Aile danışmanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan “her haneye aile danışmanı ataması çalışmaları başladı” duyurusuyla birlikte gözde meslek haline geldi. Aile danışmanlığına ilişkin en çok merak edilen konulardan biri de psikologların bu mesleği yapıp yapamayacağı. Psikoloji mezunu aile danışmanı olabilir mi sizin için de merak konusuysa doğru sayfadasınız. Gelin aile danışmanlığı psikolog için hangi şartlarda yapılabilecek bir meslek detaylıca ele alalım.
Aile Danışmanlığı Yönetmeliği gereği aile danışmanlığı eğitimi almak koşuluyla aile danışmanı unvanı kazabilecek meslek mensuplarından biri de psikologdur. Ayrıca aile danışmanları bazı durumlarda bireysel terapi de yapabilirler. Bu durum aile danışmanı ile psikolog arasında fark olmadığı kanısını oluşturmuştur; fakat yaygın kanının aksine iki mesleki unvan birbirinden farklıdır ve aile danışmanlığı merkezlerinde psikiyatrik tedavi uygulanmaz.
Psikologlar farklı birçok psikolojik sorun için çok derinlemesine terapi uygular. Aile danışmanları ise zaman zaman bireysel terapiler de uygulamakla birlikte ailelere odaklanır. Ailelerin iletişimsel sorunları üzerinde durularak sağlıklı aile yapısı oluşması için danışmanlık hizmeti verilir. Psikolojik danışmanlık merkezlerinde, alanlarında uzmanlaşan psikologlar, psikolojik-nöropsikolojik testler yapıp raporlayabilir ve farklı terapi türlerini uygulayabilir. Aşağıdaki tabloda aile danışmanının görevleri ile psikologların görevlerini inceleyebilirsiniz:
Aile Danışmanının Görevleri |
Psikologların Görevleri |
Ailelere sorunlarının çözümüne dönük değişim ve gelişime yönelik hizmetler sunmak, |
Ruh sağlığı ve hastalıkları konusunda araştırmalar yapmak, |
Aile üyelerinin etkileşim sürecinin içeriğini raporlaştırmak, |
Gözlem, mülakat ve psikolojik testler gibi araçlardan yararlanarak zihinsel, sosyal ve psikolojik değerlendirme yapmak, |
Aile kurmak isteyen çiftlere rehberlik ve danışma hizmetleri vermek, |
Bireysel psikoterapi, grup tedavisi gibi farklı terapi ve tedavi türlerini uygulamak. |
Anne ve babalara yönelik çalışmalar gerçekleştirmek, |
|
Boşanma öncesinde arabuluculuk hizmetleri planlamak ve uygulamak, |
|
Boşanma sonrası uyum programları planlamak ve uygulamak, |
|
Tek ebeveynli ailelere danışmanlık ve destek hizmeti vermek, |
|
Aile içi şiddetin önlenmesine yönelik rehberlik ve danışmanlık hizmetleri vermek, |
|
Aile üyelerini, gerektiğinde ruh sağlığı ve hastalıkları hizmeti veren kurum ve kuruluşlara yönlendirmek. |
Aile danışmanlığı ve psikologluk psikolojik danışmanlıkla da karıştırılır. Psikolojik danışmanlıkta;
Aile danışmanlığında odak nokta ailedir ve kısa süreli hizmet verilir. Psikologlar, psikolojik ve duygusal sorunları daha derin şekilde ele alarak terapi uygular. Derin psikolojik sorunlarda psikologların aile terapisi uygulaması gerekli olur.
Gelelim Psikoloji mezunu aile danışmanı olabilir mi sorusunun yanıtına. Psikoloji mezunu aile danışmanı olabilir. Bu konuda birtakım kısıtlamak ve gereklilikler söz konusudur. Yaygın kanının aksine psikologlar, psikoloji lisans programından mezun olur olmaz aile danışmanı unvanı veya aile danışmanlığı hizmeti verme yetisi kazanmaz. Bir psikoloğun aile danışmanlığı yapabilmesi için öncelikle sertifikasının olması gerekir. Sertifika için ise eğitim zorunludur.
Aile danışmanlığı eğitiminin şekli, süresi, eğitmenin taşıması gereken şartlar, eğitime katılma ve sertifika alma şartları, Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği ile belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre aile danışmanlığı eğitimi, en az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik olmalıdır. Aile danışmanlığı eğitimi sertifika programı açmak isteyen kurum ve kuruluşlar Millî Eğitim Bakanlığından izin almalıdır.
Aile danışmanlığı eğitimi verecek eğitmen;
Aile danışmanlığı eğitimine katılabilecek kişiler;
Yönetmelikte belirtilmiş olan bölümlerden mezun olup aile danışmanlığı alanında yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlamış olanlar aile danışmanı sayılır. Bu nedenle aile danışmanlığı merkezlerinde hizmet vermek üzere sertifika alma zorunluluğundan muaftır.
Uzaktan Eğitim’de 464 saatlik aile danışmanlığı eğitimi ile hem üniversite hem de MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası verilir. Sertifikasyon süreci şöyledir:
Eğitime kayıt sürecinde önemli olan detay amaçtır. Amacınız kendi aile danışmanlığı merkezinizi açmak ise MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almalısınız. Nitekim iş yeri açma izin belgesi alabilmek için üniversite onaylı sertifikaya sahip olmak yeterli değildir.
Psikologlar Aile Danışmanlığı Yapabilir Mi?
Psikologlar aile danışmanlığı yapabilir; fakat bir psikoloğun mezun olur olmaz aile danışmanı unvanı kazanması mümkün değildir. Psikologlar yalnızca aile danışmanlığı sertifikası varsa aile danışmanı olabilir. Aile danışmanlığı hizmeti eğitim almayı gerektirir.
Psikoloji Mezunu Aile Hekimi Olabilir Mi?
Aile hekimi olmak için tıp fakültesinden mezun olmak ve aile hekimliği üzerine uzmanlık eğitimi almak gerekir. Psikoloji mezunu, ancak tıp fakültesinden de mezun olup aile hekimliğinde uzmanlık yaparsa aile hekimi olabilir. Psikologlar, aile danışmanlığı sertifikası sayesinde aile danışmanı olabilir.
Aile Danışmanlığı Ne Mezunu?
Aile danışmanlığı bölümü yoktur. Aile danışmanı olmak için aile danışmanlığı eğitimi almak ve sertifika sahibi olmak gerekir. Eğitim alabilecek bölümler ise Aile Danışmanlığı Yönetmeliğinde belirtilen şu bölümlerdir: Psikoloji, PDR, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik, Tıp. Dolayısıyla aile danışmanı psikoloji mezunu da olabilir tıp fakültesi mezunu da olabilir.
Kimler Aile Danışmanlığı Merkezi Açabilir?
Aile danışmanlığı sertifikası olanlar aile danışmanlığı merkezi açabilir. Sertifika için öncelikle eğitim almak gerekir. Eğitime kayıt yaptırabilecek kişiler; Psikoloji, PDR, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik, Tıp bölümlerinden mezun olanlardır.
Sağlık Ocağında Çalışmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?
Sağlık ocağı aile sağlığı merkezidir. ASM’de yani sağlık ocağında doktor, hemşire, ebe, sağlık memuru (toplum sağlığı) ve acil tıp teknisyenleri çalışır. Dolayısıyla sağlık ocağında çalışmak için tıp, hemşirelik, ebelik, acil sağlık bölümlerinden mezun olmak gerekir.
Sonuç olarak;
Psikoloji mezunu aile danışmanı olabilir mi merak edenler için konuya açıklık getirdik. Psikoloji bölümü lisans programı mezunu olup aile danışmanlığı sertifikası bulunan herkes aile danışmanı olabilir. Aile danışmanlığı eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz. Meslekle ilgili diğer detaylar için aile danışmanlığı yazı dizimizdeki diğer içeriklere de göz atmanızı öneririz.