Aile Danışmanlığı Merkezi Açmak İçin Gerekli Belgeler

Aile Danışmanlığı Merkezi Açmak İçin Gerekli Belgeler

Aile Danışmanlığı Merkezi Açmak İçin Gerekli Belgeler

Aile danışmanı olmak ve kendi adına aile danışmanlığı merkezi açmak isteyenler! Aile danışmanlığı merkezi açmak için gerekli belgeler elbette aile danışmanlığı sertifikası ile sınırlı değildir. Diğer belgeleri ve detayları öğrenmek için sizi yazımızın devamını okumaya davet ediyoruz.

Aile Danışmanlığı Ofisi Açma Şartları

Aile danışmanları başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki kurum ve kuruluşlar olmak üzere birçok alanda çalışabilir. Elbette aile danışmanlığı çalışma alanları söz konusu olduğunda ilk akla gelen aile danışmanlığı merkezleridir. Aile danışmanları, kendi aile danışmanlığı merkezini de kurabilirler. Bu noktada birtakım gereklilikler ve kısıtlamalar mevcuttur.

Kendi aile danışmanlığı merkezinizi açmak istiyorsanız içeriğimiz yol gösterici olacaktır; fakat bizim önerimiz şu yönetmeliği başucu kılavuzu haline getirmenizdir: Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği . Nitekim aile danışmanlığı ofisi açma şartları yönetmelikle belirlenmiştir. Gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri ile kamu kurum ve kuruluşlarınca açılan aile danışma merkezlerini kapsayan yönetmeliğe göre kurucu veya sorumlu müdür olarak çalışacak aile danışmanı;

  • Türk vatandaşı olmalı,
  • Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmalı,
  • Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha uzun süreyle olmamış durumda olmalıdır.

Aile danışmanı merkezi açmak için iki aile danışmanı veya bir aile danışmanı ile bir meslek elemanına ihtiyaç vardır. Aile danışmanlığı sertifikası ile yer açma sürecini başlatmadan önce fiziksel olarak da gerekli koşulları oluşturmak gerekir. İş merkezleri, zorunlu alanlara sahip olduğu için ekstra gereklilik yoktur; fakat aile danışmanlığı merkezi bir daire olacaksa farklı gereklilikler söz konudur. Öncelikle diğer apartman sakinlerinden izin almak gerekir. Dairede 2 seans odası, 1 müdür odası, 2 lavabo,1 bekleme salonu ve 1 arşiv olması zorunludur.

Aile Danışma Merkezi Açmak İçin Gereken Belgeler

Aile danışmanlığı merkezi açmak için öncelikle eğitim şartını karşılamak, mekân gereksinimlerini gidermek ve yasal izinleri almak gerekir. Aile danışmanlığı merkezinin açılabilmesi için kamu ve özel hukuk tüzel kişilerinden kimlik numarası beyanı, özel hukuk tüzel kişisi için vergi kimlik numarası beyanı, merkezin adı, adresi ve telefon numarası istenir. Açılış başvurusu esnasında istenen belgeler ise şöyledir:

  • İç hizmet yönergesi,
  • Adli sicil kaydına ilişkin yazılı beyan,
  • Merkezin açılışının vakıf senedi/dernek tüzüğünde yer aldığını gösteren belge (aile danışmanlığı merkezi kuracak tüzel kişi dernek veya vakıf ise),
  • Temsilcinin hissedar olduğunu ve şirket yetkilisi olduğunu gösteren noterden tasdikli belge (belgenin aslı yoksa idarece onaylı örneği ve karar örneği de olur)

Aile danışmanlığı merkezinde çalıştırılması planlanan personelin kimlik numarasının beyan edilmesi ve şu evrakların sunulması gerekir 👇

  • İş Kanunu’na göre düzenlenmiş iş sözleşmesi,
  • Mezuniyet belgesi veya diplomanın Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüğünce onaylanan örneği,
  • Aile danışmanı ve meslek elemanlarının, yönetmeliğin 14 ve 15’inci maddelerdeki nitelikleri taşıdığını gösteren belgenin aslının il müdürlüğünce onaylanan örneği,
  • Adli sicil kaydı,
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınan çalışma izni belgesi ile pasaport örneği (çalışacak kişi yabancı uyruklu ise)

Aile danışmanlığı merkezi olacak binaya ait olarak istenen belgeler ise şöyledir 👇

  • Tapu senedi veya kira sözleşmesi örneği,
  • İskân raporu örneği,
  • Apartman veya toplu konut yöneticilerinden alınacak izin belgesi,
  • Merkezin tüm yerleşimini ve kullanım amacını gösterir kroki,
  • Yangın güvenliği raporu (İtfaiye Müdürlüğünden alınır)
  • Yangın güvenliği yönünden yeterli olduğuna ilişkin itfaiye müdürlüğünden alınacak rapor,
  • Deprem dayanıklılık raporu,
  • Engellilerin ulaşımını kolaylaştıracak önlemlerin alındığına ilişkin yazılı beyan.

Aile danışmanlığı merkezi açmak için gerekli iki önemli belge şunlardır 👇

Diploma veya Mezuniyet Belgesi

Aile danışmanlarının merkez açabilme şartlarını karşılaması için öncelikle yönetmelikte belirtilen bölümlerden mezun olması gerekir. Nitekim mezuniyet belgesi veya diploması olmayan kişilerin aile danışmanlığı sertifikası alabilmesi mümkün değildir. Yönetmelikte belirtilen bölümler; Psikoloji, PDR, sosyoloji, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi, tıp ve hemşirelik bölümleridir. Bu bölümlerden mezun olup aile danışmanlığı yüksek lisans diploması almış kişilerin aile danışmanlığı sertifika programı kapsamında eğitim alması gerekli değildir.

Aile Danışmanlığı Sertifikası

Psikoloji, PDR, sosyoloji, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi, tıp ve hemşirelik lisans programlarının en az birinden mezun olup aile danışmanı unvanıyla danışmanlık hizmeti vermek isteyen kişiler sertifika almalıdır. Sertifika almak için öncelikle aile danışmanlığı eğitimi sertifika programına kayıt olarak dersleri tamamlamak gerekir. Sertifika sınavında başarılı olan kursiyerler, e-Devlet üzerinde görüntülenebilen sertifika ile aile danışmanı olabilir ve kendi aile danışmanlığı merkezini açabilir. Bu noktada sertifikanın MEB onaylı olması önem taşır.

Aile Danışmanlığı Ofisi Açma Şartları Hakkında SSS

Danışmanlık Merkezi Ruhsatı Nasıl Alınır?

Ruh sağlığı uzmanları için organize olmuş bir oda yoktur. Bu nedenle aile danışmanlık merkezi ruhsatı almak için belediyelerin ruhsat ve denetim işlemleri biriminden iş yeri açma ruhsatı alınır. Ruhsat ve diğer belgeler Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne onaylatılır.

Aile Danışmanı Tek Başına Ofis Açabilir Mi?

Bir aile danışmanı, belgeleri tamamlayıp onayları aldığında kendi adına aile danışmanlığı merkezi açabilir. Aile Danışmanlığı Yönetmeliği gereği, aile danışmanlığı merkezinde en az bir aile danışmanı ve aile danışmanlığı meslek elemanı bulunmalıdır. Aile danışmanlığı merkezlerinde büro, teknik ve temizlik işleri yürütecek en az bir personelin bulunması gerekir.

Kimler Aile Danışma Merkezi Açabilir?

Aile danışma merkezi açabilecek kişiler Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirlenmiştir. Buna göre ilköğretim ve lise mezunları merkez açamaz. Yalnızca lisans programlarının tıp, hemşirelik, psikoloji, PDR, sosyal hizmet, sosyoloji, çocuk gelişimi bölümlerinden mezun olan ve MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası olan kişiler aile danışma merkezi açabilir.

Aile Danışmanlığı Eğitimi Kaç TL?

Aile danışmanlığı eğitimi ücreti eğitim kurumlarında farklılık gösterir. Aile danışmanlığı, psikoloji alanlarından biri olduğundan ücret diğer mesleki eğitimlerden daha yüksektir. Sertifika ücreti eğitim ücretine dahildir.

Aile Danışmanı Unvanı Nasıl Alınır?

Aile danışmanlığı merkezi açmanın öncelikli koşulu aile danışmanı unvanına sahip olmaktır. Aile danışmanı unvanı, eğitime katılmak ve aile danışmanlığı sertifikası almak suretiyle alınabilir. Yönetmelikte belirtilen bölümlerden mezun olanlar, sertifika olmadan direkt olarak aile danışmanı olamazlar.

Aile Danışmanlığı Merkezi Açmak İçin Ne Gerekli?

Aile danışmanlığı merkezi açmak için öncelikle merkezi açacak kişinin aile danışmanı unvanına sahip olması gerekir. Bunun için de sertifikasının olması gerekir. Ruhsatı alarak belgeleri tamamlayan aile danışmanları kendi adlarına aile danışmanlığı merkezi açabilirler.

Sonuç olarak;

Aile danışmanlığı merkezi açmak için gerekli belgeler hakkında bilgi edinmek isteyenler için rehber minvalinde blog içeriği hazırladık. Siz de tıp, hemşirelik, psikoloji, PDR, sosyal hizmet, sosyoloji, çocuk gelişimi bölümlerinin en az birinden mezunsanız aile danışmanı olabilir, merkez açabilirsiniz. Aile danışmanlığı eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında ücretsiz olarak bilgi edinebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
İndirimli!
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı