Bireylerin, çiftlerin, ailelerin ve çocukların psikososyal desteğe her zaman ihtiyacı olabilir. Bu noktada aile danışmanlığı hizmeti devreye girer. Danışmanlık hizmeti veren ruh sağlığı profesyonellerinin de daha nitelikli ve bilinçli hizmet vermek için eğitim desteğine ihtiyacı vardır. Aile danışmanlığı süpervizyon eğitimi de tam da bu noktada devreye girer. Siz de aile danışmanlığı süpervizyon nedir öğrenmeye ihtiyaç duyuyorsanız doğru sayfadasınız. Gelin süpervizyon eğitimini detaylıca ele alalım.
Ruh sağlığı alanında danışmanlık yapan birinin terapi/danışmanlık sürecinde neyi, nasıl ve hangi amaçla yaptığını bilmesi gerekir. Bu mesleki yetkinliğe ulaşılabilmesi için deneyim gerekir. Deneyim sürecinde ise psikolojik yıpranma gerçekleşir. Süpervizyon bu yıpranmayı önlemek için etkili bir yoldur. Peki, kavramsal olarak süpervizyon nedir ve aile danışmanlığında süpervizyon nasıl uygulanır?
“İyi bir terapist mükemmel olan değildir; sadece kendini bitmek bilmeyen kişisel keşfe ve bir ömür süren öğrenmeye adamış olandır ”
Süpervizyon, üstün veya ekstra anlamına gelen süper ile görüş veya perspektif anlamına gelen vizyon kelimesinden türemiştir. Bu da başka kişilerin çalışmalarını denetlemek anlamını çıkarır. Bazı kaynaklarda süpervizyon usta gözetimi olarak ifade edilmiştir. Süpervizyonu kökeni psikoloji alanıdır. Günümüzde özellikle de sosyal hizmet alanında, aile danışmanlığında kullanılır.
Bir psikoloğun eğitiminde ve yetiştirilmesinde süpervizyon çok önemli yer tutar. Süpervizyon eğitimi;
Süpervizörlük yapabilecek kişiler psikoloji alanında rüştünü ispat etmiş kişilerdir. Rehberlik ve danışma sürecinden oluşan süpervizyonda uygulama metotları şu şekildedir:
Kişilerin klinik çalışmalarını süpervize edebilecek kişilerin taşıması gereken özellikler IFTA (Uluslararası Aile Terapisi Derneği) tarafından şu şekilde belirlenmiştir:
Süpervizyon, profesyonel terapistlerin ve danışmanların mesleki ve kişisel gelişimini teşvik eder.
Süpervizyon eğitimine en çok başvurulan alan aile danışmanlığıdır. Aile Danışmanlığı Yönetmeliği gereğince aile danışmanlığı eğitimi, en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik bir eğitim programıdır. Süpervizyon eğitimi eşliğinde aile danışmanlığı eğitimi almak için;
Aile danışmanlığı süpervizyon nedir sorusunu Uzaktan Eğitim için şöyle yanıtlayabiliriz:
Süpervizyon eğitimini tamamlayanların aile danışmanlığı sertifikasını almaları için sertifikasyon sürecini tamamlamamaları gerekir. Sertifikasyon süreci ise şöyledir:
Sertifikasyon sürecinde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta sertifikayı alma amacınızdır. Amacınız kendi aile danışmanlığı merkezinizi açmaksa üniversite onaylı değil, MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almalısınız. Üniversite onaylı sertifika iş yeri açma izni almak için yeterli değildir.
Aile Danışmanlığında Süpervizyon Ne Demek?
Aile danışmanlığında süpervizyon, Aile Danışmanlığı Yönetmeliğinin gereklerinden biridir. Yönetmeliğe göre aile danışmanlığı eğitiminin en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmalıdır. Süpervizyon eğitimini tamamlamayan kursiyerler sertifika alamaz ve aile danışmanı olamaz.
Süpervizyon Eğitimini Kimler Alabilir?
Süpervizyon eğitimini ruh sağlığı alanında danışmanlık veren kişiler alabilir. Aktif seans alan ve klinik becerilerini geliştirmek isteyen tüm ruh sağlığı profesyonelleri süpervizyon eğitimine katılabilir. Aile danışmanlığı süpervizyon eğitimi alabilecek kişiler şu bölümlerden mezun kişilerdir: Psikoloji, PDR, çocuk gelişimi, sosyal hizmetler, sosyoloji, hemşirelik, tıp.
Süpervizyon Görüşmesi Nedir?
Süpervizyon görüşmesi, süpervizyon eğitimi için terapist adayı ile danışan arasında yapılan görüşmedir. Süpervizyon için EMCC (European Mentoring & Coaching Council /Avrupa Yönderlik ve Koçluk Derneği) tarafından yapılan tanım ise şöyledir: “Süpervizyon, bir mentör veya koçun, koçluk veya mentorlük iş deneyimlerini, müşterilerinin ve menfaatlerinin geliştirilmesi ve faydası için yansıtıcı diyalog ve iş birlikçi öğrenime katılmak üzere bir süpervizöre götürdüğünde oluşan etkileşimdir.”
Süpervizyon Ücretli Mi?
Süpervizyon ücretlidir. Aile danışmanlığı süpervizyon eğitimi ücreti ise eğitim ücretine dahildir. Kursiyerlerin süpervizyon eğitimi almak için ekstra ücret ödemeleri gerekir.
Süpervizyon Kaç Saat Sürer?
Klinik süpervizyon haftalık 50 dakika süren oturumlardan oluşur. Aile danışmanlığı süpervizyon eğitimi ise en az otuz saattir. Eğitimdeki süpervizyon süresi Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirtilmiştir.
Sonuç olarak;
Aile danışmanlığı süpervizyon nedir merak edenler için süpervizyon kavramını açıkladık. Süpervizyon eğitiminin aile danışmanlığı eğitiminde zorunlu olduğunun altını çizerek yazımızı sonlandırıyoruz. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurduğunuzda eğitim ve sertifikasyon süreci hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.