1980’li yıllarda üniversitelerde proje olarak ele alınan aile danışmanlığı, bugün sosyal devlet anlayışının gereği olarak başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere birçok kamu kurumunun odak noktasındadır. Kamuda ve özel sektörde aile danışmanlığı hizmeti vermek için birtakım şartların karşılanması gerekir. En önemli gereklilik aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmaktır. Peki, aile danışmanlığı sertifikası olanlar ne iş yapar , aile danışmanının görev tanımı nedir? Gelin detaylara değinelim.
Aile danışmanı meslek standardı 2014 yılında Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Seviye 6 olarak belirlenen mesleğin tanımı yapılmış ve çalışma ortamı tanımlanmıştır.
“ Aile danışmanı, iş sağlığı ve güvenliği, çevre ve kalite sağlamaya ilişkin önlemleri alarak aile danışmanlığı süreçlerinde;
04.09.2012 tarihli 28401 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan “Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği” de aile danışmanlığının görevlerini ve aile danışmanlığı hizmetine ilişkin diğer usul ve esasları düzenlenmiştir.
Aile Danışmanlığı Yönetmeliği Madde 16’da aile danışmanının görevleri şu şekilde sıralanmıştır:
Aile danışmanlığı sertifikası olanlar; kendi adlarına açtıkları aile danışmanlığı merkezlerinde, danışman pozisyonunda istihdam edildikleri merkezlerde ve bölümlerine göre atandıkları kamu kurum ve kuruluşlarında bu görev ve sorumlulukları yerine getirmekle yükümlü olurlar.
Yönetmelikte belirtilen lisans programından mezun olan kişilere aile danışmanı unvanı kazandıran sertifika, özel sektörde istihdam edilmeye olanak tanır. Kamu sektöründe ise aile destek projeleri kapsamında görevlendirilmede etkili olur. Aile danışmanı sertifikasına sahip olmak yönetmelikte belirtilen tüm yetkilere sahip olmak anlamına gelir. Aile danışmanlığı çalışma alanları şöyledir:
Sertifikası olanlar kendi adlarına aile danışmanlığı merkezi açabilirler. Aile danışmanlığı merkezlerinde istihdam edilen aile danışmanları, deneyim kazanmaları durumunda sorumlu müdür unvanıyla da çalışma fırsatı yakalayabilirler.
Koçluk merkezlerinde kuantum koçluğu, öğrenci koçluğu, yaşam koçluğu, ilişki koçluğu gibi koçluk hizmetleri verilir. Sertifikalı aile danışmanları özellikle de ilişki koçluğu alanında çalışabilir.
Aile danışmanlığı hizmetlerinin verildiği yerlerden biri de özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleridir. Bu merkezlere doğrudan aile danışmanı unvanıyla alım yapılmaz; fakat ilgili bölümlerden mezun olanlar aile eğitimi çalışmaları yapabilir. Ayrıca oyun terapisi gibi uygulamalar yapmak da aile danışmanlığının kapsadığı konulardan biridir.
Belediyelerde işe alım Türkiye İş Kurumu aracılığıyla KPSS puanına veya kura usulüne göre yapılır. İlgili bölümlerden mezun olanların doğrudan aile danışmanı olarak atanması henüz söz konusu değildir. Belediyede çalışanların, aile danışmanlığı sertifikası bulunması sayesinde görevlendirilebilecekleri belediyeye bağlı kurumlar şunlardır:
Aile danışmanları adliyelerde ve mahkemelerde hizmet verebilir. Bu kurumlarda doğrudan aile danışmanı ataması yapamayıp görevlendirme yapılır. Adliyelerde, eğitim almış sertifikalı aile danışmanları; aile içi şiddet, boşanma, çocuk koruma gibi davalarda çalışır. Aile danışmanlarının mahkemede aile danışmanı bilirkişi unvanıyla rapor sunması için bilirkişilik eğitimi almış olması gerekir. Ayrıca başvuru sürecinde farklı gereklilikler de öne sürülür.
Aile danışmanları sivil toplum kuruluşlarında aile danışmanlığı hizmeti verebilir. STK’ların görevlerinden biri de aileye dair meselelerde kamuoyu oluşturmaktır. Bu nedenle ailelerin güçlendirilmesi için çalışmalar yapılır. Bu çalışmalarda aile danışmanlığı eğitimi almış sertifikalı kişilerin bilgisi ve deneyimine ihtiyaç duyulur.
Aile danışmanlığı sertifikası direkt olarak eğitmen unvanı vermez. 5 yıl boyunca aile danışmanı olarak hizmet verdiğini belgeleyenler, aile danışmanlığı eğitimi vermekle yetkilendirilmiş özel kurslarda veya üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinde eğitmenlik yapabilirler.
Aile Danışmanlığı Sertifikası ile Atama Olur mu?
Aile danışmanlığı sertifikası sahibi olmak şeklinde bir KPSS nitelik kodu veya aile danışmanı şeklinde açılan bir kadro yoktur. Kamuda doğrudan aile danışmanı ataması yoktur; fakat açılması için Bakanlık ve aile danışmanlığı derneklerinin çalışmalar başlattığı yönünde duyumlar vardır. Kamuda bölümden ataması yapılan kişiler, proje kapsamında aile danışmanlığı hizmeti vermek üzere görevlendirilirler.
Aile Danışmanlığı Sertifikası ile Klinik Açılır Mı?
Aile danışmanlığı sertifikası ile klinik açılamaz. Psikoloji mezunları, klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmak koşuluyla klinik açabilir. Aile danışmanlığı sertifikasıyla klinik açılamada da aile danışmanlığı merkezi açılabilir.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Aldıktan Sonra Ne Yapılır?
Aile danışmanlığı sertifikası aldıktan sonra aile danışmanı unvanıyla aile danışmanlığı hizmeti verilir. Sertifikalı aile danışmanları, aile danışmanlığı merkezlerinde hizmet verebilir. Kendi aile danışmanlığı merkezlerini açmayı da tercih edebilir.
Aile Danışmanlığı Sınavı Zor mu?
Aile danışmanlığı sınavı olarak ifade edilen sınav, sertifikasyon sürecinin başlaması için gerçekleştirilen değerlendirme sınavıdır. Zorluk görecelidir; fakat yaygın kanı aile danışmanlığı sınavının kolay olduğu yönündedir. Nitekim sınav sonuçları genel olarak başarılıdır. Sınav, çoktan seçmeli sorulardan oluşur.
Sonuç olarak;
Psikoloji, sosyoloji, sosyal hizmetler, PDR, çocuk gelişimi, hemşirelik ve tıp fakültesi mezunu olup aile danışmanı olmak isteyen birçok okurumuzdan sertifikanın kapsamı ve nasıl kullanılabileceği yönünde sorular alıyoruz. Mini rehber minvalindeki içeriğimizde aile danışmanlığı sertifikası olanlar ne iş yapar konusuna açıklık getirdik. Aile danışmanlığı sertifikası olanlar, aile danışmanlığı merkezi açarak veya merkezde istihdam edilerek ailelere danışmanlık hizmeti verebilir. Daha geniş kapsamlı bilgi için Aile Danışmanlığı Yönetmeliğini inceleyebilir veya eğitim danışmanlarımızla görüşme gerçekleştirerek tüm detayları öğrenebilirsiniz.