Aile Danışmanlığı Merkezi Açmak

Aile Danışmanlığı Merkezi Açmak

Aile Danışmanlığı Merkezi Açmak

Aile danışmanlığı sertifikasının sağladığı en önemli avantajlardan biri de aile danışmanlığı merkezi açmak için yasal dayanak oluşturmasıdır. Kendi adınıza merkez açarak aile danışmanlığı hizmeti vermek istiyorsanız maliyetten denetim süreçlerine kadar tüm detaylara vâkıf olmalısınız.

Özel Aile Danışmanlığı Merkezi Açma Şartları

Özel aile danışmanı merkezi açma şartları Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği ile belirlenmiştir. Yönetmeliğe göre bürokratik süreç, MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikasına sahip olunmasıyla başlayıp defterlerin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından onaylatılmasıyla son bulur.

Aile danışma merkezi açma süreçlerini başlatabilmeniz için öncelikli koşul, yönetmelikte “kurucu ve sorumlu müdürde aranan genel şartlar” ifadesiyle belirtilen şartları karşılamaktır. Madde 7’de belirtilen şartlar şu şekildedir:

  • Türk vatandaşı olmak,
  • Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak,
  • 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.

Aile danışmanlığı merkezi açmanın ilk şartı sertifikaya sahip olmaktır. Bu noktada altını çizmeliyiz ki sertifikanın MEB onaylı olması gerekir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı üniversite onaylı sertifikayı da kabul eder; fakat belediyeden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almak için sertifikanın MEB onaylı olması zorunludur.

E-Devlet üzerinde sorgulanabilen kurs bitirme sertifikasının üzerinde yazması gereken eğitim süresi ve eğitimin yapılma şekli de yönetmelikte belirtilmiştir. Aile danışmanlığı eğitimi hibrit eğitim modelinde düzenlenmelidir. Yönetmeliğe göre aile danışmanlığı sertifikası almak için;

  • Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi lisans programlarından mezun olmak,
  • En az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik aile danışmanlığı eğitim programını tamamlamış olmak gerekir.

Uzaktan Eğitim’de, minimum 100 saat uygulamalı canlı ders ve süpervizyondan oluşan 464 saatlik aile danışmanlığı eğitimine katılarak MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası alabilirsiniz.

Aile Danışmanlığı Merkezi Nasıl Açılır?

Aile danışmanlığı merkezi açmak fiilen ticari ve sınai bir faaliyete geçmek anlamına gelir. Dolayısıyla yetkili idarelerden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almak gereklidir. Aile danışmanlığı merkezi açma aşamaları:

1. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik gereği aile danışmanlığı merkezi açmak için MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası zorunludur. Bu nedenle işe MEB onaylı sertifikanızı almakla başlayın. Bunun için öncelikle en az 450 saatlik eğitime katılın ve sertifika sınavında geçerli notu kazanın.

2. Aile danışmanlığı merkezi açmak için iki aile danışmanı ya da bir aile danışmanı ile bir meslek elemanına ihtiyaç vardır. Dolayısıyla kendiniz dışında bir aile danışmanı veya aile danışmanlığı meslek elemanı bulun. Merkez çalışanları hakkındaki şartlar Danışmanlığı Merkezleri Yönetmeliği Madde 12 ile belirtilmiştir.

3.Aile danışmanlığı hizmeti vereceğiniz merkezi belirleyin ve fiziksel olarak gerekli olan koşulları oluşturun. (İş merkezleri, yangın merdiveni engelli girişleri gibi zorunlu alanlara sahiptir. Bu nedenle ekstra çaba harcamanız gerekmez. 3+1 daire tuttuğunuzda daire apartmandaysa diğer apartman sakinlerinden izin almanız gerekir. Aile danışmanlığı merkezinde 2 seans odası, 1 müdür odası, 2 lavabo, 1 bekleme salonu ve 1 arşiv odası olması zorunludur.) Fiziki özellikler Aile Danışmanlığı Merkezleri Yönetmeliği Madde 18 ile belirtilmiştir. Dış tabela ve merkezin tanıtımı hakkındaki detaylar ise Madde 20 ile belirtilmiştir.

4.Gerekli evrakları tamamlamak üzere belediyeye ruhsat için başvuruda bulunun. Bu aşamada iş yeri türünü belirten NACE kodunu bilmeniz önemlidir. Aile danışmanlığı NACE kodu şudur: 88.99.08 - Bys. barınacak yer sağlanmaksızın verilen diğer sosyal yardım hizmetleri (aile danışmanlığı ve rehberliği, borç danışmanlığı, sosyal hizmet için para toplama, evlat edindirme, evsiz, afetzede ve mültecilere geçici barınak sağlama, yardım için uygun kişi belirleme vb.)

5. Ruhsatı ve diğer belgeleri onaylatmak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuru yapın. Bu noktada belgelerden iki nüsha hazırlamış olmanız önem taşır. Açılış başvurusunda istenecek belgeler Aile Danışmanlığı Merkezleri Yönetmeliği Madde 6 ile belirtilmiştir.

6.Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü denetim ve inceleme ekibi, evrakların tam ve usule uygun olması halinde 5 gün içerisinde ofisi kontrole gelir. Denetimde evraklar ile ofisin uyumlu olup olmadığı kontrol edilir. Eksiklik ya da usulsüzlük varsa süreç yeniden başlar. Denetim ekibinin raporu onay aldığında Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Valilik onayı ile açılacak olan merkeze açılış izin belgesi ve sorumlu müdür belgesi gönderir.

Dikkat: Bakanlık bünyesinde açılan aile danışmanlığı merkezlerinin denetimleri, İl Müdürlüğünün planlamasıyla yılda en az bir defa yapılır. Şikâyet, soruşturma veya Bakanlığın olağan dışı denetimleri bu durumun istisnasıdır.

Aile Danışmanlığı Merkezi Açmak Hakkında SSS

Aile Danışmanlık Merkezi Kimler Açabilir?

Aile danışmanlığı merkezini açabilecek kişiler Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirlenmiştir. Merkez açmak için aile danışmanlığı eğitimine katılmış ve sertifika almış olmak gerekir. Aile danışmanlığı sertifikası alarak aile danışmanlık merkezi açabilecek kişiler; psikoloji, PDR, sosyal hizmetler, sosyoloji, çocuk gelişimi, hemşirelik, tıp bölümlerinden mezun olanlardır.

Aile Danışmanı Tek Başına Ofis Açabilir Mi?

Aile danışmanları tek başına kendi adına ofis açabilir. Yönetmeliğe göre Bakanlık bünyesinde açılacak aile danışmanlığı merkezinde sadece aile danışmanının bulunması yeterli değildir. “Merkez açılabilmesi için ile büro, teknik ve temizlik işlerini yürütecek en az bir personelin bulunması gerekir.”

Aile Danışmanlığı Merkezi Açmak Ne Kadara Mal Olur?

Aile danışmanlığı merkezi açma maliyeti bölgeye göre değişkenlik gösterir. Örneğin, büyükşehirde okula, hastaneye, ulaşım aracı durağına yakın olarak açılacak olan merkez daha maliyetli olacaktır. Maliyet üzerinde dekorasyon da etkilidir.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
İndirimli!
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı