, özel uzaktan eğitim kursları ve üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinde verilen bir eğitimdir. Eğitimi veren çok sayıda kurum olması ve merdiven altı olarak tabir edilen kurumların varlığı aile danışmanı adayları için seçim sürecini zorlaştırır. Aile danışmanlığı eğitimi nereden alınmalı konusu sizin için de soru işaretiyse, mini rehber minvalindeki bu içeriğimizdeki eğitim saati, sertifika sınavı gibi önemli detayları atlamamanızı öneririz.
Aile danışmanlığı eğitimi MEB onaylı ve üniversite onaylı sertifika kazandırır. Eğitimi düzenleyen kurumlar özel kurslar ve sürekli eğitim merkezleridir. MEB’e bağlı ruhsatlı kurs merkezleri ve üniversitelerin kazandırdığı sertifikalar, yasal geçerlilik ve içerik bakımından farklı değildir. Ancak birçok özel kurs merkezinde “Aile Danışmanlığı Yönetmeliğine uygun” ibaresiyle tanıtım yapılsa da doğru eğitimi almak ve geçerliliği olan “e-Devlet onaylı” sertifika almak için dikkat etmeniz gereken birçok nokta var. 👇
Eğitim programına kayıt sürecinde en önemli nokta hangi bölümden mezun olduğunuz. Aile danışmanlığı eğitimi, Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile gereklilikleri belirlenmiş bir eğitim programıdır. Yönetmeliğe göre Psikoloji, PDR, sosyoloji, çocuk gelişimi, sosyal hizmetler, hemşirelik ve tıp fakültesi mezunu değilseniz eğitime katılamazsınız. Dolayısıyla hangi bölüm mezunu olduğunuzu sormadan size eğitim programı satmaya çalışanlara itibar etmemelisiniz.
Aile danışmanlığı eğitim süresi Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre aile danışmanlığı eğitimi, en az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik eğitim programıdır. Bazı kurumlarda yönetmelikte belirtilenin aksine canlı dersler ve süpervizyon eğitimi olmadan süreç sonlandırılır. Eğitime kayıt olurken eğitim süresine dikkat etmelisiniz.
Kurumumuzda hibrit eğitim modelinde düzenlenmiş olan aile danışmanlığı eğitimi 464 saattir ve süpervizyon zorunludur. Süpervizyon eğitiminde gerçek bir çifte uzman eğitmen gözetiminde danışmanlık hizmeti uygulanır. Süpervizyon eğitiminin başka ikamesi yoktur.
Aile danışmanlığı eğitimine katılacağınız kurumdan eğitmen hakkında bilgi istemelisiniz. Nitekim aile danışmanlığı eğitimi uzman klinik psikolog tarafından verilebilir. Örneğin, kurumuzca düzenlenen aile danışmanlığı sertifika programının eğitmenleri Sibel Cesur Akyunak ve Şenay Ölmez alanında uzman isimlerdir. Yönetmelikte aile danışmanlığı eğitimi veren eğitimcilerle ilgili şu madde vardır: “Yükseköğretim kurumları dışında aile danışmanlığı sertifika programı eğitimini yürütecek kurum ve kuruluşlarda görev alacak eğiticilerde ulusal ve uluslararası standartta sertifikaya sahip ve aile danışmanlığı konusunda en az beş yıl çalışmış olmak ya da aile danışmanlığı alanında yüksek lisans veya doktora programlarında eğiticilik yapmış olma şartı aranır.”
Aile danışmanlığı sertifikası almak için tek koşul eğitime katılmak değildir. Eğitim sürecinin ardından düzenlenen sertifika sınavına katılmak ve sınavda geçerli puanı almak gerekir. MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası için fiziki sınav düzenlenirken; üniversite onaylı sertifika için online sınav düzenlenir. Bazı kurumlarda kursiyerler sertifika sınavına tabi tutulmaksızın sertifika alır; fakat bu yöntemde verilen sertifikanın hiçbir geçerliliği yoktur. Kurumuzdan MEB onaylı sertifika almak için sertifika sınavında en az 50; üniversite onaylı sertifika almak için sertifika sınavından en az 45 puan almak gerekir. MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası için dört defa sınava girme hakkı tanınmıştır.
Eğitim sektöründe ne yazık ki merdiven altı kurumlar türemiştir. Bu kurumlardan alınan herhangi bir belgenin geçerli olması mümkün değildir. Bu nedenle eğitim kurumu seçiminde kurumun ruhsatlı olup olmadığını sorgulamak önem taşır.
Üniversite onaylı sertifika, e-Devlet üzerinden sorgulanabilen yasal geçerliliğe sahip resmi evraktır. Ancak ruhsat almak için yeterli değildir. Bu nedenle aile danışmanlığı eğitimindeki amacınız kendi aile danışmanlığı merkezinizi açmaksa MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almanızı öneririz. MEB onaylı sertifika, belediyeden ruhsat almayı ve Bakanlıktan iş yeri izin belgesi almayı sağlar. Üniversite onaylı sertifikası olan aile danışmanları ruhsat alamaz.
Aile Danışmanı Hangi Eğitimleri Almalı?
Aile danışmanı olmak isteyenlerin aile danışmanlığı eğitimi alması gerekir. Eğitime katılarak sertifika alan ve aile danışmanı unvanını kazanan kişilerin ise oyun terapisi, masal terapisi, BDT (bilişsel davranışçı terapi), EMDR, cinsel terapi gibi eğitimlere katılması mesleki gelişim açısından fayda sağlar. Aile danışmanlarının beden dili, etkili iletişim gibi kişisel gelişim eğitimlerine katılması da faydalı olur.
Aile Danışmanlığı MEB Onaylı mı Üniversite Onaylı mı?
Aile danışmanlığı MEB onaylı sertifika ile üniversite onaylı sertifika arasında yasal geçerlilik bakımından farklılık yoktur. İki sertifika türü de e-Devlet sisteminde görüntülenebilir. Bununla birlikte MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası, Bakanlıktan iş yeri izin belgesi almak için gereklidir.
Aile Danışmanlığı Eğitimi Hangi Üniversitelerde Var?
Aile danışmanlığı eğitimi, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı özel kursların yanı sıra üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri bünyesinde de verilen eğitim programıdır. Birçok üniversite aile danışmanlığı eğitimi düzenlemektedir. Hem devlet üniversiteleri hem vakıf üniversiteleri aile danışmanlığı eğitimi verir. Üniversiteler ile anlaşmalı kurumlar da üniversite onaylı aile danışmanı sertifikası verir.
Aile Danışmanlığı Eğitimi Kimler Alabilir?
Aile danışmanlığı eğitimini yalnızca Aile Danışmanlığı Yönetmeliğinde belirtilen lisans programlarından mezun olan kişiler alabilir. Bu bölümler; psikoloji, PDR, sosyoloji, çocuk gelişimi, sosyal hizmetler, hemşirelik ve tıp fakültesidir. İlgili bölümlerde son sınıfta okuyanlar da eğitime katılabilir; fakat sertifika sınavına katılma ve sertifika alma hakkının doğması için mezuniyet belgesi (diploma) zorunludur.
Sonuç olarak;
Aile danışmanlığı eğitimi nereden alınmalı merak edenler için önemli noktalara değindik. Merdiven altı kurumlar karşısında dikkatli olmanızı öneririz. Siz de psikoloji, PDR, sosyoloji, çocuk gelişimi, sosyal hizmetler, hemşirelik ve tıp fakültesi mezunuysanız ve aile danışmanı olmak istiyorsanız aile danışmanlığı sertifika programımıza katılabilirsiniz.