Kimler Aile Danışmanı Olabilir?

Kimler Aile Danışmanı Olabilir?

Kimler Aile Danışmanı Olabilir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı kurulmasının ardından “her hanenin bir aile danışmanı olsun istiyoruz.” Şeklinde açıklamalarda bulundu. Açıklamayla birlikte kimler aile danışmanı olabilir sorusu gündeme geldi. İçeriğimizin devamında konuyla ilgili öğrenmeniz gereken detayları bulabilirsiniz.

Aile Danışmanı Ne Demek?

Aile danışmanlığı psikolojik danışmanlık alanlarından biridir. Bu alana yönelik çalışmalar, Türkiye’de sosyal devlet politikaları gereği uygulanır. Nitekim bazı kaynaklarda aile danışmanlığı için şu ifade kullanılmaktadır:” Psikososyal bir tedavi hizmeti” Bu noktada altını çizmeliyiz ki “tedavi” ifadesi çok da doğru değildir. Aile danışmanlığı hizmetinde psikolojik rahatsızlıkların da sebebiyet verebileceği sorunların iletişimsel boyutu ele alınır.

Aile danışmanı, sağlıklı aile yaşantısının oluşabilmesini sağlamak üzere aile danışmanlığı hizmeti verme yetkisine sahip profesyonel kişidir. Aile danışmanına;

  • Her iki eşin de çalışmasıyla birlikte çatışmalar ortaya çıktığında,
  • Tek ebeveynli aile sorunlarında,
  • Aile üyelerinden birinin ilaç, alkol veya madde bağımlılığının diğer aile üyelerini etkilemesi durumunda,
  • Çocukların okul yaşamıyla ilgili sorunlarda veya disipline edilmesi sırasında yaşanan sorunlarda,
  • Ergen depresyonu ve intihar şüphesinde,
  • Yaşlı veya bakıma muhtaç aile bireylerinden kaynaklanan iletişim sorunlarında ihtiyaç duyulur.

Aile danışmanları, danışmanlık sürecinde gerekirse aile üyelerini psikiyatriste veya emniyete yönlendirir. Zaman zaman aile üyelerinin doktoru veya öğretmeniyle de iş birliği içinde hizmet verir. Bu sayede aile danışmanı, danışan aile üyelerinin sağlıklı aile işlevlerini daha iyi anlamasını, iletişimi ve problem çözme becerisini geliştirebilmesini sağlar.

Aile Danışmanlığını Kimler Yapabilir?

İçeriğimizin bu aşamasına kadar aile danışmanlığının ne demek olduğunu ve aile danışmanına hangi durumlarda ihtiyaç duyulduğunu belirttik. Bu bilgiler ışığında aile danışmanlığının bir meslekten ziyade uzmanlık alanı olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki danışmanlık sürecinde psikanalitik kuram ve yaklaşımları uygulamak gerekir. Dolayısıyla aile danışmanlığı eğitim gerektirir. Elbette her eğitim aile danışmanı olmak için yeterli değildir.

Aile danışmanlığını kimlerin yapabileceği Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği ile belirtilmiştir. Yönetmelik gereği aile danışmanı ünvanını alarak danışmanlık hizmeti verebilmek için aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmak gerekir. Sertifika, MEB bünyesinde hizmet veren özel kurs merkezleri veya üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinden (SEM) alınabilir. Eğitimin şekli ve şartları da Aile danışmanlığı Yönetmeliğinde belirtilen huşlardır.

Aile danışmanlığı sertifika programı kapsamında herkes eğitim alabilir; fakat sertifika sınavına katılarak aile danışmanlığı sertifikası alma hakkını elde etmek için yönetmelikte belirtilen bölümlerden mezun olmak gerekir. Mezunları aile danışmanı olma hakkına sahip olan lisans programları şunlardır:

  • PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik)
  • Psikoloji
  • Sosyal Hizmetler
  • Sosyoloji
  • Çocuk Gelişimi
  • Hemşirelik
  • Tıp

Söz konusu bölümlerde henüz okumakta olan öğrenciler eğitime katılabilse de aile danışmanlığı sınavına katılabilmek için mezuniyet belgesi/diploma almalıdır. Aile danışmanlığı sertifikası alırken en önemli detay sertifikayı onaylayan kurumdur. Üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifikası ile MEB onaylı aile danışmanlık sertifikası arasında yasal geçerlilik bakımından herhangi bir farklılık yoktur. Bununla birlikte amaç aile danışmanlığı sertifikasını almadaki amaç merkez açmak ise sertifika MEB onaylı olmalıdır. Aile danışmanlığı merkezi açmak için alınması gereken iş yeri açma belgesi yalnızca MEB onaylı sertifikası olanlara verilir.

Aile Danışmanı Olma Şartları Hakkında SSS

Herkes Aile Danışmanı Olabilir Mi?

Herkes aile danışmanı olamaz. Aile danışmanı olabilecek kişiler; PDR, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Hemşirelik, Tıp lisans programlarından mezun olan kişilerdir. Aile danışmanlığı yüksek lisans programı başarıyla tamamlayan kişiler ekstra eğitim almaksızın aile danışmanı olabilir.

Aile Danışmanlığı Belgesini Kimler Alabilir?

Aile danışmanlığı belgesini Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirtilen bölümlerden mezun olan kişiler alabilir. PDR, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Hemşirelik, Tıp bölümlerinden mezun olanlar sertifika almak için aile danışmanlığı eğitimi almalıdır. Eğitim sonunda düzenlenen sertifika sınavından geçerli notu almayanların sertifika alması mümkün değildir.

Kimler Aile Danışmanlığı Merkezi Açabilir?

MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası olanlar aile danışmanlığı merkezi açabilir. Sertifika alabilecek kişiler ise PDR, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Hemşirelik, Tıp bölümlerinden mezun olanlardır. Sertifikası olmayıp aile danışmanlığı yüksek lisans programını başarıyla tamamlamış olan kişiler de aile danışmanı olabilir.

Aile Danışmanı Olmak İçin Sertifika Yeterli Mi?

Aile danışmanı olmak için üniversite veya MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası yeterlidir. Bununla birlikte iyi bir aile danışmanı olmak için diğer psikoloji alanlarında eğitim almak ve meslekle uyumlu niteliklere de sahip olmak önem taşır. Bir aile danışmanının, kişisel ve mesleki gelişim sağlaması daha çok danışana daha etkin danışmanlık hizmeti vermesi anlamına gelir.

Aile Danışmanlığı Ne Kadar Maaş Alır?

Kariyer.net verilerine göre aile danışmanı aylık ortalama maaşı 28.900 TL’dir. Büyük şehirlerde danışmanlık hizmeti veren deneyimli aile danışmanları daha yüksek maaş alır. Maaş aile danışmanlığı hizmeti seans ücreti ve danışan sayısı doğrultusunda değişkenlik gösterir.

Sonuç olarak;

Kimler aile danışmanı olabilir merak eden okuyucularımız ve kursiyerlerimiz için soruyu detaylıca yanıtladığımız içerik oluşturduk. Siz de PDR, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Hemşirelik, Tıp bölümlerinden mezunsanız veya bu bölümlerde öğrenciyseniz aile danışmanı olma hakkınızdan yararlanabilirsiniz. Ön kayıt formumuzu doldurarak aile danışmanlığı eğitimi ve sertifikasyon süreçleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
İndirimli!
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı