Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, her haneye aile danışmanı ataması için çalışmaların başladığını duyurdu. Bu duyuruyu takip eden tarihlerde en çok karşılaştığımız soru şu: Aile danışmanı nasıl olunur? Elbette aile danışmanı olmak için öncelikli koşul eğitim almak ve alınan eğitimi belgelemek. Siz de aile danışmanı olma sürecine dair eksik bilgilerinizi tamamlamak istiyorsanız doğru sayfadasınız.
Aile danışmanlığı, iş tanımı ve şartları yönetmelikle belirlenmiş bir meslektir. Adından anlaşıldığı üzere aile danışmanları, ailelere danışmanlık hizmeti veren kişidir. Aile danışmanları özel sektör ağırlıklı çalışır. Yaygın kanı aile danışmanlarının, yalnızca aile danışmanlığı merkezlerinde psikolojik tedavi uyguladığı yönündedir. Oysa aile danışmanları psikolojik sorunların çözümünde herhangi bir tedavi yöntemi uygulamayıp iletişimsel çözüm geliştirir. Üstelik aile danışmanlar, aile danışmanlığı merkezlerinin yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kurumlarda, belediyelerde, adliyelerde ve hastanelerde de çalışır.
Aile danışmanının iş alanı çalıştığı kurum doğrultusunda genişleyebilir; fakat iş tanımı genel olarak bellidir. Amaç ise sağlıklı aile yapısının korunmasını sağlamak üzere danışmanlık vermektir. Aile danışmanlığı çalışma konuları;
Aile danışmanları aile üyelerine verdiği danışmanlık hizmeti sayesinde aile bağlarının güçlenmesini sağlar. Danışmanlık hizmeti alan aile bireyleri, çatışmaları yönetir ve sağlıklı sınırlar oluşturmayı öğretir.
Aile danışmanlığı psikoloji alanlarından biridir. Elbette cinsiyet veya yaş üst sınırı gibi kısıtlamalar yoktur. Ancak tanımı yönetmelikle yapılan bu meslekte birtakım gereklilikler mevcuttur. Yasal prosedürlerin ötesinde aile danışmanlarının etkili iletişim ve ikna becerisine sahip olması, yüksek motivasyona sahip olması da kritik önem taşır.
Herhangi bir mesleki unvana sahip olmak için öncelikle eğitim almak, ardından teorik bilgileri pratiğe dökerek deneyim kazanmak gerekir. Bu durum aile danışmanlığı için de geçerlidir. Aile danışmanı olmak için gerekenler GERÇEK KİŞİLER VE ÖZEL HUKUK TÜZEL KİŞİLERİ İLE KAMU KURUM VE KURULUŞLARINCA AÇILACAK AİLE DANIŞMA MERKEZLERİ YÖNETMELİĞİ ile belirlenmiştir.
Aile Danışmanlığı Yönetmeliği gereği aile danışmanı olmak için aile danışmanlığı yüksek lisans yapmış olmak veya aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmak gerekir. MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası bulunan kişiler kendi aile danışmanlığı merkezini açabilir. Aile danışmanlığı sertifikası almak için ise
Söz konusu bölümlerden mezun olmayıp henüz öğrenim görenler de aile danışmanlığı eğitimine katılabilir; fakat sertifika sınavına katılmak için mezuniyet belgesinin olması gerekir. Kamu sektöründe aile danışmanı olmak için devlet memuru olma şartlarını da karşılıyor olmak gerekir.
Aile danışmanı olma süreci şöyle ilerler:
Aile danışmanı nasıl olunur konusunda altını çizmemiz gereken bir detay da aile danışmanı merkezi açmak için aile danışmanı olmak isteyenlerdir. Hem bir girişimcilik modeli hem de mesleki tatmin için aile danışmanlığı merkezi açılabilir. Merkez açacak kişilerin MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikasına sahip olması gerekir. Nitekim belediyelerden ruhsat (iş yeri açma belgesi) almak için sertifikanın MEB onaylı olması gerekir. MEB onaylı aile danışmanlığı belgesi, bakanlığın güvenilirliği sayesinde özel sektörde de avantaj sağlar.
Bazı mesleklerde manevi haz kazancın önüne geçer. Aile danışmanlığı bu mesleklerden biridir. Aile danışmanları, sağlıklı ailelerin inşa edilmesini sağlayarak topluma hizmet etmiş olur. Aile danışmanlığında karşılaşılan sorunlar çeşitlidir. Dolayısıyla mesleki gelişim ve mesleki tatmin üst noktadadır. Kendi aile danışmanlığı merkezi olanlar, seansları kendi ihtiyaçlarına göre belirleyebilir. Deneyimli aile danışmanları yüksek kazanç elde edebilir.
Her mesleğin avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Aile danışmanlığının en önemli dezavantajı duygusal yüktür. Aile danışmanlarının psikolojik destek almaları önerilir. Aile danışmanlarının kamuda çalışması kısmen mümkün değildir. Aile danışmanları özel sektör ağırlıklı çalışır ve gelir danışman sayısı doğrultusunda değişiklik gösterir.
Devlette Aile Danışmanı Nasıl Olunur?
Kamuda aile danışmanı olmak için KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına sahip olmak ve mezun olunan bölümden atanmak gerekir. Ardından kurum içi görevlendirme ile aile danışmanlığı hizmeti verilir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan ASDEP alımlarına başvuruda bulunmak için de KPSS puanı gerekir.
Uzman Aile Danışmanı Nasıl Olunur?
Uzman aile danışmanı olmak için ilk adım eğitim alarak sertifika sınavında başarılı olmaktır. Aile danışmanlığı sertifikası olanlar mesleği icra etme fırsatı bulabilir. Meslekte deneyim kazanan kişiler; cinsel terapi, BDT, oyun terapisi, masal terapisi, EMDR gibi alanlarda da eğitim almalıdır. Böylece uzman aile danışmanı olmak mümkündür.
Aile Danışmanı Nasıl Atanır?
Aile danışmanı unvanıyla doğrudan atama yapılmaz. Atamalar kişilerin mezun olduğu bölüme ve aldığı puana göre yapılır. Sözleşmeli ASDEP (Aile Sosyal Destek Programı) kapsamında yapılan personel alımlarında da KPSS puanına sahip olmak gerekir.
Belediyede Aile Danışmanı Nasıl Olunur?
Aile danışmanlığı sertifikası ile belediyede aile danışmanı olunur. Bazı belediyeler ilanla personel alımı yaparken bazı belediyelere bizzat başvuruda bulunmak gerekir. Belediyede aile danışmanı olma koşulları her yıl farklılık gösterir. Aile danışmanları, belediyelerin aile danışmanlık merkezlerinde, gençlik ve kadın merkezlerinde hizmet verebilir.
Aile Danışmanı Bilirkişi Nasıl Olunur?
Aile danışmanları aile mahkemelerinde özellikle de boşanma ve çocuk velayeti davalarında bilirkişi olarak görevlendirilebilir. Bir aile danışmanının bilirkişi olarak mahkemeye rapor sunması için mahkeme tarafından talep edilmesi gerekir. Aksi halde doğrudan mahkemede hizmet verilmesi söz konusu değildir.
Sonuç olarak;
Kursiyerlerimizden zaman zaman aile danışmanı nasıl olunur, aile danışmanı olmak için hangi bölüm okunmalı şeklinde sorular alıyoruz. Buna dayanarak rehber minvalinde içerik oluşturduk. Aile danışmanlığı sertifikası alarak aile danışmanı olunur. Siz de bahsettiğimiz şartları karşılıyorsanız aile danışmanı olmak üzere eğitim alabilirsiniz. Ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.