Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı “her haneye aile danışmanı” ataması için çalışmalara başladı. Durum böyle olunca hangi bölümden mezun olanlar için aile danışmanı olma yolunun açıldığı merak konusu oldu. Biz de PDR mezunları aile danışmanı olabilir mi sorusunu detaylıca yanıtlayacağımız bir içerikle aile danışmanlığı yazı dizimize devam ediyoruz. Kısa yanıt arayışındakiler için baştan belirtelim: PDR mezunları da aile danışmanı olabilir. Elbette bu konuda birtakım kısıtlamalar ve gereklilikler vardır. Detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz 👇
PDR mezunları için aile danışmanı olma süreci hakkındaki detaylara değinmeden önce aile danışmanlığı ile PDR bölümü arasındaki ilişkiyi irdelemeliyiz. PDR bölümünün kökeni aslında pedagoji bölümüne dayanır. Pedagoji bölümü, Eğitim bilimleri bölümü olarak güncellenmiştir. Eğitim bilimleri bölümünde;
Yapılan düzenlemelerin ardından 1988’de Eğitimde Psikolojik hizmetler lisans programı, YÖK/ÖSYM tarafından “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” olarak değiştirilmiştir. Bugün birçok üniversitede eğitim fakültesinde PDR kısaltmasıyla bilinen Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü vardır. Bölümün amacı;
PDR bölümünün amacını ve mezun bir danışmanın genel iş tanımını incelediğimizde aile danışmanlığı ile iletişim bağlamında kesişme olduğunu görüyoruz. Aile danışmanlığı, ailenin sağlıklı iletişim kuran bir aile olmasına odaklanır. Psikolojik danışman da iletişim becerilerini (sözlü ve sözsüz) ve psikolojik danışma becerilerini doğru kullanarak öğrencilerin akademik, kariyer, kişisel ve mesleki gelişimlerine odaklanır.
İçeriğimizin bu aşamasına kadar PDR aile danışmanlığı ilgisine odaklandık. Gelelim PDR mezunları aile danışmanı olabilir mi konusuna. Başlangıçta belirttiğimiz gibi PDR mezunları aile danışmanı olabilir. Nitekim Aile Danışmanlığı Yönetmeliği gereğince PDR bölümü de aile danışmanı olabilecek bölümlerden biridir. Yalnız altını çizmek gereken nokta bölümden mezun olur olmaz aile danışmanı unvanı kazanılamadığıdır. Bir PDR mezunu ancak aile danışmanlığı sertifikası olursa aile danışmanı olabilir.
PDR mezunuysanız veya mezun olmaya hazırlanan bir öğrenciyseniz sizin için aile danışmanı olma süreci şöyle ilerleyecektir:
Aile danışmanlığı sertifikası almak üzere eğitim alacağınız kurumu seçerken;
Uzaktan Eğitim’de aile danışmanlığı eğitimi yönetmeliğe uygun olarak hazırlanmıştır. Deneyimli eğitmenler tarafından verilen eğitimin ardından sertifika sınavı düzenlenir. Üniversite onaylı sertifika alanlar online sertifika sınavına katılırken; MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almak isteyenler Bakanlık tarafından düzenlenen fiziki sınava katılım sağlar.
Aile danışmanlığı sertifikası almak istemenizdeki neden kendi aile danışmanlığı merkezinizi kurmaksa sertifikanız MEB onaylı olmalıdır. MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası sayesinde kendi aile danışmanlığınızı merkezinizi kurabilir ve Bakanlık bünyesinde çalışabilirsiniz.
PDR Mezunu Aile Danışmanlığı Yapabilir Mi?
PDR mezunu aile danışmanlığı yapabilir. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunlarının aile danışmanlığı yapabilmesi için mezuniyet belgesi yeterli değildir. Aile danışmanlığı sertifikası olmayanlar aile danışmanlığı yapamaz.
Aile Danışmanı Olarak Kimler Atanabilir?
Aile danışmanı olarak çocuk gelişim uzmanları, sosyal hizmet uzmanları, psikologlar, sosyologlar, hekimler, psikolojik danışmanlar atanabilir. Yönetmelikte belirtilen lisans programlarından mezun olmayanlar aile danışmanı olamaz. İlgili bölümlerden mezun olan kişilerin aile danışmanlığı sertifikasının bulunması zorunlu değildir.
Psikoloji Mezunu Aile Danışmanı Olabilir Mi?
Psikoloji mezunu aile danışmanı olabilir. Ancak aile danışmanı olmak için sertifika alma şartı vardır. Fen edebiyat fakültesi Psikoloji programından mezun olanlar, aile danışmanlığı sertifikaları bulunması durumunda aile danışmanı unvanıyla çalışabilir.
PDR Mezunu Danışmanlık Yapabilir Mi?
PDR açılımı rehberlik ve psikolojik danışmanlıktır. Dolayısıyla PDR mezunu psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerini sunma yetkisine sahiptir. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunları hem eğitici hem danışman kimliğine sahiptir. Aile danışmanlığı sertifikasına sahip olan bir PDR mezunu aile danışmanlığı da yapabilir.
ASDEP PDR Ne İş Yapar?
ASDEP PDR mezunu aile ve sosyal destek görevlisi ataması da yapar. ASDEP görevlisi PDR mezunları arz ve talep odaklı rehberlik/danışmanlık hizmetleri sunar. PDR mezunları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki 4/D statüsünde ASDEP personeli olarak istihdam edildiğinde 4D işçi maaşı (günlük 1.378,64 TL) alır.
Sonuç olarak;
PDR mezunları aile danışmanı olabilir mi merak eden PDR mezunu kursiyerlerimiz ve okurlarımız için konuya açıklık getirdik. Siz de eğitim fakültelerinin psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerinden mezunsanız aile danışmanı olabilirsiniz. Aile danışmanlığı eğitim sayfamızı inceleyerek eğitim ve sertifikasyon sürecine ilişkin ücretsiz olarak bilgi edinebilirsiniz.