Aile Danışmanlığı İş İlanları

Aile Danışmanlığı İş İlanları

Aile Danışmanlığı İş İlanları

Aile danışmanlığı sertifikanız mı var? Aile danışmanlığı merkezleri başta olmak üzere birçok alanda aile danışmanlığı hizmeti verebilirsiniz. Peki, aile danışmanlığı iş ilanları var mı ve ilanlarda hangi niteliklerde aile danışmanı aranıyor? Aile danışmanı alımıyla ilgili merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Aile Danışmanı İş Bulabilir Mi?

Aile danışmanı olarak iş bulabilmenin öncelikli koşulu aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmaktır. Sertifikanın alınabilmesi Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirlenen şartlara sahip olmaya bağlıdır. Yönetmeliğe göre yalnızca şu bölümlerden mezunsanız aile danışmanlığı sertifikası alabilirsiniz:

  • Psikoloji,
  • PDR,
  • Sosyoloji,
  • Sosyal Hizmet
  • Çocuk Gelişimi
  • Hemşirelik
  • Tıp

Sermayeniz varsa ve sahip olduğunuz aile danışmanlığı sertifikası MEB onaylıysa kendi aile danışmanlığı merkezinizi kurabilirsiniz. Kendi aile danışmanlığı merkezinizi kurmayıp direkt olarak da çalışmaya başlayabilirsiniz. Yaygın kanının aksine, aile danışmanı arayan kurumlar yalnızca aile danışmanlığı merkezleri değildir. Aile danışmanlarının hastanelerden belediyelere, adliyelerden sivil toplum kuruluşlarına kadar geniş çalışma alanı vardır.

Aile danışmanlığı iş ilanları arayışında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, aile danışmanlığı sertifikasının tek başına yeterli olmayacağını bilmektir. Aile danışmanlarının;

  • Oyun terapisi, masal terapisi, cinsel terapi gibi aile danışmanlığıyla ilişkili alanlarda kendini geliştirmesi,
  • Etik değerleri göz ardı etmemesi,
  • Bilimsel çalışmalara önem vermesi gerekir.

Aile danışmanlığı hizmetinde psikiyatrik tanılama ve tıbbi uygulama yoktur. Odak noktasında ilişkilerin iletişimsel boyutu vardır. Bu nedenle aile danışmanlarının empati becerisinin yüksek olması, etkili iletişim kurabilmesi, farklılıklara karşı saygılı ve hoşgörülü olması, sabırlı olması önem taşır.

Aile Danışmanlığı Merkezi İş İlanları

Aile danışmanlığı iş ilanları diğer mesleklerde olduğu gibi yoğun şekilde karşınıza çıkmayacaktır. Bunun nedeni aile danışmanlığının ağırlıklı olarak özel sektörde yapılmasıdır. İlanlar genellikle özel aile danışmanlığı merkezi tarafından verilir.

Özel aile danışmanlığı merkezleri için, etik kurallar çerçevesinde gizliliğe riayet eden güvenilir danışmanlara sahip olmak önemlidir. Bu nedenle ilanlarda etik üzerinde durulur. Aile danışmanlığı merkezleri tarafından verilen ilanlarda kişisel özellik olarak aile danışmanında bulunması gereken nitelikler şöyle ifade edilir: “Gelişime açık, samimi, güler yüzlü.”

Aile danışmanlığı merkezleri tarafından verilen ilanlarda dikkat çeken özelliklerden biri de danışan tecrübesidir. Hatta bazı ilanlarda “kendi danışman portföyü olan” şeklinde ibare vardır. Ancak bu durum tecrübesiz bir aile danışmanının iş bulamayacağı anlamına da gelmez.

Aile Terapisti İş İlanları

Aile danışmanlığında amaç, aile içindeki sorunların çözülebilmesi için farkındalık sağlayabilmek ve iletişim becerilerinin gelişmesini sağlayabilmektir. Aile terapisi ise psikolojik müdahaleleri de içerir. Psikoloji bölümünden mezun olan aile danışmanları aile terapisti olarak da hizmet verebilir.

Aile terapisti iş ilanlarında istenen nitelikler kuruma göre değişkenlik gösterir. Bununla birlikte istenen özellikler genellikle şöyledir:

  • Çocuk testleri uygulamalarını bilen,
  • Danışmanlık yaklaşımlarını uygulama becerisine sahip,
  • Cinsel terapi, oyun terapisi, BDT gibi alanlarda eğitim almış,
  • Branşıyla ilgili bilimsel gelişmeleri takip eden aile terapisti.

Aile Danışmanı Sosyolog İş İlanları

Aile danışmanlığı iş ilanları mezun olunan bölüme göre sosyolog, psikolog şeklinde de verilebilir. Esasında ilanlar genellikle aile danışmanlığı merkezlerine ve özel hastanelere aittir. Diğer kurumlar, kariyer sitelerinde ilan paylaşmaz. Örneğin, belediyelerin ilgili birimlerine yapılan alımlar web sitesi üzerinden duyurulur.

Aile danışmanı alımı yapan kurumların başında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gelir. Bakanlık ASDEP (Aile sosyal Destek Programı) projesi kapsamında zaman zaman alım yapar. İçinde bulunduğumuz yılda da personel alımı yapılmıştır. Bu alımlar da daha önce altını çizdiğimiz gibi doğrudan aile danışmanı unvanıyla yapılmayıp bölüme göre yapılır. Bakanlık bünyesinde çalışmak için bakanlık tarafından yapılan açıklamaları ve web sitesini takip etmek gerekir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, her haneye bir aile danışmanı atamak üzere risk haritası çıkarma çalışmalarına başladığını duyurmuştur.

Devlet hastaneleri ücretsiz aile danışmanlığı hizmeti verir. Devlet hastanelerin psikiyatri servisinde genellikle ilaç tedavisi uygulanır; fakat bazı durumlarda aile danışmanlığının da dahil edildiği terapi süreçleri devreye girer. Bu her hastanede uygulanan bir sistem değildir. Aile danışmanlığı iş ilanları bazı belediyelerin web sitelerinde de yayımlanır. Her belediyenin toplum sağılığı, aile merkezi gibi bağlı birimleri olmadığı için her belediyede aile danışmanlığı hizmeti yoktur. Ayrıca bazı belediyelere direkt olarak başvurarak bilgi almak gerekir.

Aile danışmanlarının çalışma alanlarından biri de Adalet Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlardır. Bu kurumlarda ilgili bölümden atanıp görevlendirilenler aile danışmanlığı yaklaşımlarını uygulayabilir. Dolayısıyla KPSS puanına sahip olmak gerekir. Aile danışmanları bilirkişi olarak çalışabilmek için farklı koşulları da sağlayabilmelidir.

Aile danışmanlığı iş ilanları verilen çalışma alanlarından biri de aile danışmanlığı eğitimi verilen özel kurs merkezleridir. Aile danışmanları, özel kurs merkezlerinde danışman/eğitmen olarak görev yapabilir. Kurumlar kariyer sayfalarında ilan yayımlayabilir veya direkt özgeçmiş bırakılabilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken yönetmelikte belirtilen şu maddedir: “Aile danışmanlığı sertifika programı eğitimini yürütecek kurum ve kuruluşlarda görev alacak eğiticilerde ulusal ve uluslararası standartta sertifikaya sahip ve aile danışmanlığı konusunda en az beş yıl çalışmış olmak ya da aile danışmanlığı alanında yüksek lisans veya doktora programlarında eğiticilik yapmış olma şartı aranır.”

Aile Danışmanlığı İş İlanları Hakkında SSS

Aile Danışmanlığı İçin KPSS Şart Mı?

Aile danışmanlığı ağırlıklı olarak özel sektörde yapılır. Kamu kurumlarında çeşitli projeler kapsamında aile danışmanı olarak görevlendirilmek için öncelikle mezun olunan bölüme göre atanmış olmak gerekir. Bölüm mezunları, kamuda çalışmak için KPSS puanına sahip olmalı ve KPSS nitelik kodunu karşılamalıdır.

Aile Danışmanı Nerede İş Bulur?

Aile danışmanlarının öncelikli istihdam alanı aile danışmanlığı merkezleridir. Aile danışmanları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere geniş çalışma alanına sahiptir. Belediyelerde, adliyede, hastanelerde ve aile danışmanlığı merkezlerinde iş bulamayan aile danışmanları, sermaye olması durumunda kendi aile danışmanlığı merkezini de kurabilir.

Aile Danışmanı Devlette Çalışabilir mi?

Aile danışmanları devlette de çalışabilir. Ancak öncelikle bölüm mezunlarının KPSS ile atanmış olması gerekir. Direkt olarak aile danışmanı unvanıyla atama yoktur; fakat bakanlık her haneye aile danışmanı için çalışmaların başladığını duyurmuştur . Dolayısıyla aile danışmanları için kamuda işe girmenin, ilerleyen süreçlerde daha kolay olması bekleniyor.

Aile Bakanlığı Alımı Ne Zaman 2024?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2024 yılında 1122 personel alımı yapılmıştır. Aile danışmanlığı yapabilen çocuk gelişimi, sosyoloji, sosyal hizmet, psikoloji, PDR bölümlerinden mezun olanlar KPSS P3 puan türüyle aile sosyal destek personeli olarak atanmıştır. Bakanlık tarafından yapılan duyuruya göre her haneye bir aile danışmanı ataması yapılacak. Yalnız çalışmalar henüz devam ettiği için tarih netleşmemiştir.

Aile Danışmanı Ne Kadar Maaş Alıyor?

Aile danışmanı, Kariyer.net tarafından yayımlanan bilgilere göre aylık ortalama 31 bin civarında maaş alır. Esasında net rakam vermek doğru değildir. Çünkü maaşlar hem kamu ve özel sektöre göre hem de kurumların prensibine göre değişiklik gösterir. Örneğin, tecrübeli ve farklı alanlarda da uzmanlık kazanmış bir aile danışmanı, sertifikasını henüz yeni almış deneyimsiz bir aile danışmanından daha yüksek ücret alır.

Sonuç olarak;

Aile danışmanlığı iş ilanları hakkında merak edilenlere açıklık getirdik ve aile danışmanı iş ilanı var mı sorusunu yanıtladık. Siz de aile danışmanı olarak iş ilanlarına başvuruda bulunmak istiyorsanız öncelikle aile danışmanlığı sertifikası edinmelisiniz. Aile danışmanlığı eğitim sayfamızı inceleyerek eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
İndirimli!
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı