1940’lı yılların öncesinde bir öneriden ibaret olan aile danışmanlığı, yirminci yüzyılda ivme kazanmış ve dünya çapında kabul görmüştür. Türkiye’de aile danışmanlığı için ilk adımın atıldığı 2001 tarihi itibarıyla bu alandaki çalışmalar hız kazanmıştır. Devletin aile yapısını iyileştirme (aile içi şiddeti önleme) yönündeki kararlılığıyla birlikte eğitimli profesyoneller ajandasına yanıt bulmak üzere şu soruyu kaydetmiştir: Aile danışmanı olarak atanan var mı? 2024 yılında ASDEP kapsamında 1058 aile sosyal destek personeli alımı yapılmıştır.
Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türk aile yapısı ve boşanma nedenleri konulu araştırmalar yapmıştır. Yapılan araştırmalar, eşlerin psikolojik yardım almalarının aile içi sorunların çözülmesinde etkili olabileceğini ve sorunların dava açılmadan çözülmesini sağlayabileceğini ortaya koymuştur. Araştırmanın ardından aile destek hizmetlerine ilişkin çalışmalar yaygınlaştırılmıştır. Bu kapsamda Türkiye’de devlette aile danışmanlığı hizmeti verilmeye başlamıştır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kararınca, 81 ilde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet Merkezlerinde uzman personel tarafından ücretsiz aile danışmanlığı hizmeti verilir. Hizmeti verenler ilgili bölümlerden mezun kamu personellerdiir. Ancak doğrudan atama yoktur. Bakanlık, HER HANEYE BİR AİLE DANIŞMANI ATAMA yönündeki karara göre yeni atamalar için çalışmalara başlamıştır.
Türkiye’de en çok aile danışmanı yapılan kurum Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıdır. Kurum ASDEP (Aile Sosyal Destek Programı) kapsamında aile danışmanı görevlendirmesi yapar. Bakanlık bünyesinde, SHM kısaltmasıyla bilinen sosyal hizmet merkezlerinde ve aile danışmanlığı merkezlerinde de uzman personeller tarafından aile terapisi hizmeti verilir.
Peki, diğer kamu kurumlarında aile danışmanı olarak atanan var mı? Elbette diğer bakanlıklar da aile danışmanı görevlendirmesi yapar. Ancak atama bölüme göre yapılır. İlgili bölümlerden mezun olanlar, proje kapsamında sertifikası bulunuyorsa aile danışmanı olarak görevlendirilebilir. Kamuda aile danışmanlığı çalışma alanları 👇
Hastanelerde sosyal çalışmalar ve toplumsal destek hizmetleri kapsamında psikososyal destek elemanları (psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimci) aile danışmanlığı hizmeti verir.
Adli sosyal hizmet Türkiye’de aile alanında önem verilen alanlardan biridir. Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığı kurum ve kuruluşları ile adliyelerde aile danışmanlığı hizmeti verilir. Aile danışmanı sertifikalı uzmanlara (ilgili bölümle atanan personeller);
Aile danışmanlarının davalarda “bilirkişi” olarak atanabilmeleri için davacının duruşma talebinde bulunması ve mahkemenin talebi kabul etmesi gerekir. Direkt olarak Adalet Bakanlığına aile danışmanı bilirkişi olarak başvuruda bulunmak isteyenlerin bölge adliye mahkemesi adalet komisyonu başkanlığına başvurmaları gerekir. Bilirkişilik farklı eğitimler almayı da gerektirir. Sertifikası olup sözleşmeli atananların direkt olarak bilirkişi olması mümkün değildir.
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğüne bağlı Belediyelerde de aile danışmanlığı hizmeti verilir. Sosyal belediyecilik anlayışı kapsamında verilen bu hizmet için, aile danışmanlığı sertifikası olan uzmanlar görevlendirilir. Ancak belediyelerde çalışmanın farklı gereklilikleri vardır. Şu an itibarıyle böyle bir alım yoktur; fakat açıklama yapılması olasıdır.
Yazımızın bu aşamasına kadar aile danışmanı olarak atanan var mı konusuna değindik. Peki, aile danışmanlığı atama puanı nedir? Daha önce değindiğimiz gibi aile danışmanlığı için doğrudan atama yoktur. Aile Danışmanlığı Yönetmeliğinde belirtilen lisans programlarından mezun olan kişilerin ataması Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanı doğrultusunda yapılır.
Atama puanı bölüme, açık pozisyona ve atama yapılan yıla göre değişir. Bu nedenle net bir puan vermek mümkün değildir. Aile danışmanlığı atamalarında sertifikalı uzmanlara öncelik verilir. 21.02.2024- 11.03.2024 tarihleri arasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi kapsamında çalıştırılmak üzere aile sosyal destek personeli ilanına çıkılmıştır. Bu ilanda en büyük ve en küçük KPSS puanı bölümlere göre şu şekildedir:
Aile Sosyal Destek Personeli (4B) (ASDEP) |
||
|
En büyük KPSS puanı |
En küçük KPSS puanı |
Psikoloji |
84,67092 |
79,02389 |
PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) |
87,89127 |
85,32793 |
Sosyal Hizmetler |
84,43899 |
80,72063 |
Sosyoloji |
92,63161 |
81,22589 |
Çocuk Gelişimi |
86,83512 |
79,49269 |
1122 ASDEP alımı kontenjan dağılımı ise şöyle olmuştur:
· 65 Aile Sosyal Destek Personeli (4/B) (ASDEP) (Çocuk Gelişimi)
· 335 Aile Sosyal Destek Personeli (4/B) (ASDEP) (Psikoloji)
· 175 Aile Sosyal Destek Personeli (4/B) (ASDEP) (PDR)
· 398 Aile Sosyal Destek Personeli (4/B) (ASDEP) (Sosyal Hizmet)
· 85 Aile Sosyal Destek Personeli (4/B) (ASDEP) (Sosyoloji)
Aile Danışmanlığı Kaç Puanla Atanır?
Aile danışmanlığı yapabilecek bölümlerin atama puanları yıllara göre değişiklik gösterir. Son yapılan alımlarda en yüksek puanla atanan aile danışmanının bölümü PDR, en düşük puanla atanan aile danışmanının bölümü ise psikoloji olmuştur. Önceki alımlarda ise 60 puan baraj puanı olarak belirlenmişti.
Aile Danışmanı Nereye Atanır?
Kamu kurum ve kuruluşları kendi bünyelerinde sözleşmeli personel alımı yapar. Bu kurum ve kuruluşlar; Aile ve Sosyal Hizmetler, Sağlık ve Adalet Bakanlığına bağlı kurumlar ile belediyelerdir. Sözleşmeli alımlarda bölüme göre atama yapılır. Doğrudan aile danışmanı ataması yoktur.
Aile Danışmanı İş Bulabilir Mi?
Aile danışmanları, mezun oldukları bölüm ve aldıkları KPSS puanıyla kamu kurumlarına atanabilir. Aile danışmanlığı sertifikasına sahip olanlar kamu kurumlarında aile destek hizmetlerinde aile danışmanlığı hizmeti verebilir. Aile danışmanları, özel sektörde aile danışmanlığı merkezlerinde veya ruh sağlığı merkezlerinde çalışabilecekleri gibi; kendi özel aile danışmanlığı merkezlerini de açabilirler.
Sonuç olarak;
Aile danışmanı olarak atanan var mı eğitimli profesyoneller için merak konusudur. Bu gerçekten yola çıkarak konuya açıklık getirmek üzere aile danışmanlığı atamalarını mercek altına aldık. Psikoloji, PDR, sosyal hizmetler, sosyoloji, çocuk gelişimi, hemşirelik ve tıp fakültesi lisans programlarından mezunsanız siz de aile danışmanlığı sertifikası alarak kamuda veya özel sektörde aile danışmanlığı hizmeti vermeye başlayabilirsiniz.Yazımızı sonlandırırken şu an herhangi bir atama olmadığının; fakat Bakanlık tarafından her an açıklama yapılabileceğinin altını çizelim.
İndirimli