Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yapılan her haneye bir aile danışmanı atanacağına dair duyuruyla birlikte birçok insan aile danışmanlığı mesleğini ve aile danışmanlığı merkezlerini merak etmeye başladı. Konuya ilişkin kursiyerlerimiz tarafından da bizlere en çok yöneltilen soru aile danışma merkezlerinde kimler çalışır? Gelin rehber minvalindeki içeriğimizle bu soruya birlikte yanıt bulalım.
İçeriğimizin asıl konusunu detaylandırmadan önce aile danışmanlığı merkezini açıklayalım. Aile danışma merkezi ile kastedilen aslında aile danışmanlığı merkezidir. Aile danışmanlığı merkezi, adından anlaşıldığı üzere aile danışmanlığı hizmeti verilen merkezdir ve aile danışmanının öncelikli istihdam alanıdır.
Yaygın kanının aksine aile danışmanlığı merkezleri, psikiyatri merkezi veya klinik değildir. Aile danışmanlığı merkezlerinde psikiyatrik tanılama ve psikiyatrik ilaç tedavisi uygulanmaz . Aile bütünlüğü korunmasını sağlamak üzere iletişimi iyileştirmeye yönelik aile danışmanlığı hizmeti verilir.
Aile danışmanlığı merkezleriyle ilgili yanlış bilinen bir başka konu, aile danışma merkezlerinde yalnızca çift ve aile terapisi uygulandığının düşünülmesidir. Bu merkezlerde aynı zamanda şu hizmetler de verilir:
Aile üyelerinin aile danışmanlığı merkezine giderek danışmanlık hizmeti alma ihtiyacı hissetmesine neden olan durumları şöyle sıralayabiliriz:
Aile danışmanlığı hizmetinde amaç ailelerin sağlıklı aile yapısına uygun olmasını sağlamaktır. Sağlıklı aile yapısının olabilmesi için aile üyelerinin;
İçeriğimizin bu aşamasına kadar aile danışmanlığı merkezini açıklayarak hangi hizmetlerin hangi amaca yönelik olarak verildiğine değindik. Gelelim aile danışma merkezlerinde kimler çalışır sorusunun yanıtına. Aile danışmanlığı merkez çalışanları, çalışanların eğitimi, nitelikleri, görev, yetki ve sorumlulukları Aile Danışmanlığı Yönetmeliğinde belirtilmiştir.
Yönetmelik gereği aile danışmanlığı merkezi açılabilmesi için;
Aile danışmanlığı merkezleri, zorunlu personele ek olarak “sağlık, hukuk ve benzeri konularda danışmanlık hizmetlerini yürütecek personel çalıştırabilir veya bu konularda hizmet satın alabilirler.” Aile danışmanlığı merkezlerinde il müdürlüğünce onaylanan aile danışmanı dışındaki biri aile danışmanı olarak çalıştırılamaz. Ayrıca merkezde müdür olarak çalışan bir kişi, merkez dışında başka bir yerde herhangi bir unvan ya da sıfatla çalışamaz.
Yönetmeliğe göre aile danışmanlığı merkezinde çalışan bir aile danışmanının görevi şöyle belirtilmiştir:
Aile Danışmanlığı Merkezinde Kimler Çalışabilir?
Aile danışmanlığı merkezi aile danışmanlığı sertifikası bulunan bireyler tarafından açılır. Merkezde aile danışmanlarına ek olarak aile danışmanlığı sertifikası bulunan meslek elemanları çalışır. Yönetmeliğe göre merkezlerde büro, teknik ve temizlik işlerini yürütecek en az bir personelin bulunması gerekir.
Kimler Aile Danışmanı Olarak Atanabilir?
Kimlerin aile danışmanı olabileceği Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirlenmiştir. Buna göre yalnızca belirli bölümlerden mezun olan bireyler aile danışmanı olabilir. Bu bölümler şu lisans programlarıdır: Psikoloji, PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik), sosyoloji, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi, hemşirelik ve tıp.
Aile Danışmanı Kimlerle Çalışır?
Aile danışmanı aile üyeleriyle çalışır. Bir aile danışmanı çiftlere, ergenlere ve çocuklara danışmanlık hizmeti vermekle yükümlüdür. Aile danışmanları, danışmanlık hizmeti verdikleri bireylerin öğretmenleri veya doktorları ile sosyal hizmet uzmanları ile iş birliği içinde olur.
Aile Danışmanlığı İçin KPSS Şart Mı?
Aile danışmanlığı genellikle özel sektörde icra edilen bir meslektir. Bunun nedeni kamu sektörüne doğrudan aile danışmanı unvanıyla atama yapılamamasıdır. Yönetmelikte belirtilen bölümlerden mezun olanlar, mezun oldukları bölüme göre KPSS puanı doğrultusunda atanır.
Aile Danışmanı Kaç Puanla Atanır?
Aile danışmanı unvanıyla kamu sektörüne atama yapılmaz. 2024 yılı ASDEP (Aile Sosyal Destek Programı) görevlisi alımlarında KPSS puanı en az 60 puan olarak belirlenmiştir. ASDEP atamalarında puandan önce mezun olunan bölüm önemlidir. Yalnızca Psikoloji, PDR, sosyoloji, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi, hemşirelik ve tıp mezunları ASDEP görevlisi olarak bakanlıkta çalışma fırsatı bulabilir.
Sonuç olarak;
Aile danışma merkezlerinde kimler çalışır merkez açma niyetinde olan kişiler için merak konusudur. Elbette en doğru yanıt yönetmeliktedir. Bizler yönetmelikteki bilgileri baz alarak soruyu ve merak edilen ilişkili soruları yanıtladık. Siz de Psikoloji, PDR, sosyoloji, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi, hemşirelik ve tıp mezunuysanız aile danışmanı olabilirsiniz. Aile danışmanlığı eğitim sayfamızdaki ön kayıt formumuzu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreci hakkında ücretsiz olarak bilgi alabilirsiniz.