Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, “her haneye aile danışmanı ataması” için çalışmalara başladığını duyurmuştu. Ardından “Aile Danışmanlığı Hizmet Modeli Geliştirme Projesi” kapsamında aile danışmanlığı hizmet içi eğitim düzenlendi. Aile danışmanlığı için yapılan çalışmaların bu denli hız kazanması mesleği popüler hale getirdi. Aile danışmanlığı için gerekli şartlar sizin için de merak konusuysa blog içeriğimizin devamını okumanızı öneririz.
Aile danışmanlığı için gerekli şartları hem unvan kazanmak hem de aile danışmanlığı merkezi açmak bakımından ayrı ayrı değerlendirmeliyiz. Aile danışmanı unvanı kazanmanın ve sertifika almanın da ayrı ayrı gereklilikleri vardır. Örneğin, aile danışmanı olmaktaki amacı kendi merkezini açmaksa alacağı sertifika MEB onaylı olmalıdır. Amacı kamuda çalışmak olan biri öncelikle mezun olduğu bölümden atanmak için KPSS’ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) odaklanmalıdır.
Türkiye’de üniversitelerde aile danışmanlığı dersleri okutulur; fakat doğrudan aile danışmanı unvanı kazandıran lisans programı yoktur. Aile danışmanlığı yüksek lisans eğitimi alan kişilerin unvan kazanmak için ekstra eğitim alması gerekmez. Alanda yüksek lisans yapmayan kişilerin aile danışmanı unvanı kazanması sertifika almalarına, dolayısıyla aile danışmanlığı eğitimine katılmalarına bağlıdır.
Aile danışmanlığı eğitimi psikolojik bir eğitimdir. Herkesin eğitime katılarak sertifika alması ve doğrudan hizmet vermeye başlaması gibi bir durum söz konusu değildir. Nitekim eğitimin nitelikleri ve mesleğin gereklilikleri Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği ile belirlenmiştir.
Aile danışmanı unvanı kazandıran sertifikayı almak için öncelikle aile danışmanlığı eğitimine katılmalısınız. Aile danışmanlığı sertifika programları, üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri ile özel kurs merkezleri tarafından ilgili yönetmeliğe göre düzenlenir. Esasında eğitim almak herkesin hakkı olduğundan eğitime katılımda sınırlama olmaz; fakat sertifika alma hakkının doğabilmesi için şu lisans programlarının en az birinden mezun olmak gerekir:
Aile danışmanlığı sertifika programı kapsamında eğitim almak sertifika almak için yeterli değildir. Kursiyerlerin sertifika sınavına katılarak başarılı olması gerekir. Başarılı sayılmak için gereken puan MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası için 50, üniversite onaylı sertifika için ise 45 olarak belirlenmiştir.
Aile danışmanlığı sertifikası MEB onaylı olsun isteyenlerin Bakanlık tarafından fiziki olarak düzenlenen sınava katılması gerekir. 25 sorudan oluşan bu sınavda 50 puan alanlar MEB onaylı sertifika sayesinde kamu sektöründe aile danışmanı olarak görevlendirilme fırsatı yakalayabilir.
Aile danışmanı unvanı kazandıran sertifikanın alınacağı kurumun alanda deneyimli olması ve MEB’e bağlı ruhsatlı eğitim kurumu olması gerekir. Yönetmelik gereği eğitmen en az 5 yıl deneyimli olmalıdır. Eğitimin 30 saati süpervizyon olmak üzere toplamda en az 450 saatten oluşması zorunludur.
Aile danışmanlığı açmak ile kastettiğimiz aile danışmanlığı merkezi açmaktır. Aile danışmanlığı merkezi açmak için gerekli şartlar şu sıra ile oluşur:
Aile danışmanlığı merkezi açma sürecinde en önemli detay sertifikanın MEB onaylı olmasıdır. Üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifikası ile MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası arasında yasal geçerlilik bakımından fark yoktur. Ancak iş yeri açma izin belgesi almak için MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikasının olması zorunludur.
Aile danışmanlığı merkezi açmak isteyen aile danışmanının medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması ve kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl ve daha uzun süreyle ceza almamış olması gerekir. Merkezin açılması için en az 1 aile danışmanı ve aile danışmanlığı meslek elemanı bulunmalıdır. Merkez açma sürecinde açılış için gerekli belgelere ek olarak merkez olarak kullanılacak bina ve çalıştırılması planlanan personel için de birçok belge istenir. Aile danışmanlığı merkezi açmak için gerekli belgelerin detayları için şu yazımızı da okumanızı öneririz: Aile danışmanlığı merkezi açmak için gerekli belgeler .
Aile Danışmanı Olmak İçin Ne Gerekir?
Aile danışmanı olmak için üniversite veya MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmak gerekir. Bu sertifikayı almak üzere eğitim programına katılabilecek kişiler yönetmelikte belirtilen bölümlerden mezun olanlardır. Aile danışmanı olmak için; Psikoloji, PDR, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik ve Tıp mezunu olmak gerekir.
Kimler Aile Danışmanlığı Merkezi Açabilir?
MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası olanlar aile danışmanlığı merkezi açabilir. Sertifika alabilecek kişiler ise Psikoloji, PDR, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik ve Tıp lisans programlarının en az birinden mezun olanlardır. Merkez açmak diplomaya ek olarak birçok belgeyi Aile ve sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine teslim etmek gerekir.
Sertifikayla Aile Danışmanı Olunur Mu?
Sertifikayla aile danışmanı olunur. Bununla birlikte tek başına sertifikaya sahip olmak, kamuda aile danışmanı olarak görevlendirilmek veya özel sektörde aile danışmanı olarak istihdam edilmek için yeterli değildir. Sertifikalı aile danışmanlarının, kuramlar gibi teorik konuları bilmeleri kadar meslekle uyumlu niteliklere sahip olmaları da önem taşır.
Lise Mezunu Aile Danışmanı Olabilir Mi?
Lise mezunu aile danışmanı olmaz. Yönetmelikte belirtilen bölümlerden mezun olmayan kişiler de aile danışmanı olamaz. Aile danışmanı olma hakkı elde etmek için şu bölümlerden mezun olmak gerekir: Psikoloji, PDR, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik ve Tıp.
MEB Onaylı Aile Danışmanlığı Sertifikası Nasıl Alınır?
MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almak için eğitim programına katılmak gerekir. Yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan ve eğitime katılan kişiler sertifika sınavında başarılı olmaları durumunda sertifika alabilir. MEB onaylı sertifika sınavında başarılı olmak için 25 sorudan oluşan testte 50 puan almış olmak gerekir.
Sonuç olarak;
Aile danışmanlığı için gerekli şartlar oluşması için öncelikle eğitim almalısınız. Eğitim ve sertifikasyon süreci hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurabilirsiniz. Bahsettiğimiz bölümlerden mezunsanız siz de aile danışmanı olabilir, eğitime katılarak kazanacağınız MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası ile kendi aile danışmanlığı merkezinizi açabilirsiniz. Aile danışmanlığı yazı dizimdeki blog içeriklerini inceleyerek meslek ve unvana sahip olma süreci hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.