Psikoloji, PDR, sosyoloji, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi, hemşirelik, tıp mezunları için ekstra uzmanlık göstergesi olan bir unvan daha vardır: Aile danışmanı. Manevi hazzın yüksek olduğu aile danışmanlığı mesleğini icra etmek için iki yol vardır: Yüksek lisans yapmak, sertifika almak. En çok tercih edilen yöntem aile danışmanlığı sertifikası almaktır. Peki, aile danışmanlığı sertifikasıücreti ne kadar? Sertifika ücreti kuruma göre değişkenlik gösterir. Yazımızın devamında kurumların aile danışmanlığı sertifikası fiyat politikası hakkındaki ince detayları bulabilirsiniz.
Sertifika ücretleri konusundaki detaylara değinmeden önce altını çizmemiz gereken bir detay var. Ücret satın alma eğiliminde önemli ölçüde etkilidir. Ekonomik koşulların gereği olarak ücret ilk planda olabilir. Ne var ki sertifika bir kurs bitirme belgesidir ve istihdamı destekleyici resmi evrak niteliğindedir. Aile danışmanlığı sertifikası, mesleğe özgü yönetmeliğe bağlı kalınarak belirli şartlara göre verilen bir belgedir. Bu nedenle sertifika alırken önemli olan nokta sertifikanın kazanımlarına odaklanmak olmalıdır.
Aile danışmanlığı sertifikası alanlar, aile danışmanlığı merkezlerinin yanı sıra;
Aile Danışmanlığı Yönetmeliğinde belirtilmiş olduğu üzere beş yıl deneyimli aile danışmanları, aile danışmanlığı sertifika programı düzenleyen özel kurs merkezlerinde eğitmenlik yapabilir. Aile danışmanları, farklı koşulları da sağlamak suretiyle aile mahkemelerinde bilirkişi olarak hizmet verebilir.
Aile danışmanlığı kursu ücret bakımından farklı bir skaladadır. Bunun nedeni;
Gelelim aile danışmanlığı sertifikası ücreti ne kadar konusuna. Aile danışmanlığı eğitimine kayıt aşamasında alınan ücret eğitim ücretidir. Kursiyerlerin dört defa aile danışmanlığı sertifika sınavına katılma hakkı vardır. İlk sertifika sınavı ücreti kurum tarafından karşılanır. Uzaktan Eğitim’de MEB merkezi sınavda başarı oranı %99,5 olarak belirlenmiştir.
Aile danışmanlığı eğitimi ücreti veya aile danışmanlığı sertifikası ücretleri söz konusu olduğunda odaklanmanız gereken eğitimin niteliğidir. Bazı merdiven altı eğitim kurumları düşük ücretle sınavsız veya süpervizyon eğitimi olmadan eğitim satma eğilimindedir. Bu kurumlara itibar etmeyin ve aile danışmanlığı sertifika programına kayıt olurken şu sorulara yanıt arayın:
Vektörel Grup Uzaktan Eğitim Merkezi olarak eğitim sektöründe 20 yılı aşkın deneyime sahibiz. Çankaya Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlıyız. Aile danışmanlığı hibrit eğitimimizin müfredatı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile MEB kriterlerine uygun olarak 464 saattir. Uygulama ve vaka örneklerine dayalı (süpervizyon) 100 saat canlı ders veriyoruz. Yılda birkaç defa müfredata ek olarak yüz yüze süpervizyon eğitimi veriyoruz.
Eğitmenlerimiz MEB tarafından atanmıştır. Eğitmen Uzm. Klinik Psikolog Sibel Cesur Akyunak ODTÜ Psikoloji mezunu; Uzm.Klinik Psik.Şenay Ölmez Ankara Üniversitesi Psikoloji mezunudur. Eğitimimizin sonunda kursiyerlerimize isteğine göre üniversite veya MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası veriyoruz. Kendi aile danışmanlığı merkezinizi açmak istiyorsanız, İş Yeri Açma ve Çalıştırma Yönetmeliğine göre MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almalısınız.
Aile Danışmanlığı Eğitimi Ne Kadar?
Aile danışmanlığı eğitimi ücretleri eğitimin verildiği kuruma göre değişir. Ücreti ödemeden önce canlı ders olup olmadığına, örgün süpervizyon eğitimi olup olmadığına dikkat etmenizi öneririz. Aile danışmanlığı eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında ücretsiz bilgi alabilirsiniz.
Aile Danışmanlığı Eğitimi Kaç Ay Sürüyor?
Aile danışmanlığı eğitimi süresi yaklaşık 4,5 aydır. Süre yönetmelikte şöyle belirtilmiştir: “Millî Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerden, biri tarafından uygun görülen en az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik aile danışmanlığı alanında bir eğitim programını başarıyla tamamladıktan sonra sertifika alanlar, aile danışmanı unvanı alabilir.” Uzaktan Eğitim, 100 saat canlı dersi de kapsayan toplam 464 saatlik aile danışmanlığı eğitimi ile Türkiye’nin en kapsamlı aile danışmanlığı eğitimini sunar.
Sertifika ile Aile Danışmanı Olunur Mu?
Sertifika ile aile danışmanı olunur. Ancak bunun için sertifikanın 464 saatlik olması ve üniversite ya da MEB onaylı olması gerekir. Bireyin kendi adına aile danışmanlığı merkezi açarak aile danışmanı olması için ise aile danışmanlığı sertifikası MEB onaylı olmalıdır. Sertifika almanın koşulu örgün öğretim veya açık öğretim fark etmeksizin şu lisans programlarından mezun olmaktır: Psikoloji, PDR, sosyoloji, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi, hemşirelik, tıp.
Kimler Aile Danışmanlığı Merkezi Açabilir?
MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası olanlar aile danışmanlığı merkezi açabilir. Sertifikayı alabilecek kişiler ise Psikoloji, PDR, sosyoloji, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi, hemşirelik, tıp mezunlarıdır. Lise veya ön lisans mezunlarının aile danışmanı olması yönetmelik gereği mümkün değildir.
MEB Aile Danışmanlığı Sınavı Ne Zaman 2024?
MEB aile danışmanlığı sınavı eğitime kayıt olunan tarihe göre farklılık gösterir. Uzaktan Eğitim’de sınav tarihi SMS olarak bildirilir. MEB sınavı, belirtilen tarihte Bakanlık tarafınca belirlenen okulda yüz yüze gerçekleştirilir.
Sonuç olarak;
Aile danışmanlığı sertifikası ücreti ne kadar kurumumuza ulaşan aile danışmanı adaylarının en çok merak ettiği konudur. Bu gerçeğe dayanarak hem kursiyerlerimiz hem aile danışmanı adayı okurlarımız için konuya açıklık getirmek istedik. Aile danışmanı olma sürecinde Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği kılavuz edinmenizi öneririz. Konuya ilişkin rehber minvalindeki diğer içeriklerimizi incelemek isterseniz aile danışmanlığı yazı dizimizi takip edebilirsiniz.