Aile Danışmanı Hangi Eğitimleri Almalı?

Aile Danışmanı Hangi Eğitimleri Almalı?

Aile Danışmanı Hangi Eğitimleri Almalı?

Bir meslekte belge sahibi olmanın tek faydası mesleği icra etmek üzere işe yerleştirilmek değildir. Mesleği icra ederken aynı zamanda ilişkili eğitimlere katılan ve bunu sertifika ile belgelendiren kişiler, kariyerlerinde ilerleme şansı yakalarlar. Bu durum aile danışmanları için de geçerlidir. Aile danışmanının, daha çok danışan alarak daha iyi şartlarda çalışabilmesi eğitimlere katılmasına bağlıdır. Peki, aile danışmanı hangi eğitimleri almalı ? Aile danışmanı öncelikle sertifika kazandıran aile danışmanlığı eğitimini almış olmalıdır. Ardından psikoloji eğitimleri alarak meslekte kendini geliştirmelidir.

Aile Danışmanı Hangi Sertifikaları Alabilir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, aileyi “ çok yönlü ve çok paydaşlı çalışma gerektiren bir alan” olarak tanımlamış ve ailelere psikososyal hizmetler vermek üzere çalışmalar başlatmıştır. Bu hizmetlerin başında aile danışmanlığı gelir. Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği gereğince aile danışmanlığı hizmeti verebilecek kişiler aile danışmanlığı sertifikası olan bireylerdir. Sertifika ise aile danışmanlığı eğitimi almayı gerektirir.

Aile içinde yaşanabilecek birçok sorun aile danışmanlığı hizmeti alma gereği doğurur. Bu da aile danışmanlarının birçok farklı alanda detaylı bilgiye sahip olmasını gerektirir. Aile danışmanlarının mesleki gelişimlerine katkı sağlamak için katılması gereken eğitim sertifika programlarını şöyle sıralayabiliriz:

BDT Eğitimi (Bilişsel Davranışçı Terapi) Eğitimi

BDT açılımı bilişsel davranışçı terapi şeklindedir. Bu terapi yönteminde nesnel, gerçekçi düşünme yetisi kazandırılır. BDT teknikleri, özellikle de anksiyete bozuklukları ve depresyon tedavisinde kullanılır. BDT eğitimi, söz konusu tekniklerin detaylıca öğretildiği eğitim programıdır. Eğitime katılan aile danışmanları, bilişsel davranış terapi seanslarını nasıl şekillendireceklerini öğrenmiş olur.

Cinsel Terapi Eğitimi

Cinsel terapi kognitif davranış terapisidir ve cinsel sorunları olan birey ya da çiftlere uygulanır. Cinsel sorunlar, aile danışmanlarının gizlilik ve mahremiyet temelinde çalıştığı alanların başında gelir. Bu nedenle aile danışmanlarının, cinsel terapinin detaylıca aktarıldığı cinsel terapi eğitimine katılmaları önerilir.

Oyun Terapisi Eğitimi

Oyun terapisi, çocukların duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini iyi ifade etmelerine olanak tanır. Bu terapi türünde terapistin çocukla güveli bir ilişki kurması için birtakım teknikleri uygulaması gerekir. Oyun terapisi eğitimi, bu tekniklerin detaylandırıldığı kurs programıdır. Aile danışmanlarının oyun terapisi uygulayıcı eğitimi almış olması danışmanlık seanslarının verimli geçmesi bakımından avantaj sağlar.

Masal Terapisi Eğitimi

Masal terapisi, bibliyoterapinin (kitap terapisi) bir türüdür. Amaç çocuğun duygusal yönden iyi hissetmesini sağlamaktır. Masal terapisi uygulamak için uygulayıcı eğitimi almak gereklidir. Masal terapisi eğitiminde masal terapisi süreci hakkındaki detaylar aktarılır.

Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi

Çözüm odaklı terapi, sorunların niteliği yerine hedeflere odaklanmayı sağlayan terapi türüdür. Köklü geçmişe sahip bu terapi türü danışanı kendi cevaplarını bulmaya teşvik eder. Çözüm odaklı terapi eğitiminde, bu terapi türünün tüm detayları ele alınır.

EMDR Eğitimi

EMDR, danışanlara göz hareketleri, kulaktan sesli uyaran veya dokunsal uyaran (Adatif Bilgi İşleme Modeline dayanan) vermek suretiyle zihindeki kötü anılara ulaşmaya çalışmak anlamına gelir. Terapinin temelindeki uyarım işlemi, psikolojik ve psikosomatik rahatsızlıkların tedavi edilmesini sağlar. EMDR eğitiminde EMDR teknikleri detaylandırılır.

Manevi Danışmanlık Eğitimi

Manevi danışmanlıkta modern danışma teknikleri ile dinî ve manevi yöntemleri harmanlanır. Genellikle Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlarda manevi danışmanlık hizmeti verilir. Aile danışmanlarının birçoğu manevi danışmanlık belgesi ile daha çok danışana ulaşmaktadır. Belgeyi almak için ise öncelikle manevi danışmanlık eğitimine katılmak gereklidir.

Aile Danışmanlığı Hakkında SSS

Aile Danışmanlığı Eğitiminde Neler Yapılır?

Aile danışmanlığı eğitiminde öncelikle ailenin toplum içindeki önemi ve sağlıklı ailenin temel işlevleri ele alınır. Ardından mesleki yeterlilik kazandıran aile danışmanlığı kuramları, postmodern yaklaşımlar gibi konular detaylandırılır. Eğitimde vaka çalışmalarına dayalı süpervizyon eğitimi de verilir. Ardından sınavda başarılı olan kursiyerler, mesleki yetkinin göstergesi olan üniversite veya MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası alır.

Aile Danışmanları BDT Eğitimi Alabilir Mi?

Aile danışmanları BDT, yani bilişsel davranışçı terapi eğitimi alabilir. Nitekim aile danışmanlığı da BDT de psikoloji odaklıdır. BDT’de amaç olumsuz düşüncelerin yerine olumlu düşünce biçimleri koymaktır.

Aile Danışmanı Olma Şartı Nedir?

Aile danışmanı olma şartı sertifika sahibi olmaktır. En az 450 saatlik aile danışmanlığı sertifikası almak için eğitim sertifika programına katılmak gerekir. Aile Danışmanlığı Yönetmeliği gereğince bu eğitime katılarak sertifika alabilecek kişiler Psikoloji, PDR, sosyal hizmetler, sosyoloji, çocuk gelişimi, hemşirelik ve tıp lisans programlarının en az birinden mezun kişilerdir.

Aile Danışmanı Hangi Bölümlerden Alınacak?

Aile danışmanı Psikoloji, PDR, sosyal hizmetler, sosyoloji, çocuk gelişimi, hemşirelik ve tıp lisans bölümlerinden alınacak. Bu zorunluluk yönetmelikte belirtilmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ASDEP (Aile Sosyal Destek Görevlisi) alımında da bu bölümlerden mezun olanlar görevlendirilir.

Aile Danışmanlığı Sertifikası Aldıktan Sonra Ne Yapılır?

Aile danışmanlığı sertifikası aldıktan sonra aile danışmanı unvanıyla aile danışmanlığı hizmeti verilir. MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası olanlar kendi aile danışmanlığı merkezini açabilir. Aile danışmanları hem kamu sektöründe hem de özel sektörde aile danışmanlığı hizmeti verebilir.

Sonuç olarak;

Aile danışmanlığı sertifikasını alan kursiyerlerimiz, zaman zaman aile danışmanı hangi eğitimleri almalı sorusunu yöneltiyor. Buna dayanarak aile danışmanlığı yazı dizimize konuyla ilgili blog içeriğimizi ekledik. Aile danışmanıysanız mesleki gelişiminize yatırım yapmanızı öneririz. Psikoloji, PDR, sosyal hizmetler, sosyoloji, çocuk gelişimi, hemşirelik ve tıp lisans programlarının en az birinden mezunsanız aile danışmanlığı eğitimine katılarak siz de aile danışmanı olabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
İndirimli!
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı