Aile danışmanı olarak çalışabileceği bir kurum arayışında olanlar! Yazımızın devamında aile danışmanı arayan kurumlar hakkında hap bilgi olarak tabir edebileceğimiz bilgileri bulabilirsiniz. Hadi başlayalım!
Aile danışmanı arayan kurumlar hakkındaki detaylara değinmeden önce aile danışmanlığının nasıl bir meslek olduğuna ve neden önemli olduğuna değinmeliyiz. Aile danışmanlığı psikososyal bir hizmettir. 2012 itibarıyla aile danışmanlığı alanında çalışmalar yapılmaya başlamıştır. Toplumsal yapıdaki dönüşümler ve ihtiyaçlar ailelere yönelik çalışmalara odaklanmak gerektiğini ortaya koymuştur.
Aile Danışmanlığı Yönetmeliği çıkarılmasının ardından;
Bir aile danışmanı, aldığı aile danışmanlığı eğitimi sayesinde sağlıklı ve sağlıksız aile arasındaki farkı bilir. Bu sayede danışanlarında sağlıksız aile özellikleriyle karşılaştığında aile içi sorunları değerlendirip teorik yaklaşımları uygulayarak çözümler üretebilir.
Aile danışmanlığı aile üyeleri arasında etkili iletişimi teşvik eder. Çatışma çözme becerilerini öğretir. Böylece aile bağları güçlenir. Aile danışmanlığı aynı zamanda ebeveynlik becerilerinin gelişmesini ve toplumsal baskılara karşı direnç oluşmasını sağlar.
Aile danışmanı arayan kurumlar hem kamu sektöründe hem de özel sektördedir. Ancak bu noktada altını çizmeliyiz ki kamu sektöründe doğrudan aile danışmanı unvanıyla atama yapılmaz. Atama bireyin mezun olduğu bölüme göre KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına göre yapılır. Bireylerin kurum içinde aile danışmanlığı hizmeti vermek üzere görevlendirilmeleri için Aile Danışmanlığı Yönetmeliğinde belirtilen şu bölümlerden mezun olmaları gerekir:
Aile danışmaları ağırlıklı olarak özel sektörde aile danışmanlığı merkezlerinde hizmet verir.
Aile danışmanları kamuda daha çok ASDEP kapsamında “aile sosyal destek personeli” unvanıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4B maddesine göre istihdam edilir. En son 1122 ASDEP alımı yapılmıştır. Bir aile danışmanı aile sosyal destek personeli olarak atandığında haneleri ziyaret ederek hane halkını ASDEP hakkında bilgilendirmek ve destek sürecini yönetmektir.
Aile danışmanları kendi adına aile danışmanlığı merkezi açabilir veya aile danışmanlığı merkezlerinde hizmet verebilir. Aile danışmanlığı merkezleri yaygın kanının aksine psikiyatri merkezleri değildir. Bu merkezlerde psikiyatrik tanılama ve tedavi yapılmaz. İlaç veya tıbbi uygulama yapılması da mümkün değildir. Aile danışmanlığı merkezlerinde ailelere, bireylere, çocuk ve ergenlere danışmanlık hizmeti verilir. Aile danışmanlık merkezlerinde çalışma alanları;
Aile danışmanlığı merkezlerinde çalışan danışmanları, aile danışmanı unvanı kazandıran eğitime ek olarak şu konularda eğitim almıştır:
Aile danışmanlarının çalışma alanlarından biri de rehabilitasyon merkezleridir. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde istihdam edilen aile danışmanları;
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde aile danışmanları, aile toplantıları ve aile eğitim seminerleri düzenlemekle yükümlüdür. Aile eğitim seminerlerinde
Aile danışmanı arayan kurumlardan biri de belediyelerdir. Ancak her belediyede aile danışmanı alımı yoktur veya alım şekli her belediyede aynı değildir. Belediyeler;
Belediyelerde aile danışmanlığı hizmeti verilen birimler;
Aile danışmanı arayan kurumlar listemize eğitim kurumlarıyla devam ediyoruz. Aile danışmanlığı eğitimi, üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri ile özel kurs merkezlerinde verilir. Yönetmeliğe göre eğitmenlerin;
Aile Danışmanı Hangi Kurumlarda Çalışır?
Aile danışmanının öncelikli istihdam alanı aile danışmanlığı merkezleridir. Aile danışmanları, kendi adına da aile danışmanlık merkezi açabilir. Diğer çalışma alanları hastaneler, belediyeler, mahkemeler, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleridir.
Aile Danışmanı İş Bulabilir Mi?
Aile danışmanı belediyelerde, hastanelerde ve aile danışmanlığı merkezlerinde iş bulabilir. Aile danışmanlığı sertifikası MEB onaylı olanlar kendi aile danışmanlığı merkezini de açabilir. Aile danışmanları Bakanlık tarafından yapılan ASDEP alımlarına da başvurabilir.
Aile Danışmanı Ne Kadar Maaş Alır?
Eleman.net verilerine göre aile danışmanları ortalama 27.300 TL maaş alır. En yüksek aile danışmanı maaşı 38.900 TL olarak belirlenmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki 4/D statüsünde istihdam edilen ASDEP personeli maaşı 2024 yılında ₺1.378,64 olarak belirlenmiştir.
Belediyede Aile Danışmanı Nasıl Olunur?
Belediyelerde aile danışmanı alım şekli değişkenlik gösterir. Bazı belediyelerde ilgili birime bizzat başvurmak gerekirken, bazı belediyelerde taşeron şirket aracılığıyla İŞKUR’a verilmiş olan aile danışmanı iş ilanlarına başvurmak gerekir. Belediyelerin; aile danışmanlık ve eğitim merkezi, kadın danışma ve dayanışma merkezi, aile terapi merkezi gibi birimlerinde aile danışmanlarına ihtiyaç vardır.
Aile Danışmanı Devlete Atanır Mı?
Aile danışmanı devlete atanamaz. Bireyler mezun oldukları bölüme ve KPSS puanına göre kamuda atanabilir. Aile danışmanı unvanıyla direkt olarak atama yoktur. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı her haneye aile danışmanı ataması için çalışmalara başladıklarını duyurmuştur.
Sonuç olarak;
Aile danışmanı arayan kurumlar hangileri merak edenler için konuya açıklık getirdik. Siz de psikoloji, PDR, sosyal hizmet, sosyoloji, çocuk gelişimi, hemşirelik ve tıp bölümlerinin en az birinden mezunsanız aile danışmanlığı sertifikası alarak aile danışmanı olabilirsiniz. Eğitim sayfamızı inceleyerek hem eğitim hem de sertifikasyon süreçleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
İndirimli