ASDEP Nedir?

ASDEP Nedir?

Aile danışmanlığı son yıllarda popülerleşen psikososyal destek ağırlıklı sosyal politika uygulamasıdır. Uzaktan Eğitim olarak eğitim ve sertifikasyon süreçlerini yönettiğimiz aile danışmanlığını, meslek olarak icra etmek isteyenler ASDEP kavramıyla karşılaşır. ASDEP nedir sorusunu sosyal destek programı olarak yanıtlayabiliriz. Elbette bir aile danışmanı adayı olarak bu yanıt sizi tatmin etmeyecektir. Nitekim ASDEP hakkında daha detaylı bilgi edinmeniz aile danışmanı olma yolunda size çok fayda sağlayacaktır. Hazırsanız, bilgilendirici rehberimize başlayalım. 👇

ASDEP Açılımı Ne Demek?

ASDEP açılımı Aile Sosyal Destek Programı şeklindedir. 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB, Mülga) kurulduktan sonra “sosyal hizmet uygulaması” ifadesiyle ortaya çıkmıştır. Hizmetin temeli ise 2008 yılında konuşulmaya başlayan arz odaklı yaklaşım kavramıdır. Buna göre vatandaşlara verilen sosyal hizmette aşamalar şöyledir:

  • Haneler risk odaklı olarak belirlenip ziyaret edilir,
  • Sorunlar yerinde tespit edilir,
  • Rehberlik ve yönlendirmeler gerçekleştirilir.

Odak noktasında çocuk, kadın, engelli, yaşlı ve diğer dezavantajlı bireylerin bulunduğu uygulama, 2015 itibarıyla yayınlaştırılmaya başlamıştır. ASDEP, sonraki yıllarda yeterli ve nitelikli personellerden oluşan bir kurum haline gelmiştir. Hükümet programında ASDEP ile ilgili olarak şu ifadeler yer almıştır: “Sosyal yardım veya sosyal hizmete ihtiyacı olan bütün dezavantajlı vatandaşlarımıza ulaşacak olan Aile Sosyal Destek Programı’nın (ASDEP) altyapısını tamamlayacak ve yeterli sayıda nitelikli personel istihdam ederek ASDEP’i aşamalı olarak hayata geçireceğiz.”

ASDEP Görevlisi Ne İş Yapar?

ASDEP, 2016 yılı itibarıyla saha çalışmaları için personel istihdam etmeye başlamıştır. Bugün ASDEP personelleri adeta “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının görünen yüzü” olmuştur. ASDEP görevlilerinin hane ziyaretlerindeki arz ve talep odaklı hizmet verme amacını taşıyan görevleri genel olarak şunlardır:

  • Ziyaretlerde hane halkını ASDEP hakkında bilgilendirmek,
  • Vatandaşların ihtiyaçlarını belirlemek üzere gözlem yapmak,
  • İhtiyaca göre vatandaşları diğer kurum ve kuruluşlara yönlendirmek,
  • Bölgedeki muhtar, sağlık görevlisi, din görevlisi gibi kişilerle irtibat halinde kalarak mesleki çalışmalar yapmak,
  • Destek sürecini yönetmek,
  • Bölgedeki kamu kurumlarının ve sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerini izlemek ve gerekli olması halinde müdürlüğe bildirim yapmak,
  • İncelemeleri ve verilen hizmeti raporlamak, verileri sisteme girmek.

ASDEP personelleri bu görev ve sorumluluklara ek olarak Bakanlık veya görev il müdürlüğü tarafından verilen diğer görevleri de yerine getirmekle yükümlüdür. ASDEP personelinden bu görevleri mahremiyet ve etik değerlere hassasiyet beklenir.

ASDEP Personel Alımları

Yazımızın bu aşamasına kadar ASDEP nedir sorusunu yanıtlamış olduk. Tanım kadar merak edilen bir başka konu personel istihdamıdır. ASDEP alımları ne zaman, nasıl yapılır, ASDEP ne kadar maaş alır konusuna da değinelim. ASDEP kapsamında personel istihdamı ilk olarak 2016 yılında yapılmıştır.

Aile Sosyal Destek Programı Pilot Uygulama Yönergesine göre ASDEP kapsamında istihdam edilecek personel;

  • Sosyal Hizmet,
  • Psikoloji,
  • Sosyoloji,
  • PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) mezunları arasından belirlenir.

Yetersizlik halinde çocuk gelişimi, aile ve tüketici bilimleri, öğretmenlik mezunları istihdam edilir. Öncelikli istihdamda sosyal hizmetler, PDR, psikoloji ve sosyoloji bölümlerinin olması nedeniyle ASDEP özellikle de aile danışmanı adaylarını ilgilendiren bir programdır. ASDEP görevlileri, 2017 yılında kamu işçisi (657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki 4/D statüsü) olarak kadroya geçmiştir. İstihdamda KPSS P3 puan türünden alınan puan baz alınır. Taban puan 60olarak belirlenmiştir.

ASDEP alımı 2024 yılında da yapılmıştır. ASHB;

  • Emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış,
  • 2022 yılında KPSSP3 puan türünden en az 60 puan almış kişiler için sözleşmeli aile ve sosyal destek personeli alımı için duyurusu yapmıştır.

1122 ASDEP alımı kontenjan dağılımı şöyledir:

  • Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü-64
  • Çocuk Gelişimi Bölümü-65
  • Psikoloji Bölümü-335
  • PDR Bölümü-175
  • Sosyal Hizmetler Bölümü-398
  • Sosyoloji Bölümü-85

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ASDEP sözleşmeli personel alımı için yeni yayımlanan bir duyuru yoktur.

ASDEP Hakkında SSS

ASDEP’e Kimler Başvurabilir?

ASDEP’e başvurmanın öncelikli koşulu devlet memuru olma şartlarını karşılıyor olmaktır. ASDEP sözleşmeli personel alımına aile ve tüketici bilimleri, çocuk gelişimi, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, sosyal hizmetler, sosyoloji bölümlerinden mezun kişiler başvurabilir. KPSS P3 puan türünden en az 60 (altmış) puan almış olmak üçüncü koşuldur.

ASDEP Memur Mu?

ASDEP memur değil, programdır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafınca düzenlenir. ASDEP kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personeller 4D’li kamu işçisi statüsündedir.

ASDEP Maaşları 2024 Ne Kadar?

ASDEP personeli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki 4/D statüsünde istihdam edilir. Dolayısıyla 4D işçi maaşı alır. 4D sürekli işçi günlük ücreti 2024 yılında ₺1.378,64 olarak belirlendi. “Yarı resmi devlet çalışanı” olarak ifade edilen ASDEP personeli 4D’li işçilere verilen tüm haklara sahiptir.

ASDEP Hangi Puan Türünden Alıyor?

ASDEP personel alımı başvurusunda bulunmak için KPSS’ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girmiş olmak zorunludur. ASDEP alımları, KPSS P3 puan türüne göre yapılır. Taban puan 60’tır.

ASDEP Hangi Bakanlığa Bağlı?

ASDEP aile sosyal destek programıdır. Bu program Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafınca düzenlenmiştir. Personel alımları da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılır.

ASDEP Kadrosu Nedir?

ASDEP kadrosu, ASDEP kapsamında istihdam edilen personellerdir. 4D işçi statüsündeki ASDEP kadrosu için sözleşmeli personel alımı yapılır. KPSS P3 puanına (en az 60) sahip olmayan, ilgili bölümlerden mezun olmayan ve devlet memuru olma koşullarını karşılamayan kişiler ASDEP kadrosuna dahil olmak üzere başvuruda bulunamaz.

Sonuç olarak;

ASDEP programı; psikoloji, PDR, sosyoloji, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi, hemşirelik, tıp lisans programlarının en az birinden mezun olanlar için merak konusudur. Özellikle de kamuda aile danışmanlığı yapmak isteyenler ASDEP nedir sorusuna yanıt arayışındadır. Bizler de aile danışmanlığı eğitimi talep eden kursiyerlerimizden zaman zaman bu soruyu duyduğumuz için hap bilgilerden oluşan bir içerik hazırladık. (Kaynak: ASDEP İncelenmesi ) İlgili bölümlerden mezunsanız ASDEP Aile ve Sosyal Destek Programı için yapılan alımları takip etmenizi öneririz. Aile danışmanlığına ilişkin daha detaylı bilgilere ihtiyaç duyuyorsanız aile danışmanlığı yazı dizimizi de incelemelisiniz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
İndirimli!
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı