Aile Danışmanlığının Önemi

Aile Danışmanlığının Önemi

Aile Danışmanlığının Önemi

Aile danışmanlığı yazı dizimizde aile danışmanlığı süreci, aile danışmanının görevleri gibi ilişkili birçok konuya değindik. Aile danışmanı adaylarının kafasını kurcalayan birçok soruyu araştırmalarımıza ve sektördeki bilgimize dayanarak yanıtlamaya çalıştık. Bu içeriğimizde ise aile danışmanlığının önemi konusunu biraz daha detaylı inceleyeceğiz. Nitekim aile danışmanlığının önemini yalnızca ailenin, toplumun temel yapı taşı olmasıyla açıklamak yetersiz kalır.

Aile Danışmanlığı Önemi

Aile için yapılabilecek en genel tanım “evlilik ve kan bağına dayanan ilişkilerin oluşturduğu toplumun en küçük birimi” şeklindedir. Esasında bir tanımlamadan ziyade ailenin neden önemli olduğunu anlamak gerekir. Aile konulu tezlerde veya araştırma raporlarında kullanılan şu ifadeler ailenin ne denli önemli olduğunu ortaya koyan ifadelerdir:

  • Birey ve toplum arasında bir köprü
  • “İstikrarın ve kültürel sürekliliğin teminatı”
  • “Toplumun yenilenmesinin itici gücü”

Sağlıklı toplum için kritik bir unsur olan aile kurumu esnek bir yapıya sahiptir. Aile kültür ve ekonomiye göre şekillenebilir. Dolayısıyla hızlı toplumsal değişme aileler üzerinde sarsıcı etki oluşturabilir. Bu da aile kurumunun güçlendirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarır. Nitekim Anayasamızda Ailenin Korunması 41. Maddesinde şu hüküm yer almıştır: "Aile Türk toplumunun temelidir. Devlet ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlanmasının öğretimiyle uygulamasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır ve teşkilâtı kurar."

Aile danışmanlığı anayasamızdaki bu hükmün, sosyal devlet ve sosyal politika anlayışının gereğidir. Aile danışmanlığında zihinsel ve duygusal sorunları aşmaya yönelik hizmet verilir. Böylece ailelerin daha sağlıklı iletişim kurmaları ve daha güçlü bir bağla birbirlerine sevgi ve saygı duymaları sağlanır. Bu sayede daha sağlıklı bir toplum inşa etmek mümkün olur.

Aile Danışmanlığı Eğitiminin Önemi

İçeriğimizin bu aşamasına kadar ailenin ve aile danışmanlığının önemi üzerinde durduk. Gelelim aile danışmanlığı eğitiminin önemine. Türkiye’de aile danışmanı unvanı kazandıran ve doğrudan aile danışmanlığı ismini taşıyan bir üniversite bölümü yoktur. Yalnızca aile danışmanlığı yüksek lisans programı vardır. Aile danışmanlığında yüksek lisans yapmayan bir bireyin aile danışmanı olması, aile danışmanlığı eğitimi almasına bağlıdır. Ancak eğitim ve sertifikasyon için birtakım şartlar söz konusudur. Bu şartlar Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği ile belirtilmiştir.

Aile danışmanlığı eğitimi, özel kurs merkezleri ile üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinden alınabilir. Sürekli eğitim merkezlerinden alınan eğitimin sonunda üniversite/YÖK onaylı aile danışmanlığı sertifikası verilir. Özel kurs merkezleri daha makul ücretle hem üniversite hem de Millî Eğitim Bakanlığı onaylı aile danışmanlığı sertifikası kazandırır. Aile danışmanlığı eğitiminin önemi de bu noktada ortaya çıkar. Eğitimin en önemli kazanımı, aile danışmanı unvanı kazandıran sertifikadır.

Aile Danışmanlığı Yönetmeliği gereğince aile danışmanlığı eğitimi yalnızca aşağıda belirttiğimiz lisans programlarının en az birinden mezun olan bireylerin katılımına uygundur:

  • Psikoloji,
  • PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik),
  • Sosyal Hizmetler,
  • Sosyoloji,
  • Çocuk Gelişimi,
  • Tıp,
  • Hemşirelik

Sıraladığımız bu bölümlerden mezun olmayıp halen bu bölümlerde okumakta olan öğrenciler de eğitime katılabilir; fakat eğitim sonunda kurs bitirme sertifikası almak için mezun olmak zorunludur. Eğitim ve sertifikasyon süreci Uzaktan Eğitim’de şöyle ilerler:

  • 464 saatlik aile danışmanlığı eğitimi için kayıt işlemleri gerçekleştirilir.
  • Öğrenci paneline erişim sağlanarak video eğitim modülleri izlenir.
  • Aile danışmanlığı süpervizyon eğitimi tamamlanır.
  • Eğitim sürecinde SMS olarak belirtilen tarihte sertifika sınavına katılım sağlanır. Üniversite onaylı sertifika sınavı online düzenlenirken; MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası için fiziki sınav gerçekleştirilir.
  • Sertifika sınavında başarılı olanlar sertifika almaya hak kazanır.

MEB onaylı sertifikanın avantajı Bakanlıklar bünyesinde çalışmaya ve aile danışmanlığı merkezi açmak üzere iş yeri açma izin belgesi almaya olanak tanımasıdır.

Sertifikanın kazandırdığı aile danışmanı unvanı hem özel sektörde hem kamu sektöründe kullanılabilir. Aile danışmanları ağırlıklı olarak özel sektörde çalışır; çünkü kamuda doğrudan aile danışmanı ataması yapılmaz. Kamuda atama mezun olunan bölüme göre KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanı doğrultusunda yapılır. Aile danışmanına ihtiyaç duyulan ve aile danışmanı görevlendirmesi yapılan kurumlar şunlardır:

  • Aile danışmanlığı merkezleri,
  • Rehabilitasyon ve özel eğitim merkezi,
  • Aile mahkemeleri,
  • Belediyelerin aile ve toplum sağlığı gibi birimleri,
  • Aile mahkemeleri.

Aile danışmanlığı eğitimi sayesinde siz de aile danışmanı unvanı kazanabilir, bu unvanla kendi aile danışmanlığı merkezinizi de kurabilirsiniz.

Aile Danışmanlığı Hakkında SSS

Aile Danışmanının Görevi Nedir?

Aile danışmanının görevleri Aile Danışmanlığı Yönetmeliğinde detaylı olarak sıralanmıştır. Genel olarak aile danışmanının görevini kısaca mutlu ve huzurlu aile ortamının oluşmasını sağlamak üzere aile üyeleri arasında köprü oluşturmak olarak ifade edebiliriz. Bir aile danışmanı çiftler, ebeveynler, çocuklar ile seans düzenleyerek ailenin sağlıklı iletişim kurmasına katkıda bulunur.

Toplumlarda Aile Danışmanlığı Alanına Neden İhtiyaç Duyulmuştur?

Gelişmiş ülkelerde hayatta hızlı değişimler olur. Bu değişimlerin yaşattığı sorunlarla baş etmek kolay olmayabilir. Ailenin psikolojik ve sosyal açıdan desteklenmesi gerekir. Bu noktada aile danışmanlığı devreye girer.

Aile Danışmanlığında Neler Yapılır?

Aile danışmanlığında ailenin sorun çözme becerilerini geliştirmesi amaçlanır. Bu amaca ulaşabilmek üzere çeşitli terapötik yaklaşımlarla çalışmalar yapılır. Bu çalışmalar aile danışmanına ihtiyaç duyulmasına sebebiyet veren duruma göre farklılaşabilir. Aile danışmanlığı seanslarında gerektiğinde aile psikolojik, tıbbi veya adli yardım almak üzere yönlendirilir.

Aile Danışmanı Hangi Konularla İlgilenir?

Aile danışmanlığı hizmetinin kapsamına giren birçok konu vardır. Aile danışmanı, aile ilişkileri ve iletişimi ile ilgilenir. Aile danışmanlığı hizmetine ihtiyaç duyulan konuları genel olarak; çatışma ve anlaşmazlıklar, iletişim sorunları, büyük yaşam değişiklikleri ve özel zorluklar ve kriz durumları olarak sıralayabiliriz.

İyi Bir Aile Danışmanı Nasıl Olmalı?

İyi bir aile danışmanı iyi bir dinleyici olmalıdır. Hoşgörülü olmayan veya empati yapamayan bir aile danışmanı düşünülemez. Etkili iletişim becerilerine sahip olmak iyi bir aile danışmanı olmanın öncelikli koşuludur.

Sonuç olarak;

Aile danışmanlığı neden önemli? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından aile danışmanlığı atamaları için yapılan duyuruyla birlikte birçok insan bu soruya yanıt arar hale geldi. Öyle ki kursiyerlerimiz de bizlere bu soruyu yöneltiyor. Buna dayanarak aile danışmanlığının önemi konulu içeriğimizle konuya ilişkin soru işaretlerini ortadan kaldırmaya çalıştık. Aile danışmanlığı eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreci hakkındaki detayları ücretsiz olarak öğrenebilir, siz de aile danışmanı olma yolunda ilk adımı atabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
İndirimli!
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı