Aile Danışmanlığı Sertifikası Zorunlu Mu?

Aile Danışmanlığı Sertifikası Zorunlu Mu?

Aile Danışmanlığı Sertifikası Zorunlu Mu?

Her haneye aile danışmanı atamaları için çalışmalara başlandı. Bu süreç beraberinde aile danışmanlığına ilişkin birçok soruyu gündeme getirdi. Bunlardan biri de şu: Aile danışmanlığı sertifikası zorunlu mu ? Kısa yanıt arayanlar için yanıtı verelim. Elbette aile danışmanlığı sertifikası aile danışmanı olmak için zorunludur. Gelin bu zorunluluğun detaylarını birlikte irdeleyelim.

Aile Danışmanlığı Sertifikası Nedir?

Sertifika sözlük anlamı itibarıyla şu anlama gelir: “Bir kursa ya da seminere katılıp bitirenlere verilen belge, öğrenim belgesi.” Dolayısıyla aile danışmanlığı sertifikası, aile danışmanlığı eğitimi alındığını gösteren belgedir. Bu belge aynı zamanda şu anlamlar da gelir:

  • Sertifika sahibi aile danışmanı unvanıyla danışmanlık hizmeti verebilir.
  • Sertifikalı birey, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan ASDEP (Aile Sosyal Destek Programı) için yapılan atamalarda başvuru yapma hakkına sahiptir.
  • Birey, sertifikasıyla aile danışmanlığı merkezlerinde, belediyelerin ilgili birimlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde aile danışmanlığı hizmeti verebilir.
  • Sertifikalı birey bilirkişi olarak aile mahkemelerine rapor sunabilir.
  • Birey 5 yıllık aile danışmanlığı hizmeti verme deneyimini kazanması halinde aile danışmanlığı eğitimi verilen kurumlarda eğitmen olarak çalışabilir.
  • Birey kendi aile danışmanlığı merkezini kurabilir.

Aile danışmanlığı sertifikası alma şartları Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği ile belirtilmiştir. Sertifikada yönetmelikte zorunlu olarak belirtilen eğitim süresi bulunur. Süre ve alan bilgisine ek olarak üniversite veya MEB onayı bulunur. Sertifikanın üniversite veya MEB onaylı olması sertifikaya yasal geçerlilik kazandırır. e-Devlet üzerinde görüntülenebilen aile danışmanlığı sertifikasının MEB onaylı olması şu anlama gelir:

  • Sertifika sahibi Bakanlıklar bünyesinde aile danışmanlığı hizmeti vermek üzere görevlendirilebilir.
  • Birey, sertifikasıyla aile danışmanlığı merkezi açmak üzere iş yeri açma izin belgesi alabilir.

Aile danışmanlığı sertifikası yalnızca Psikoloji, PDR, Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik ve Tıp bölümlerinin en az birinden mezun olup aile danışmanlığı eğitim sürecini başarıyla tamamlamış kişilere verilir. Aile danışmanlığı yüksek lisans diplomasına sahip olanların eğitime katılması ve sertifikası alması gerekmez.

Aile Danışmanlığı Sertifikası Almak Zorunlu Mu?

İçeriğimizin bu aşamasına kadar aile danışmanlığı sertifikasının ne anlama geldiğini, nasıl fayda sağladığını açıkladık. Gelelim aile danışmanlığı sertifikası zorunlu mu sorusunun yanıtına. Aile danışmanı unvanıyla hizmet verebilmek için sertifika almak zorunludur. Bu zorunluluk Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirtilmiştir.

Bazı mesleklerde (özellikle de mavi yakalı mesleklerde) eğitim almamış olmak özel sektörde aktif olarak çalışmaya engel değildir. Ancak psikoloji ve sosyal hizmetler alanında eğitim almak ve bunu diploma ve sertifika ile belgelemek kritik önem taşır. Sağlık, çocuk gelişimi, psikoloji ve sosyal hizmetler alanlarının kesişme noktası olarak ifade edebileceğimiz aile danışmanlığı için de eğitim kritik önem taşır. Nitekim aile danışmanlığı tüm detayları yönetmelikle belirlenmiş bir meslektir.

Aile danışmanı unvanıyla psikososyal bir hizmet olan aile danışmanlığı hizmetini vermek isteyen kişiler sertifika ile bu alandaki uzmanlığını belgelemelidir. Türkiye’de doğrudan aile danışmanlığı ismiyle bölüm yoktur. Yalnızca yüksek lisans programı vardır ve bu programla yüksek lisans diploması alan kişilerin sertifika alması gerekli değildir. Aile danışmanlığı sertifika programı, üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri ile özel kurs merkezleri tarafından verilir. Eğitime katılabilecek ve sertifika alabilecek kişiler;

  • Psikoloji,
  • PDR,
  • Sosyal Hizmet,
  • Sosyoloji,
  • Çocuk Gelişimi,
  • Hemşirelik,
  • Tıp lisans programlarının en az birinden mezun olan kişilerdir.

Eğitime söz konusu bölümlerde halen öğrenim görmekte olan öğrenciler de katılabilir; fakat sertifika sınavına katılma hakkı elde etmek için mezuniyet belgesi/diploma sunmak zorunludur. Uzaktan Eğitim’de aile danışmanlığı sertifikası alma süreci şöyledir:

  • Aile danışmanlığı eğitimine kayıt olunur.
  • PDF çalışma sorularıyla desteklenen video eğitim modülleri izlenir.
  • Aile danışmanlığı süpervizyon eğitimi tamamlanır.
  • SMS olarak belirtilen tarihte aile danışmanlığı sertifika sınavına katılım sağlanır.

Üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifika sınavı online ortamda gerçekleşirken; MEB onaylı aile danışmanlığı sertifika sınavı Bakanlık tarafından belirlenen bir devlet okulunda fiziksel olarak gerçekleştirilir. Aile danışmanlığı sertifikası MEB onaylı ise aile danışmanlığı merkezi de açılabilir. Bu nedenle aile danışmanlığı merkezi açmayıp planlıyorsanız MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almalısınız.

Aile Danışmanlığı Sertifikası Hakkında SSS

Aile Danışmanlığı Sertifikası İşe Yarar Mı?

Aile danışmanlığı sertifikası ruh sağlığı profesyonellerinin aile danışmanlığı alanındaki uzmanlığını belgelemiş olur. Sertifikanın kazandırdığı aile danışmanı unvanı, başta aile danışmanlığı merkezleri olmak üzere birçok alanda çalışmaya olanak tanır. Sertifika aynı zamanda kendi aile danışmanlığı merkezini açmaya da olanak tanır.

Aile Danışmanı Tek Başına Ofis Açabilir Mi?

Aile danışmanı, sahip olduğu sertifika ile kendi adına aile danışmanlığı merkezi açabilir. Aile danışmanlığı merkezi açma şartları da yönetmelikle belirlenmiştir. Yönetmelik gereğince aile danışmanlığı merkezi açılışı için iki aile danışmanı veya bir aile danışmanı ve bir meslek elemanı olmalıdır.

Aile Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Mezun Olmadan Alınır Mı?

Aile danışmanlığı eğitimi mezun olmadan alınabilir; fakat sertifika süreçlerinin başlaması için mezuniyet belgesi gereklidir. Hangi bölümlerden mezun olanların sertifika alarak aile danışmanı olabileceği Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre Psikoloji, PDR, Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik ve Tıp bölümlerinin en az birinden mezun olmayanlar sertifika alamaz.

Aile Danışmanı Olma Şartı Nedir?

Aile danışmanı olma şartı sertifika sahibi olmaktır. Sertifika almak için ise öncelikle aile danışmanlığı eğitimi almak gereklidir. Aile danışmanlığı eğitiminin şartları ve niteliği Aile Danışmanlığı Yönetmeliğinde belirtilmiştir.

Aile Danışmanlığı Sertifikası Ücreti Ne Kadar?

Aile danışmanlığı sertifikası ücreti eğitim ücretine dahildir. Ancak sertifika sınavında başarılı olamayanlar yeniden sınava katılmak isterse sertifika ücreti öder. Bu ücret eğitimin verildiği kurum doğrultusunda değişiklik gösterir.

Sonuç olarak;

Aile danışmanlığı sertifikası zorunlu mu merak edenler için konuyu mercek altına aldık. Sertifikanın meslek için zorunlu olduğunu yeniden vurgulayarak yazımızı sonlandırıyoruz. Siz de aile danışmanı olmak istiyorsanız eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurun, eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında ücretsiz bilgi edinin.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
İndirimli!
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı