Ön Lisans Mezunu Aile Danışmanı Olabilir Mi?

Ön Lisans Mezunu Aile Danışmanı Olabilir Mi?

Ön Lisans Mezunu Aile Danışmanı Olabilir Mi?

Ön lisans programı, üniversitelerin meslek yüksekokulu bünyesinde bulunan yükseköğretim programıdır. Eğitim süresi 2 yıldır. Ön lisans programlarında amaç meslek edindirmektir. Bu nedenle ön lisans mezunu aile danışmanı olabilir mi merak edilir. 2 yıllık ön lisans programından mezunsanız veya halihazırda ön lisans programında eğitim alıyorsanız içeriğimizin devamında aile danışmanı olma süreci hakkındaki detayları bulabilirsiniz.

Aile Danışmanı Nedir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı “her haneye aile danışmanı ataması” duyurusu yaptığından beri aile danışmanlığı popüler mesleklerden biri haline geldi. Peki, aile danışmanı nedir? Esasında bu sorunun doğrusu aile danışmanı kimdir şeklindedir. Nitekim aile danışmanı bir meslek profesyonelidir. Aile danışmanlığı, psikososyal yardım hizmetidir. Aile danışmanı ise bu hizmeti veren danışmandır.

Aile danışmanı, aile bireylerine veya aile olmaya hazırlanan çiftlere danışmanlık hizmeti verir. Bir aile danışmanının amacı, ailelerin zihinsel veya duygusal sorunlarını aşarak yaşam kaliteleri ve refahlarını yükseltmelerini sağlamaktır. Nitekim bu gerçekleştiğinde sağlıklı aile işlevleri de oluşmuş olur. Aile danışmanına;

  • Her iki eşin de çalışmasından kaynaklanan çatışmalarda,
  • Evlilikte bozulma durumunda,
  • İlaç, alkol, madde bağımlılığı gibi durumların olumsuz etkilerinde,
  • Çocukların okul yaşamı veya yetiştirilmesinden kaynaklanan sorunlarda,
  • Evden ayrılan yetişkin çocuklarla ilgili sorunlarda ihtiyaç duyulur.

Aile danışmanlığında baz alınan kuramların, diğer psikolojik danışma kuramlarından en önemli farkı bireye değil, bir bütün olarak aileye odaklanılmasıdır. Aile danışmanlarının;

  • Danışma seansları düzenleme,
  • İlişki sorunlarını teşhis ve tedavi etme,
  • Çitlere stresle başa çıkma, etkili iletişim gibi konularda eğitim verme,
  • Aile bireylerini psikiyatrik hizmetlere veya benzer alanlara yönlendirme,
  • Bireyler ve gruplar için terapi seansları yürütme,
  • Danışanlarının durumlarını kayıt altına alarak takip etme gibi görevleri vardır.

Aile danışmanları aile danışmanlığı merkezlerinde hizmet verebilir. Belediyelerde, huzurevlerinde, hastanelerde, sivil toplum kuruluşlarında da aile danışmanına ihtiyaç duyulur. Kamu sektöründe aile danışmanı kadro ve pozisyonu yoktur. Bununla birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı zaman zaman Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında aile danışmanı görevlendirmesi yapar.

Ön Lisans Mezunları Aile Danışmanı Olabilir Mi?

Aile danışmanı olma şartları Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği ile belirtilmiştir. Yönetmelik gereği aile danışmanı olmak için aile danışmanlığı sertifikası almak zorunludur. Ön lisans mezuniyeti aile danışmanlığı sertifikası almak için yeterli değildir. Yani, ön lisans mezunu aile danışmanı olamaz. 2 yıllık bölüm mezunları ancak mezuniyetin ardından;

  • Psikoloji,
  • PDR,
  • Sosyoloji,
  • Sosyal Hizmetler,
  • Çocuk Gelişimi,
  • Hemşirelik,
  • Tıp lisans programlarının en az birinden mezun olması ve aile danışmanlığı sertifika programı kapsamında belge alması durumunda aile danışmanı olabilir.

Aile Danışmanlığı Yönetmeliği gereği danışmanı olma süreci adım adım şöyledir:

1.Yönetmelikte Belirtilen Bölümlerden Mezun Olmak

Aile danışmanı olma sürecinde öncelikle Aile Danışmanlığı Yönetmeliğinde belirtilen bölümlerden mezun olmak gerekir. Nitekim aksi halde aile danışmanlığı sertifika programı kapsamda eğitim sertifikası alınamaz. Bu bölümler; Psikoloji, PDR, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik ve Tıp bölümleridir.

2.Aile Danışmanlığı Eğitimi Almak

Aile danışmanlığı sertifikası eğitimden sonra verilen kurs bitirme belgesidir. Dolayısıyla aile danışmanı ünvanına sahip olmak için ikinci aşama aile danışmanlığı eğitimine katılmaktır. Yönetmelik gereği aile danışmanlığı eğitimi;

  • En az üç yüz saati teorik,
  • En az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik olmalıdır.

Aile danışmanlığı eğitimi sertifika programı, Millî Eğitim Bakanlığından izin almış kurumlar tarafından düzenlenmiş olmalıdır. Eğitmen;

  • Ulusal ve uluslararası standartta sertifikaya sahip olduğunu,
  • Aile danışmanlığı konusunda en az beş yıl çalışmış olduğunu,
  • Aile danışmanlığı alanında yüksek lisans veya doktora programlarında eğiticilik yapmış olduğunu belgelemelidir.

3. Aile Danışmanlığı Başvurusu Yapmak

Aile danışmanlığı sertifikası aile danışmanı ünvanıyla aile danışmanlığı hizmeti vermeye olanak tanır. Sertifikası olanlar özel sektörde aile danışmanlığı merkezlerinde, hastanelerde, huzurevlerinde, sivil toplum kuruluşlarında çalışabilirler. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan ASDEP (Aile Sosyal Destek Programı) kapsamında aile danışmanı görevlendirmesi yapılır. Belediyelerde de ilgili birimlerde aile danışmanı görevlendirmesi yapılır. Bunun için ilan yayımlanmasını takip etmek veya belediyelere bizzat başvuruda bulunmak gereklidir.

4. Aile Danışmanlığı Merkezi Açmak

Elbette aile danışmanlığı hizmeti vermek için kendi aile danışmanlığı merkezini açmak şart değildir. Ancak genellikle MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası olanlar kendi aile danışmanlığı merkezini açmayı tercih eder. Merkez açmak için belediyeden iş yeri açma ruhsatı almak ve birtakım şartları karşılamak gereklidir. Aile danışmanlığı ofisi açma şartlarına ilişkin daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız Aile Danışmanlığı Merkezi Açmak blog içeriğimizi de okumanızı öneririz.

Aile Danışmanlığı Hakkında SSS

Hangi Bölüm Mezunları Aile Danışmanı Olabilir?

Psikoloji, PDR, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik ve Tıp bölümlerinin en az birinden mezun olan kişiler aile danışmanı olabilir. Bölüm mezunlarının direkt olarak aile danışmanı ünvanı alması söz konusu değildir. Aile danışmanı olmak için aile danışmanlığı sertifikasının bulunması zorunludur.

Aile Danışmanlığı Sertifikası Kimler Alabilir?

Aile danışmanlığı hizmeti verebilmek için aile danışmanlığı alanında eğitim aldığını belgelemek şarttır. Aile danışmanlığı sertifikası almak için yönetmelikte belirlenmiş olan bölümlerden mezun olmak gerekir. Buna göre aile danışmanlığı sertifikasını; Psikoloji, PDR, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik ve Tıp mezunları alabilirler.

Mezun Olmadan Aile Danışmanlığı Sertifikası Alınabilir Mi?

Mezun olmadan aile danışmanı sertifikası alınamaz. Ancak sertifika için düzenlenen aile danışmanlığı eğitimi herkesin katılımına açıktır. Bahsettiğimiz bölümlerde halen öğrenim görmekte olan öğrenciler eğitime katılabilir; sertifika sınavına girme hakkından mezuniyet belgesini aldıktan sonra yararlanabilir. Böylece aile danışmanlığı sertifikasını diploma ile eş zamanlı olarak alabilir.

Aile Danışmanı Kaç Maaş Alır?

Aile danışmanı maaşı üzerinde belirleyici olan birçok unsur vardır. En önemli nokta danışan sayısıdır. Eleman.net verilerine göre ortalama maaş 31.500 TL’dir.

Kimler Aile Danışmanlığı Merkezi Açabilir?

Aile danışmanlığı sertifikası olanlar aile danışmanlığı merkezi açabilir. Bu noktada önemli olan sertifikanın MEB onaylı olmasıdır. Nitekim aile danışmanlığı sertifikası MEB onaylı olmayanlar belediyeden iş yeri açma ruhsatı alamaz.

MEB Aile Danışmanlığı Sınavı Ücreti Ne Kadar?

MEB aile danışmanlığı sınavı ücretli değildir. Ücrete tabii olan aile danışmanlığı eğitimidir. İlk sınava katılmayan veya sınavda başarılı olamayan kişilerin yeniden sınava katılmaları için sınav harç bedeli ödemeleri gerekir. Bu ücret kuruma göre farklılık gösterir.

Sonuç olarak;

Ön lisans mezunu aile danışmanı olabilir mi merak eden kursiyerlerimiz ve okuyucularımız için konuya açıklık getirmek üzere içerik hazırladık. Aile danışmanı olmak için lisans mezunu olmak gerektiğinin ve her bölümün aile danışmanı olmak için uygun olmadığının altını çizelim. Yönetmelikte belirtilen lisans programlarından mezunsanız aile danışmanlığı sertifikası alarak aile danışmanı ünvanına sahip olabilirsiniz. Eğtiim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak süreç hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
İndirimli!
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı