Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan “her haneye bir aile danışmanı ataması için çalışmalara başladık” açıklamasıyla birlikte kimlerin aile danışmanı olabileceği merak konusu oldu. Özellikle de çocuk gelişimi bölümünden mezun olanlar aile danışmanlığını mercek altına almış durumda. Biz de mezunlar için çocuk gelişimi mezunu aile danışmanı olabilir mi sorusunu detaylıca yanıtlayacağımız bir içerikle aile danışmanlığı yazı dizimize devam ediyoruz. Kısa yanıt arayanlar için baştan belirtelim: Çocuk gelişimi mezunları da aile danışmanı olabilir. Ancak bu noktada birtakım kısıtlamalar ve gereklilikler söz konusudur. Detaylar için sizi böyle alalım👇
Birleşmiş Milletler 0-18 yaşlarındaki insanları çocuk kabul eder. Dolayısıyla çocuk gelişimi bölümünde odak nokta -18 yaş arasındaki çocukların gelişimidir. Bölümde amaç çocukların sağlığı, gelişimi ve eğitimi konusunda uzman yetiştirmektir. Amaca ulaşmak üzere eğitim sürecinde çocukların;
Çocuk gelişimi mezunları; çocuk gelişim uzmanı, çocuk gelişimcisi, çocuk gelişimi ve eğitimcisi unvanlarıyla;
Çocuk gelişimi bölümü ön lisans ve lisans programı bulunan bölümdür. 2 yıllık çocuk gelişimi ile 4 yıllık çocuk gelişimi arasındaki fark çalışma alanıyla ilgilidir. Çocuk gelişimi ön lisans mezunları anaokullarında çalışırken; 4 yıllık çocuk gelişimi mezunları akademik kariyer yapma ve öğretmen olarak çalışma avantajına sahiptir.
Çocuk gelişimcisinin görevi çocukların gelişimlerini değerlendirerek ihtiyaca göre gelişim destek programlarını hazırlamak ve ilgili materyallerin tasarımını yapmaktır. Bu mesleki sorumluluklar, çocuk gelişimcisinin dürüstlük, takım çalışmasına yatkınlık, güvenirlilik gibi özelliklerine sahip olmasını gerektirir.
Aile danışmanlığı hizmeti aileler için psikososyal destek verme uygulamasıdır. Hizmette amaç, aile üyelerinin;
Aile danışmanlığı hizmeti; evlilik öncesi ve sonrasında, boşanma sürecinde, sadakatsizlik durumlarında ve iletişim problemlerinde ihtiyaç duyulan bir hizmettir. Hizmeti verebilecek kişiler ise aile danışmanlığı alanında eğitim almış uzman kişilerdir. Bir bireyin aile danışmanı hizmeti verebilmesi için yasal prosedüre uyması dışında;
Aileye yönelik danışmanlık hizmetleri hem özel sektörde hem kamu sektöründe sunulur. Aile danışmanlığı hizmetinde terapist, sorunun ne olduğunu ve sorunda diğer aile üyelerinin rolünün ne olduğunu anlamaya çalışır. Ardından aile üyelerini yapıcı ilişki kurmaya yönlendirir. Çocuk merkezli aile danışmanlığında çocukların sağlıklı gelişimini desteklemek için terapi yapılır. Çocuk gelişimcilerin çocuğun gelişimiyle ilgili olarak ailelere danışmanlık hizmeti vermesi çocuk girişimciliği ile aile danışmanlığı arasında bağ olduğunu gösterir.
İçeriğimizin bu aşamasına kadar hem çocuk gelişimi bölümü hem de aile danışmanlığı hizmetini ele alarak ortak yönü vurgulamak istedik. Gelelim çocuk gelişimi mezunu aile danışmanı olabilir mi sorusunun yanıtına. Çocuk gelişimi mezunu olanlar aile danışmanlığı sertifikası olması durumunda aile danışmanlığı yapabilir. Ancak bu noktada altını çizmeliyiz ki çocuk gelişimi ön lisans mezunlarının aile danışmanı olma hakkı yoktur. Yalnızca dört yıllık çocuk gelişimi mezunları aile danışmanı olabilir.
Bir çocuk gelişimi mezunu için aile danışmanı olma süreci şöyledir:
Aile danışmanı olma sürecinde en önemli nokta yönetmelikte belirtilen şartlarda eğitim almaktır. Uzaktan Eğitim’de aile danışmanlığı eğitimi yönetmeliğe uygun şekilde 464 saat olarak düzenlenmiştir. Hibrit eğitim modelinde en az 100 saat canlı ders verilir. Uygulamalı süpervizyon eğitimleriyle teorik bilgilerin pekiştirilmesi sağlanır. Eğitmenler alanda rüştünü ispat etmiş uzman isimlerdir.
Aile Danışmanı Olma Şartı Nedir?
Aile danışmanı olma şartı Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği ile belirtilmiştir. Yönetmelik gereği aile danışmanlarının Psikoloji, Sosyoloji, PDR, Çocuk Gelişimi, Sosyal Hizmetler, Tıp ve Hemşirelik bölümlerinden mezun olması gerekir. Bu bağlamda çocuk gelişimi mezunları, diploma ile aile danışmanı olma şartını karşılamış olurlar.
Çocuk Gelişimi Mezunları Terapist Olabilir Mi?
4 yıllık çocuk gelişimi mezunlarının oyun terapisti olabileceği yönünde bilgiler vardır. Ancak net olarak şunu söylemeliyiz ki çocuklarda görülen psikolojik problemlerle çalışma yetisi çocuk psikoloğundadır. Çocuk psikoloğu olmak için üniversitelerin eğitim veya fen edebiyat fakültelerinden mezun olmak ve çocuk gelişimi ve gelişim psikolojisi üzerine yüksek lisans/doktora yapmış olmak gerekir. Çocuklara psikiyatrik tedavi uygulamak ise çocuk-ergen ruh sağlığı alanında uzmanlık eğitimi almış olmayı gerektirir.
Okul Öncesi Öğretmenliği Aile Danışmanı Olabilir Mi?
Okul öncesi öğretmenliği lisans bölümü, Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirtilen bölümler arasında yoktur. Dolayısıyla okul öncesi öğretmenliği mezunları aile danışmanı olamaz. Ancak çocuk gelişimi mezunları aile danışmanlığı sertifika programı kapsamında eğitim alarak aile danışmanı olma hakkına sahiptir.
Çocuk Gelişimci Ofis Açabilir Mi?
Çocuk gelişimci aile danışmanlığı eğitimine katılarak MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası alması durumunda aile danışmanlığı merkezi açabilir. Ayrıca çocuk gelişimi lisans diploması olanlar Millî Eğitim Bakanlığı veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı olarak kreş, gündüz bakımevi veya anaokulu açabilir. Çocuk gelişimciler psikolojik danışmanlık merkezi açma yetisine sahip değildir.
Sonuç olarak;
Çocuk gelişimi mezunu aile danışmanı olabilir mi merak edenler konuya açıklık getirmek üzere 2 yıllık çocuk gelişimi ile 4 yıllık çocuk gelişimi arasındaki fark gibi konulara değinerek içerik hazırladık. Çocuk gelişimi mezunuysanız siz de aile danışmanı olabilirsiniz. Aile danışmanlığı eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreci hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.