PDR kısaltmasıyla bilinen Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü son yılların popüler bölümlerinden biridir. Nitekim Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi 2024 yılı araştırmasına göre kamuya atanma oranı bakımından en iyi bölümlerden biri PDR’dir. Bölümü okumayı planlıyorsanız ve çalışma alanlarını öğrenmeye ihtiyaç duyuyorsanız doğru sayfadasınız. Sizler için PDR mezunları nerelerde çalışabilir sorusunu yanıtladık.
PDR, yani Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü, psikolojik danışman ve rehber öğretmen yetiştiren bölümdür. Eğitim fakültelerinde eğitim verilen bölüme, eşit ağırlık puan türünden öğrenci kabul edilir. PDR bölümünün amacı, “topluma pozitif değer aşılayabilen rehberler yetiştirmek” olarak ifade edilir.
Bölümde zorunlu olarak okutulan dersler genel olarak şunlardır:
1980’li yıllarda açılan PDR bölümünde psikolojinin temelleri üzerinde durulur. Öğrenciler rehberlik, bireysel ve grupla psikolojik danışma uygulamalarını yürütmek suretiyle uzmanlık kazanmış olurlar. PDR mezunları, psikolojik danışmanlığı;
Mezunlar eğitim sektöründe rehber öğretmen olarak veya sağlık, sosyal yardım, adalet, güvenlik, endüstri ve işletme gibi alanlarda psikolojik danışman, pedagog olarak çalışabilirler.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü önü açık bir bölümdür. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ÜNİ-VERİ verileri de bölümün iş olanaklarına işaret eder:
PDR mezunlarının çalışma alanları çok çeşitlidir. Mezunların en önemli avantajı hem kamu sektöründe hem de özel sektörde çalışma imkânı bulabilmeleridir. Kamu sektöründe bölüm mezunları için belirlenen KPSS nitelik kodu 4133’tür. 4133 nitelik kodu şu anlama gelir: Psikolojik Danışma ve Rehberlik veya Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans programından mezun olmak.
PDR bölümü, mezunlara psikolojik danışman ve rehber öğretmen ünvanı kazandırır. Mezunlar kamu sektöründe; rehber öğretmen, adli psikolog, pedagog, ASDEP (aile danışmanı) kadrolarına atanabilirler. Ayrıca araştırma görevlisi veya öğretim üyesi olabilirler. Mezunlar, kendi psikolojik danışmanlık merkezini açma imkanına da sahip olur. Klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi alan PDR mezunları, psikoloji kliniği; aile danışmanlığı eğitimi alan PDR mezunları ise aile danışmanlığı merkezi açabilirler.
PDR mezunları için devlette de iş alanı çeşitlidir. Mezunlar kamu sektöründe;
En son gerçekleştirilen KPSS atamalarında PDR atama puanları rehberlik öğretmenliği kadrosu için 74,59551 olmuştur. PDR mezunlarının MEB’ten sonra en çok atamasının yapıldığı Bakanlık Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıdır. Nitekim 2024 yılı ASDEP alımı kapsamında PDR mezunlarına 175 kadro açılmıştır. ASDEP PDR atama şartları şöyledir:
KPSS puan üstünlüğüne göre atama yapılır. Puanı eşit olan adaylarda şu kriterler uygulanır:
2024 ASDEP PDR atama taban puanı 83.32 olmuştur.
Özel sektörde PDR mezunları birçok farklı alanda çalışabilir. Genel olarak PDR mezunları özel sektörde;
Mezunlar aile danışmanlığı eğitimi alarak aile danışmanlığı merkezi açabilir. Klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi alanlar kendi psikoloji kliniğini açabilir.
PDR Okuyanlar Ne İş Yapar?
PDR okuyanlar kamu sektöründe ve özel sektörde çalışma imkanına sahiptir. Mezunlar rehber öğretmenlik veya psikolojik danışmanlık yapabilir. Aldıkları eğitimler sayesinde aile danışmanlığı, yaşam koçluğu, kariyer danışmanlığı gibi işler de yapabilirler.
PDR Mezunu Psikolog Olabilir Mi?
PDR mezunu psikolog olamaz. Yalnızca Psikoloji lisans programından mezun olanlar veya çift ana dal ile Psikoloji bölümünden de mezun olanlar psikolog olabilir. PDR mezunlarının psikolog olabilmesi için klinik psikoloji alanında yüksek lisans mezunu olması gerekir.
PDR Mezunları Hastanede Çalışabilir Mi?
PDR mezunları kamuda pedagog olarak atanabilir. Bir PDR mezunu, yalnızca klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi alması durumunda hastanede çalışabilir. Hastanede çalışmak için aynı zamanda KPSS ile atanmak gerekir.
PDR Mezunları İşsiz Kalır Mı?
PDR mezunları veya farklı bir bölümden mezun olanlar için işsiz kalır veya kalmaz şeklinde yorum yapmak doğru değildir; fakat PDR iş alanının çok çeşitli olduğu bir bölümdür. Bu nedenle mezunların iş bulma olasılığı yüksektir. PDR mezunları farklı eğitimler de (aile danışmanlığı vb.) almaları durumunda iş konusunda daha şanslı olur.
PDR Okuyanlar Hangi Meslekleri Yapabilir?
PDR bölümü, psikolojik danışman ve rehber öğretmen yetiştiren bir bölümdür. Mezunlar aynı zamanda öğrenci koçluğu, yaşam koçluğu, aile danışmanlığı gibi meslekleri de yapabilir. Mezunlar için iş alanı çeşitlidir.
PDR Mezunları Hangi Kadrolara Atanabilir?
PDR mezunları pedagog, rehber öğretmen, psikolojik danışman kadrolarına atanabilirler. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan sözleşmeli atamalarda ASDEP görevlisi olarak da çalışabilirler. Özel sektörde PDR mezunlarının farklı pozisyonlarda çalışmaları da mümkündür.
Sonuç olarak;
PDR çalışma alanları ve maaşları ile dikkat çeken mesleklerden biri. Nitekim kursiyerlerimiz de zaman zaman PDR mezunları nerelerde çalışabilir şeklinde soru yöneltmekte. Buna dayanarak PDR mezunları yorumları ve sektörel bilgimizi de harmanlayarak rehber minvalinde içerik oluşturduk. PDR mezunuysanız ve aile danışmanlığı eğitim süreci hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurabilirsiniz.