Aile Danışmanlığı Eğitimi MEB Onaylı

Aile Danışmanlığı Eğitimi MEB Onaylı

Aile Danışmanlığı Eğitimi MEB Onaylı

Aile danışmanlığı eğitimi MEB onaylı ve üniversite onaylı sertifika kazandıran eğitim programıdır. Eğitimin bu yönü genellikle kafa karışıklığına sebebiyet verir. İki sertifika da e-Devlet onaylıdır ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kabul edilir. Ancak aile danışmanlığı sertifikası MEB onaylı olduğunda birtakım farklılıklar söz konusudur.

MEB Aile Danışmanlığı Eğitimi

Mesleki unvanlara sahip olmak mesleki ve teknik eğitim almayı ve eğitimi belgelendirmeyi gerektirir. Bu durum aile danışmanlığı unvanı için de geçerlidir. Ancak aile danışmanlığında eğitim ve sertifikasyon süreçleri biraz daha farklıdır. Eğitimin direkt olarak MEB kısaltmasıyla anılmasının nedeni, aile danışmanlığında sertifikanın MEB onaylı olmasının merkez açmak için zorunlu olmasından kaynaklanır.

Aile danışmanlığı eğitimi, 4 Eylül 2012 tarihinde yayınlanan Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği baz alınarak hazırlanmıştır. MEB onaylı aile danışmanlığı eğitimine katılmak;

  • MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası alma,
  • Uzman klinik psikologdan uygulamalı eğitim alma,
  • Aile danışmanlığı hizmeti verme yeterliliğine sahip olma,
  • Aile danışmanlığı merkezi açma yetisine sahip olma avantajları sağlar.

Birçok eğitim kurumunda aile danışmanlığı eğitim sertifika programının yönetmeliğe uygun olduğu söylense de canlı ders ve süpervizyon eğitimi yoktur. Ayrıca merkez açmak isteyenlere de üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifikası vadedilir. Oysa yönetmelikte süpervizyon eğitimi zorunlu tutulmuştur ve merkez açmak için aile danışmanlığı eğitimi MEB onaylı olmak zorundadır.

Aile danışmanlığı eğitimi almak üzere kurum seçim sürecinde kuruma ve eğitime ilişkin sormanız gereken sorular ve almanız gereken yanıtlar şu şekildedir:

Sormanız gereken: Kaç yıllık eğitim kurumusunuz?

Dikkat etmeniz gereken: Aile danışmanlığı hibrit eğitim modelinde düzenlenir. Kurumun deneyimi özellikle de bu eğitimde kritik önem taşır. Ne yazık ki ruhsatı olmayan merdiven altı eğitim kurumları da türemiştir. Uzaktan Eğitim, 20 yıllık eğitim tecrübesine sahiptir ve MEB’e bağlı özel kurs merkezidir.

Sormanız gereken: Lise mezunuyum. Aile danışmanı olabilir miyim?

Dikkat etmeniz gereken: Bazı kurumlar lise mezunlarına aile danışmanlığı eğitimi satma eğilimi gösterebilir. Ancak eğitime katılsanız bile sertifika almanız mümkün olmayacaktır. Biz lise mezunlarına ilişki ve evlilik koçluğu eğitimini öneriyoruz. Aile danışmanı olabilecek kişiler; psikoloji, PDR, sosyoloji, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi, hemşirelik, tıp bölümlerinden mezun olan kişilerdir.

Sormanız gereken: Eğitmen kim?

Dikkat etmeniz gereken: Yönetmelikte şu ifade geçer: “Eğiticilerde ulusal ve uluslararası standartta sertifikaya sahip ve aile danışmanlığı konusunda en az beş yıl çalışmış olmak ya da aile danışmanlığı alanında yüksek lisans veya doktora programlarında eğiticilik yapmış olma şartı aranır.” Bizim aile danışmanı eğitmenlerimiz Uzman Psikolog Sibel Cesur Akyunak ile Uzman Psikolog Şenay Ölmez’dir.

Sormanız gereken: Eğitim kaç saat sürüyor, canlı ders var mı?

Dikkat etmeniz gereken: Eğitimin yönetmeliğe uygun olması, dolayısıyla en az dört yüz elli saatlik bir eğitim olması gerekir. Süpervizyon eğitimi zorunlu tutulmalıdır. Uygulamalı canlı derslerin olmadığı bir aile danışmanlığı eğitimi yönetmeliğe uygun değildir. Uzaktan Eğitim’de, minimum 100 saat uygulamalı canlı ders ve süpervizyondan oluşan 464 saatlik aile danışmanlığı eğitimine katılarak MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası alabilirsiniz.

MEB Aile Danışmanlığı Sertifikası

Aile danışmanlığı eğitimi MEB onaylı ve üniversite onaylı sertifika kazandırır. Aile danışmanlığı sertifikası MEB onaylı olduğunda merkez açma yetisi kazanılmış olur. Esasında üniversite onaylı sertifika da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kabul edilir. Ancak belediyeden iş yeri açma ruhsatı almak için sertifikanın MEB onaylı olması gerekir.

Aile danışmanlığı eğitimi almak üzere kurum seçim sürecinde sertifikasyon sürecine ilişkin sormanız gereken sorular ve almanız gereken yanıtlar şu şekildedir:

Sormanız gereken: Aile danışmanlığı sınavı var mı, girmek zorunda mıyım?

Dikkat etmeniz gereken: Bazı kurumlar sertifika sınavına girmek gerekmeksizin sertifika verme eğilimindedir. Ancak sertifika sınavı olmadan verilen sertifikalar, e-Devlet üzerinde sorgulansa bile tespit edildiğinde geçersiz sayılır. Uzaktan Eğitim’de hem üniversite onaylı hem de MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası için değerlendirme sınavı yapılır. MEB onaylı sertifika sınavı fiziki olarak yapılır ve en az 50 puanı aşamayanlar sertifika alamaz.

Sormanız gereken: Sertifika sınavı online mı?

Dikkat etmeniz gereken: Üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifika sınavı online olarak gerçekleştirilir. MEB onaylı sertifika, Bakanlık tarafından fiziki olarak Ankara’da Çankaya ilçesinde yapılır. Uzaktan Eğitim’de sınav süreci SMS olarak iletilir.

Aile Danışmanlığı Eğitimi MEB Onaylı Hakkında SSS

MEB Aile Danışmanlığı Sınavına Kimler Girebilir?

MEB aile danışmanlığı sınavına girebilecek kişiler Aile Danışmanlığı Yönetmeliğinde belirlenmiştir. Buna göre aile danışmanlığı sınavına yalnızca belirli bölümlerden mezun olan kişiler katılabilir. Yönetmelikte belirtilen bölümler şunlar: Psikoloji, PDR, sosyoloji, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi, hemşirelik, tıp .

MEB Aile Danışmanlığı Sertifikası Nasıl Alınır?

MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası aile danışmanlığı eğitimine ve sertifika sınavına katılarak alınabilir. Sertifika sınavında en az 50 almak gerekir. Sertifika, e-Devletten sorgulanabilir ve çıktı olarak kurumumuzdan teslim alınabilir.

e-Devletten Alınan Sertifikalar MEB Onaylı mı?

e-Devlet sertifikaların sorgulanabildiği bir platformdur. Hem üniversite onaylı hem de MEB onaylı sertifikalar, e-Devlet üzerinde görüntülenebilir. MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası da e-Devlet’ten alınabilir.

MEB Onaylı Sertifika Kaç Yıl Geçerli?

MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası ömür boyu geçerlidir. Dolayısıyla yenileme eğitimi söz konusu değildir. Ayrıca sertifika Türkiye’nin her yerinde geçerliliğe sahiptir.

Aile Danışmanlığı Sertifikası Kaç Ayda Alınır?

Aile danışmanlığı sertifikası almak için nasıl bir eğitim yöntemi uygulanacağı ve eğitimin süresinin ne olduğu Aile Danışmanlığı Yönetmeliği nde belirtilmiştir. Buna göre aile danışmanlığı eğitimi; en az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik eğitim programıdır. Uzaktan Eğitim’den alacağınız MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikasında

Sonuç olarak;

Aile danışmanlığı eğitimi MEB onaylı eğitimlerden biridir. Zaman zaman kursiyerlerimizin MEB onaylı sertifikanın üniversite onaylı sertifikadan farkıyla ilgili sorular alıyoruz. Aile danışmanlığı yazı dizimizde konuya açıklık getirdik. Ayrıca merak edilen ilişkili diğer konulara da değindik. Siz de Millî Eğitim Bakanlığı aile danışmanlığı eğitimi ile sertifika almak istiyorsanız eğitim sayfamızı incelemenizi öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
İndirimli!
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı