0

BİZİ TAKİP EDİN

Aile Danışmanı Hastanede Çalışır Mı?

Türkiye’de sosyal hizmetlerin aile temelli olması ve kalkınma planlarında aileye öncelik verilmesi aile danışmanlığı mesleğinin önemini artırmıştır. Bununla birlikte meslek birçok insan için halen merak konusudur. Aile danışmanlığına ilişkin en çok merak edilen konulardan biri de çalışma alanıdır. Özellikle de aile danışmanı hastanede çalışır mı merak edilir. Aile danışmanı unvanıyla hastanede çalışmanın birtakım gereklilikleri vardır. Detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Aile Danışmanlığı Gerektiren Nedenler

Aile danışmanlığı, ailelere yönelik uygulanan sosyal hizmet uygulamalarından biridir. Psikososyal bir hizmet olan aile danışmanlığının amacı; aile üyeleri arasında daha fazla yakınlaşma, iş birliği ve duygusal paylaşım olmasını sağlamaktır. Psikoterapi, aile terapisi ve çocuk merkezli aile terapisinden oluşan aile danışmanlığı süreçleri, aile içi sorunlarda devreye girer.

Aile danışmanlığı gerektiren en yaygın nedenler çocuk bakım sorunları, ev geçirmeyle ilgili sorunlar ve ev işlerinin paylaşılmasında yaşanan sorunlardır. Ailenin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen her türlü yaşamsal problem aile danışmanlığının odak noktasıdır. Aile danışmanlığı gerektiren nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Yanlış anlaşılmalar gibi iletişim problemleri,
  • Ebeveynlerin farklı yaklaşımları gibi nedenlerden kaynaklanan çocuk yetiştirme zorlukları,
  • Aile üyelerinin boşanma veya zorunlu ayrılık süreçlerinde yaşadıkları sorunlar,
  • Aile bireyleri arasındaki anlaşmazlıklar,
  • Alkolizm gibi bağımlılık sorunları,
  • Cinsel kimlik bozukluğu gibi cinsel sorunlar,
  • Ölüm veya ayrılık sonrası yas süreci,
  • Evlat edinme, bebek doğumu, aile bireyinin kaybı gibi ailenin dinamiklerinin değiştiği durumlar,
  • Aile bireyinin yaşadığı psikolojik sorunları yansıtması,
  • Para yönetimi ve maddi sıkıntılar,
  • Yeni ülke veya şehre yerleşilmesinden kaynaklanan uyum sorunları,
  • Hamilelik sürecinde yaşanan psikolojik sorunlar,
  • Çocuğun akademik olarak yönlendirilmesine ilişkin sorunlar,
  • Eşlerin ailelerinin evliliğe etkisiyle oluşan sorunlar,
  • Sadakatsizlik, dini inanış farklılığı gibi nedenlerden kaynaklanan sorunlar.

Aile üyeleri arasında sevgi, saygı bağı güçlendiğinde aile danışmanlığı amacına ulaşmış olur.

Aile Danışmanları Hastanede Çalışabilir Mi?

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Merkezleri ve devlet hastaneleri bünyesinde psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunulur. Aile danışmanlığı hizmetinin öncelikli olarak verildiği yerler, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet Merkezleridir. Hastanelerde genellikle;

  • Psikiyatri, çocuk ve ergen psikiyatri,
  • Çocuk ve genç hizmetleri,
  • Geriatri (yaşlı sağlığı),
  • Kanser hastalıkları gibi birimlerinde gibi duygusal iyileşme süreçlerine destek verebilir.

Aile danışmanlığı hizmetialmak için hangi hastanede hangi doktorun aile danışmanlığı hizmeti alması gerektiğini araştırmalısınız. Ardından e-Devlet üzerinden aile danışmanlığı başvurusu bölümünde yeni başvuru kısmına tıklayarak başvuru yapabilirsiniz. Toplum sağlığı merkezine bağlı ek hizmet birimi olarak faaliyet gösteren Sağlıklı Hayat Merkezlerinin listesine ulaşmak için tıklayın.

Amacınız devlet hastanesinde veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında aile danışmanı olmaksa şöyle yol izlemelisiniz:

  • Psikoloji, PDR, sosyoloji, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi, tıp, hemşirelik lisans programlarından mezun olun.
  • Aile danışmanlığı yüksek lisans programını veya aile danışmanlığı sertifika programını tamamlayın.

Aile danışmanı olmak için en çok tercih edilen seçenek aile danışmanlığı sertifikası almaktır. Aile danışmanlığı sertifika alma süreci şöyle ilerler:

  • Aile danışmanlığı eğitim programına kayıt işlemleri gerçekleştirilir.
  • Sertifika sınavında başarılı olunur.

Aile danışmanlığı eğitiminde kritik nokta yönetmeliğe uygun olmasıdır. Yönetmelik gereği aile danışmanlığı eğitimi en az 30 saati süpervizyon olmak üzere toplamda en az 450 saat olmalıdır. Hibrit modelde düzenlenen aile danışmanlığı eğitiminde, eğitimi veren kurumun MEB’e bağlı ruhsatlı bir kurum olması gerekir. Eğitmenin ise en az 5 yıllık deneyiminin olması gerekir.

Hastanelerde Aile Danışmanlığı Hakkında SSS

Devlet Hastanelerinde Aile Danışmanı Var Mı?

Devlet hastanelerinde aile danışmanı vardır; fakat doğrudan aile danışmanı unvanıyla hizmet veren meslek elemanı yoktur. Devlette aile danışmanlığı hizmeti almak için önceden bilgi edinmek gerekir. Bir devlet hastanesinde aile danışmanı olabilecek kişiler; doktorlar, hemşireler ve psikologlardır.

Aile Danışmanı Hangi Kurumlarda Çalışır?

Aile danışmanları aile danışmanlığı merkezlerinde, hastanelerde, belediyelere bağlı faaliyet veren kurumlarda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ilk müdürlüklerinde, mahkemelerde hizmet verebilir. Aile danışmanı, MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası olması durumunda kendi aile danışmanlığı merkezini açabilir.

Aile Danışmanı Nereye Atanır?

Kamu sektöründe doğrudan aile danışmanı ataması yoktur. Kurum içi görevlendirmelerle aile danışmanı ataması yapılır. Bununla birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ASDEP (Aile Sosyal Destek Programı) kapsamında aile danışmanı görevlendirmesi yapılır.

Aile Danışmanlığı Seans Ücreti Ne Kadar?

Aile danışmanlığı devlette ücretsiz sunulan bir hizmettir. Özel sektörde aile danışmanlığı ücrete tabidir. Seans ücreti 1500-4800 TL aralığındadır. Büyük şehirlerde ve deneyimli terapistlerde ücret daha yüksektir.

Sonuç olarak;

Aile danışmanı hastanede çalışır mı merak edenler için konuya açıklık getirdik. Siz de aile danışmanlığı eğitimine katılarak kazanacağınız MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası ile devlet hastanelerinde aile danışmanlığı hizmeti verebilirsiniz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli