20 Soruda Aile Danışmanlığı Hakkında Bilgi

20 Soruda Aile Danışmanlığı Hakkında Bilgi

20 Soruda Aile Danışmanlığı Hakkında Bilgi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, “çok yönlü ve çok paydaşlı çalışma gerektiren” aile konusunda çalışmalara başladıklarını; her haneye aile danışmanı atanması yapılacağını duyurdu. Bu açıklamanın ardından aile danışmanlığı birçok kişi için gündem konusu oldu. Siz de aile danışmanlığı hakkında bilgi edinmek istiyorsanız soru cevap şeklindeki hap bilgilerden oluşan bu içeriğimizin devamını okumanızı öneririz.

Aile Danışmanlığı Mesleği

Aile Danışmanlığı Nedir Ne İş Yapar?

Aile danışmanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından başlatılan bir sosyal hizmet uygulamasıdır. Uygulamayı gerçekleştiren uzman aile danışmanı unvanıyla anılır. Aile danışmanları, ailelere rehberlik ve danışma hizmetleri vererek psikososyal destek verir.

Aile Danışmanı Hangi Konularla İlgilenir?

Aile danışmanı, ailelere ve aile olma hazırlığındaki çiftlere iletişimsel ve duygusal sorunları aşmaları için yardımcı olur. Sağlıklı aile sistemi için danışmanlık hizmeti verirken çocuk gelişimi, ergen psikolojisi, yas ve travmayla başa çıkma yöntemleri gibi konulardaki uzmanlığını kullanır. Aile danışmanlığının çalışma konuları oldukça geniş kapsamlıdır.

Aile Danışmanlığının Aşamaları Nelerdir?

Aile danışmanlığı uzun bir süreci kapsayan profesyonel bir müdahaledir. Bu süreç, aile üyelerinin beklentileri ve hedefleri konusunda netlik oluşturmak için ilk görüşmenin gerçekleştirilmesiyle başlar. Ardından aile danışmanı bir değerlendirme yaparak tedavi planı oluşturur. Plana uygun şekilde terapötik müdahale bulunur. Süreç tedavi planının etkinliğinin değerlendirilmesi ve ilerlemenin izlenmesiyle devam eder.

Aile Danışmanı Olma Şartları Nelerdir?

Aile danışmanı olmak için sertifikaya sahip olmak zorunludur. Sertifika için aile danışmanlığı eğitimine katılarak sertifika sınavında başarılı olmak gerekir. Bu zorunluluk Aile Danışmanlığı Yönetmeliğinde de belirtilmiştir.

Aile Danışmanı Ne Kadar Maaş Alıyor?

Aile danışmanı maaşları sektöre, çalışılan kuruma, lokasyona, deneyime ve ekstra uzmanlık bilgisine göre değişir. Bu nedenle net bilgi verilemez. Kariyer danışmanlık sitesi Kariyer.net en düşük maaşı ortalama 25.100 TL, en yüksek 63.400 TL'dir.

Aile Danışmanı Olmak İçin Ne Yapmak Lazım?

Aile danışmanı olmak için aile danışmanlığı sertifikası almak lazımdır. Ancak sertifikayı herkesin alması mümkün değildir. Sertifika alabilecek kişilerin mezun olması gereken bölümler ve diğer detaylar yönetmelikte belirtilmiştir. Buna göre aile danışmanı olmak için öncelikle psikoloji, PDR, sosyoloji, sosyal hizmet, çocuk gelişimi, hemşirelik ve tıp lisans bölümlerinin en az birinden mezun olmak gerekir.

2 Yıllık Sosyal Hizmetler Mezunu Aile Danışmanı Olabilir Mi?

2 yıllık sosyal hizmet bölümü mezunu aile danışmanı olamaz. 4 yıllık sosyal hizmetler mezunları aile danışmanı olabilir. Açık öğretim fakültelerinin 4 yıllık sosyal hizmetler mezunları da aile danışmanı olabilir.

Eğitim Fakültesi Mezunları Aile Danışmanı Olabilir mi?

Eğitim fakültesinin her mezunu aile danışmanı olmaz. Örneğin, PDR mezunları aile danışmanı olabilir. Ancak aile danışmanlığı yüksek lisans yapmış olmaları veya aile danışmanlığı sertifikası almış olmaları gerekir.

Aile Danışmanlığı Eğitimi

Aile Danışmanlığı Eğitimini Kimler Alabilir?

Aile danışmanlığı eğitimini herkes alabilir; fakat sertifika alabilecek kişiler yönetmelikle belirlenmiştir. Buna göre eğitimin hedef kitlesi; sosyal hizmet, çocuk gelişimi, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, hemşirelik, tıp ve sosyoloji mezunlarıdır. Bu bölümlerin açık öğretim fakültesinden mezun olanlar da sertifika alabilir.

Aile Danışmanlığı Eğitimi Nereden Alınır?

Aile danışmanlığı eğitimi, üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinden ve MEB’e bağlı özel kurs merkezlerinden alınabilir. SEM’ler (sürekli eğitim merkezleri) üniversite onaylı sertifika kazandırırken özel kurs merkezleri MEB onaylı sertifika da kazandırır. Uzaktan Eğitim hem üniversite hem MEB onaylı sertifika kazandırır. Eğitimsiz veya sınavsız sertifika veren kurumlardan alınan sertifikalar geçersizdir.

Aile Danışmanlığı Eğitimi Kaç Ay Sürüyor?

Aile danışmanlığı eğitimi yönetmeliğe göre en az 450 saat olmalıdır. Uzaktan Eğitim’de minimum 100 saati canlı dersten oluşan 486 saatlik eğitim verilir. Bu yaklaşık 3,5 aylık bir süreçtir.

Aile Danışmanlığı Sertifikası

Aile Danışma Sertifikası Nasıl Alınır?

Aile danışmanlığı sertifikası, aile danışmanlığı eğitimine katılarak alınabilir. Sertifika almak için eğitimi tamamlamak da yeterli değildir. Aile danışmanlığı sınavına katılarak başarılı not almak gerekir.

Aile Danışmanlığı Sertifikası Ücreti Ne Kadar?

Aile danışmanlığı sertifikası ekstra ücrete tabi değildir. İlk sınav ücretini kurum karşılar. Ancak sınavda başarılı olamaması veya sınava katılamaması nedeniyle tekrar sınava girecek kişilerin sertifika sınavı için bedel ödemesi gerekir.

MEB Onaylı Aile Danışmanlığı Sertifikası Ne İşe Yarar?

MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası aile danışmanlığı merkezi açmak için kullanılır. Sertifikası olanlar merkez açabilecekleri gibi başkaları adına açılmış merkezlerde ve diğer çalışma alanlarında aile danışmanlığı yapabilir. Sertifikanın MEB onaylı olmasının en önemli avantajı, merkez açma sürecinde belediyeden ruhsat alma avantajı sağlamasıdır.

Aile Danışmanlığı Sertifikasını Hangi Bölüm Mezunları Alabilir?

Aile danışmanlığı sertifikası alabilecek kişiler Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirtilmiştir. Buna göre sertifikayı yalnızca sosyal hizmet, çocuk gelişimi, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, hemşirelik, tıp ve sosyoloji mezunları alabilir. Bu bölümler lisans programı olmak zorundadır. Yani 2 yıllık çocuk gelişimi veya sosyal hizmetler bölümlerinden mezun olanların aile danışmanlığı sertifikası alması mümkün değildir.

Aile Danışmanlığı Sınavı Zor Mu?

Aile danışmanlığı sınavı aile danışmanlığı sertifikası sahibi olmak için katılmanın zorunlu olduğu değerlendirme sınavıdır. Sınavda geçerli notu alamayanlar başarısız sayılarak sınav hakkının ilkini kaybeder. Aile danışmanlığı sınavı zor değildir, kursiyerlerimiz genellikle başarılı sonuç alır.

Aile Danışmanlığı Merkezi

Kimler Aile Danışma Merkezi Açabilir?

Yalnızca aile danışmanlığı sertifikası olanlar aile danışma merkezi açabilir. Sertifika alabilecek kişiler; sosyal hizmet, çocuk gelişimi, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, hemşirelik, tıp ve sosyoloji mezunlarıdır. Sertifikanın ise MEB onaylı olması gerekir. Üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifikası alanlar merkez açmak için belediyeden iş yeri açma ruhsatı (izin belgesi) alamaz.

Aile Danışmanlığı Merkezinde Kimler Çalışabilir?

Aile danışmanlığı merkezinde kimlerin çalışabileceği de Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirlenmiştir. “Aile danışmanlığı merkezi açılabilmesi için en az bir aile danışmanı ve bir meslek elemanı ile büro, teknik ve temizlik işlerini yürütecek en az bir personelin bulunması gerekir.Merkezler, ihtiyaç durumuna göre zorunlu personele ek olarak sağlık, hukuk ve benzeri konularda danışmanlık hizmetlerini yürütecek personel çalıştırabilir veya bu konularda hizmet satın alabilirler.İl müdürlüğünce onaylanan aile danışmanı dışında, herhangi bir kişi aile danışmanı olarak çalıştırılamaz.”

Aile Danışmanlığı Merkezi Ne Yapar?

Aile danışmanlığı merkezleri, aile danışmanlığı hizmeti verilen kurumlardır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı onayıyla açılan aile danışmanlığı merkezlerinde; evlilik sorunları, boşanma, çocuk ve ergen sorunları, travma ve yas, bağımlılık sorunları karşısında aile danışmanlığı hizmeti verilir. Bu sayede aile ilişkileri güçlenmiş ve aileye sorun çözme becerileri kazandırılmış olur.

Aile Danışmanlık Merkezi Ne Kadar Kazanır?

Aile danışmanlık merkezlerinin kazançları aynı değildir. Birçok unsur kazancı değiştirir. Örneğin, büyükşehirde birçok farklı psikoloji dalında da uzmanlık kazanmış bir aile danışmanı daha çok danışman çekebilir. Böylece daha çok gelir elde edebilir.

Sonuç olarak;

Aile danışmanlığı hakkında bilgi sahibi olmak zaman zaman sorularına doğru yanıtı bulamadığından yakınıyor. Biz de bu gerçekten yola çıkarak aile danışmanlığı yazı dizimize aile danışmanlığıyla ilgili en sık sorulan soru ve cevaplardan oluşan bir içerik ekledik. Aile danışmanı olmak istiyorsanız aile danışmanlığı eğitim sayfamızı incelemenizi öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
İndirimli!
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı