Yaşamın birçok alanında olduğu gibi eğitim alanında da koçluk sistemine ihtiyaç duyulmuş, öğrenci koçluğu popüler bir hizmet haline gelmiştir. Eğitimde koçluk sisteminin uygulanmasının, sınav performansı ve genel başarı üzerinde olumlu etkileri bulunduğunu gösteren araştırmaların varlığı öğrenci koçluğunun taşıdığı önemin göstergesi. Öğrenci koçluğu bu denli etkili bir sistem olduğu için istihdam bakımından da önem kazanmıştır. Siz de öğrenci koçu olmak istiyorsanız, fakat öğrenci koçu nasıl olunur bilmiyorsanız doğru sayfadasınız. Sizler için mesleğin detaylarını paylaştık.
Koçluk, bireylerin hedeflerine ulaşabilmesi için var olan potansiyeli açığa çıkarmak için farkındalığı artırmak üzere yapılan rehberlik çalışmalarıdır. Öğrenci koçluğu da koçluk türlerinden biridir. Genellikle eğitim koçluğu/danışmanlığı ile karıştırılır. Eğitim koçluğu ile öğrenci koçluğu farkı , eğitim koçluğunda özelleştirilmiş yaklaşım olmasıdır.
Öğrenci koçunun amacı öğrencinin özgüvenini artırmak, zamanı doğru yönetmesini sağlamak ve akademik başarısının artmasına katkıda bulunmaktır. Öğrenci koçları bu amaca yönelik olarak öğrenci tanıma teknikleri uygulayarak görevini yerine getirir.
Kamu sektöründe direkt olarak öğrenci koçluğu kadrosu yoktur. Rehber öğretmen ve psikolojik danışman olarak atanan kişiler, öğrenci koçluğunun gereklerini de yerine getirir. Dolayısıyla öğrenci koçlarının istihdam alanı özel sektördür. Öncelikli çalışma alanı okullar ve etüt merkezleri ve koçluk merkezleridir. Özel öğretim kurumlarında ve kişisel gelişim merkezlerinde de öğrenci koçlarına ihtiyaç duyulur.
Öğrenci koçluğu, “başarısız öğrenci yoktur” prensibiyle verilen bir hizmettir. Öğrencilerin;
Öğrenci koçluğunda öncelikle öğrenci tanıma çalışmaları yapılır. Ardından çalışma planı hazırlama, eksikleri tespit etme gibi uygulamalarla verimli ders çalışma teknikleri üzerinde durulur. Sınav kaygısının aşılması, test çözme tekniklerinin kavranması, hedeflerin belirlenmesi gibi süreçlerin ardından motivasyon yüksekte tutulur. Bu geniş kapsamlı koçluk sürecinden anlaşıldığı üzere öğrenci koçluğu manevi değeri de olan bir meslektir. Yasal prosedürlerin ötesinde öğrenci koçu ünvanıyla koçluk hizmeti verecek kişilerin, öğrenci psikolojisini bilen ve etkili iletişim kurabilen kişiler olması önem taşır.
Her meslekte olduğu gibi öğrenci koçluğunda da birtakım gereklilikler söz konusudur. Yasal prosedür bakımından özellikle mezun olmak gereken bir bölüm yoktur. Bununla birlikte özel sektörde öğrenci koçu istihdamında şu bölümlerden mezun olan kişiler avantajlıdır:
· PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) bölümü mezunları
Sıraladığımız bölümlerden mezun olmayanlar, öğrenci koçluğu sertifikası olması durumunda öğrenci koçu olarak çalışma fırsatı yakalayabilir. Ancak altını çizmeliyiz ki öğrenci koçu olmak için yalnızca sertifikaya sahip olmak yeterli değildir. Sektörde deneyim kazanmış olmak önemlidir. Sertifikaya sahip olmak için ise öncelikle eğitim programına katılmak ve sertifika sınavında başarılı olmak gerekir. Öğrenci koçu sertifikası, e-Devlet üzerinde sorgulanabilir nitelikte resmi bir sertifika ise eğitim sektöründeki farklı pozisyonlarda da fayda sağlar.
Öğrenci koçluğu merak duyulan mesleklerden biridir. Her meslekte olduğu gibi öğrenci koçluğunda da avantajlar ve dezavantajlar söz konusudur. Yeni nesil bir meslek olan öğrenci koçluğunda en önemli avantaj, insanlara yardımcı olmanın verdiği manevi hazdır. Bu meslekte genellikle tek bir kuruma bağlı olarak çalışılsa da bireyler serbest olarak da öğrenci koçluğu hizmeti verebilir. Mesleğin dezavantajı kamuda doğrudan öğrenci koçu ünvanı için kadro bulunmaması ve rehber öğretmen olmak için KPSS puanına ihtiyaç duyulmasıdır.
Öğrenci Koçu Nasıl Olunur Maaşı Ne Kadar?
Öğrenci koçu olmak için öğrenci koçluğu sertifikası almak veya PDR, Psikoloji gibi bölümlerden mezun olmak gerekir. Sertifikası olanlar öğrenci koçluğu mesleğini icra edebilir. Kariyer.net verilerine göre öğrenci koçu maaşı aylık 30.900 TL’dir.
Kimler Öğrenci Koçu Olabilir?
Öğrenci koçluğu sertifikası olan herkes öğrenci koçu olarak çalışma fırsatı bulabilir. Etkili iletişim becerilerine sahip olmak da önemlidir. Meslekte özel başka bir koşul yoktur.
Öğrenci Koçluğu Yapmak Yasal Mı?
Öğrenci koçluğu yapmak yasaldır. Seviye 6 koç meslek standardı 26.06.2013 tarihinde 28692 sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe girmiştir. Yaşam koçluğu sertifikası da olan öğrenci koçları kendi ofisini açabilir veya bir kurumda çalışabilir.
Öğrenci Koçları Nerelerde Çalışır?
Öğrenci koçları, özel okullarda rehberlik görevi üstlenir. Özel okulların yanı sıra etüt veya aktivite merkezlerinde, koçluk merkezlerinde de öğrenci koçlarına ihtiyaç duyulur. Öğrenci koçları, belediyede açılan merkezlerde ya da gençlik merkezleri bünyesinde de çalışır.
Öğrenci Koçluğu Sertifikası Nereden Alınır?
Öğrenci koçluğu sertifikası özel kurs merkezlerinden alınabilir. Bu kurumlardan sertifika almak için sınavda başarılı olmak gerekir. Koçluk sertifikası e-Devlet üzerinde görüntülenebilir. Ömür boyu geçerli sertifika sayesinde öğrenci koçluğu iş ilanları için başvuru yapılabilir.