Aile Danışmanı Nerede Çalışır?

Aile Danışmanı Nerede Çalışır?

Aile Danışmanı Nerede Çalışır?

Yaşam koşullarındaki değişimlerle birlikte ailelerin yapısında farklılık oluşmuş, bu farklılıklar aile ilişkilerini etkilemiştir. Ailelerin karşılaştığı sorunların çözümünde psikososyal hizmetlere ihtiyaç duyulmuştur. Aile danışmanlığı tam da bu noktada devreye giren bir uygulamadır. Sosyal hizmetin aile alanındaki en iyi uygulaması haline gelen aile danışmanlığı, dolaylı olarak Türkiye’deki istihdam sorununa da katkıda bulunur. Öyle ki ilgili bölüm mezunları aile danışmanı olarak çalışabilir. Peki, aile danışmanı nerede çalışır? Yanıt elbette aile danışmanlığı merkezleriyle sınırlı değil. Aile danışmanları hem özel sektörde hem kamuda birçok kurum ve kuruluşta çalışabilir.

Aile Danışmanları Nerelerde Çalışır?

Aile danışmanlarının çalışma alanlarına değinmeden önce altını çizmeliyiz ki aile danışmanı olmak için öncelikle aile danışmanlığı sertifikası edinmek gerekir. Aile danışmanlığı sertifika programı kapsamında üniversite veya MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası alabilecek kişiler Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre yalnızca; psikoloji, PDR, sosyoloji, sosyal hizmet, çocuk gelişimi, hemşirelik ve tıp lisans programlarının en az birinden mezun olanlar aile danışmanı olabilir.

Aile kurumu için güçlendirici ve destekleyici bir mekanizma olan aile danışmanlığı son yıllarda yaygınlaşmıştır. Buna rağmen aile danışmanı nerede çalışır çoğu kişi için merak konusudur. Yaygın kanının aksine aile danışmanları sadece aile danışmanlığı merkezlerinde çalışabilecek meslek elemanları değildir. Eğitim sertifikası olup aile danışmanlığında uzman olduğunu belgeleyen kişiler, başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere birçok bakanlık bünyesinde ve özel sektörde çalışabilir.

Devlette Aile Danışmanlığı Çalışma Alanları

Kamu sektöründe çalışmak istikrarlı gelir, geniş kapsamlı sosyal güvenceler gibi birçok bakımdan avantaj sağlar. Bu nedenle birçok aile danışmanı adayı kamuda çalışmak ister. Aile danışmanlığı hizmeti kamuda ücretsiz olarak sunulabilen bir hizmettir. Dolayısıyla aile danışmanlığı kamu sektöründe de icra edilebilir. Ne var ki devlette doğrudan aile danışmanı ataması yoktur. Mezun olduğu bölüme göre KPSS puanıyla atanan memurlar, sahip oldukları aile danışmanlığı uzmanlık bilgisini proje kapsamında veya görevlendirildikleri pozisyona göre gösterme fırsatı bulabilir.

Kamu sektöründe aile danışmanı görevlendirmesinin en çok yapıldığı kurum Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki kurum ve kuruluşlardır. Bakanlık zaman zaman ASDEP (Aile Sosyal Destek Programı) kapsamında mezun olunan bölüme göre aile sosyal destek personeli ataması yapar. Doğrudan aile danışmanı unvanıyla alım yapılmasa da atanan kişilerin verdiği hizmet aile danışmanlığı çalışma alanlarını kapsar. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yapılan “HER HANEYE BİR AİLE DANIŞMANI ATANMASI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK” açıklaması bakanlığın aile danışmanı adayları için umut vericidir.

Aile danışmanları aynı zamanda Adalet Bakanlığı bünyesinde de çalışabilir. Aile ve çocuk mahkemelerinde de aile danışmanlığı teknikleri uygulayabilecek aile danışmanlarına ihtiyaç duyulur. Aile danışmanları, yönetmeliğe göre aile danışmanlığında deneyimliyse veya lisansüstü eğitim programında eğitici olarak görev almışsa Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki özel kurs merkezlerinde eğitmenlik/danışmanlık yapabilir.

Aile danışmanlığı belediyelerde de ücretsiz olarak verilen hizmettir. Ancak bu hizmet her belediyede yoktur. Bu nedenle aile danışmanı adaylarının önceden bilgi alarak belediyenin belirlediği yönteme göre başvuruda bulunması gerekir. Belediyede aile danışmanı istihdamının yapılabildiği birimler; psikolojik danışmanlık merkezi, aile ve kadın destek merkezi, aile akademisi, semt evi, aile danışmanlık ve eğitim merkezi gibi isimlerle kurulmuş olan birimlerdir. Bazı hastanelerde de aile danışmanları istihdam edilir.

Özelde Aile Danışmanlığı İş Alanları

Aile danışmanları daha çok özel sektörde istihdam edilir. En önemli istihdam alanı ise aile danışmanlığı merkezleridir. Aile danışmanları özel hastanelerde de çalışabilir. Özel sektörde en az bilinen çalışma alanı ise okullardır. Okul temelli aile danışmanlığı yaklaşımı birçok okulda uygulanır. Örneğin, bir anaokulunda çalışan aile danışmanı; çocuğa sınır koymak, ilkokula hazırlık, teknolojinin sağlıklı kullanımı gibi konularda aile danışmanlığı hizmeti verebilir. Özel kurs merkezleri (şartları yönetmelikte 5 yıl deneyim olarak belirtilmiştir) de aile danışmanlarının çalışma alanlarından biridir.

Aile Danışmanlığı Nerede Çalışır Hakkında SSS

Aile Danışmanı İş Bulabilir Mi?

Aile danışmanları daha çok özel sektörde iş bulabilir. Aile danışmanları başta aile danışmanlığı merkezi olmak üzere birçok kurumda çalışabilir. Farklı eğitimlerle kendini geliştiren bir aile danışmanı, kendi adına aile danışmanlığı merkezi açma fırsatına da sahip olabilir. Ancak bu noktada aile danışmanlığı sertifikasının üniversite değil, MEB onaylı olması gerekir. Nitekim belediyelerden iş yeri açma ruhsatı (izin belgesi) almak için MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almak gereklidir.

Aile Danışmanı Hastanede Çalışabilir Mi?

Aile danışmanı hastanelerde çalışabilir. Özel hastanelerin bazılarında aile danışmanlığı hizmeti verilir. Devlet hastanelerinde psikologlar tarafından (önce psikiyatrist yönlendirir) aile danışmanlığı hizmeti verilir. Aile danışmanı adaylarının ilanları takip etmesi gerekir.

Aile Danışmanı Adliyede Çalışabilir Mi?

Aile danışmanı adliyelerde çalışabilir. Adliyede aile danışmanının bilgisine ve deneyimine ihtiyaç duyulan alanlar; aile hukuku davaları, çocuk koruma davaları, boşanma davaları, vesayet davaları, aile içi şiddet davaları vb’dir. Adli mercilerle iş birliği yapan aile danışmanları, hukuki süreçlerde ailelere psikososyal destek vermekle yükümlüdür.

Aile Danışmanı Devlette Çalışabilir Mi?

Aile danışmanı devlette çalışabilir. KPSS puanıyla mezun olduğu bölüme göre ataması yapılanlar, proje kapsamında veya görevlendirilmesi sayesinde aile danışmanlığının kapsamındaki alanlarda kamuya hizmet verebilir. Yani, doğrudan aile danışmanı pozisyonuna atama yoktur. Zaman zaman ASDEP kapsamında aile sosyal destek personeli alımı yapılsa da bu kadrolara da doğrudan aile danışmanı olarak atama yapılmaz. Yalnızca iş tanımı aile danışmanlığı kapsamındadır. “HER HANEYE BİR AİLE DANIŞMANI ATAMASI” ise gündemdedir.

Aile Danışmanı Nasıl Atanır?

Aile danışmanı unvanıyla devlette atama yapılmaz. Psikoloji, PDR, sosyoloji, sosyal hizmet, çocuk gelişimi, hemşirelik ve tıp lisans programı mezunları KPSS puanıyla atanır. Aile danışmanı görevlendirmesi, atamanın ardından yapılır.

Sonuç olarak;

Aile danışmanı nerede çalışır merak edenler için konuya açıklık getirdiğimiz bir içerik oluşturduk. Siz de psikoloji, PDR, sosyoloji, sosyal hizmet, çocuk gelişimi, hemşirelik ve tıp lisans programlarının en az birinden mezunsanız aile danışmanı olabilirsiniz. Bu sayede bahsettiğimiz kurumlarda aile danışmanı olarak çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz. Detaylı bilgi için eğitim sayfamızı inceleyerek ön kayıt oluşturabilir veya direkt sepete ekleyerek satın alma işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
İndirimli!
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı