0

BİZİ TAKİP EDİN

Aile Danışmanı Olmak İçin Sertifika Yeterli Mi?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan “her haneye aile danışmanlığı” açıklamasıyla birlikte aile danışmanlığı yeniden popüler oldu. Gündeme gelen soru ise şu: Aile danışmanı olmak için sertifika yeterli mi ? İçeriğimizde soruyu hem yasal prosedür hem de mesleki başarı bakımından ele alarak yanıtlayacağız. Hazırsanız başlayalım 👇

Aile Danışmanlığı Sertifikası Nedir?

Aile danışmanlığı sağlıklı aile yapısı inşa edilmesi için psikolojik danışmanlık hizmeti verilmesidir. Bu hizmeti vermek için yasal gereklilikleri araştırdığınızda karşınıza sertifika alma zorunluluğu çıkar. Sertifikayı almanın aile danışmanı olmak için yeterli olup olmadığı konusuna değinmeden önce aile danışmanlığı sertifikasının ne olduğu konusuna açıklık getirelim.

Sertifika, üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri, halk eğitim merkezleri ve özel kurs merkezleri tarafından verilen belgedir. Genellikle katılım belgesi ile karıştırılır. Katılım belgesi de eğitim sonunda verilen bir belgedir; fakat e-Devlet üzerinde görüntülenmez. Eğtiim sertifikasının, katılım belgesinden farkı;

  • MEB veya üniversite onaylı olması,
  • Üzerindeki YÖK veya Bakanlık onayı sayesinde e-Devlet üzerinde görüntülenmesi,
  • Değerlendirme sınavının sonucuna göre verilmesi,
  • CV’de sunulabilmesi ve özlük dosyasına dahil edilebilmesidir.

Tüm bu özellikleri sertifikaya yasal belge, resmi evrak özelliği kazandırır. Sertifikanın üzerinde, kurum onayına ve kişisel bilgilere ek olarak eğitimin adı, sertifikanın veriliş tarihi, eğitim süresi, sertifika numarası gibi bilgiler yer alır. Bu bağlamda aile danışmanlığı sertifikası, aile danışmanlığı eğitimi sonrasında verilen kurs bitirme belgesidir. Bireyin;

  • Aile danışmanlığı eğitimine katıldığını,
  • Aile danışmanlığı derslerini tamamladığını,
  • Aile danışmanlığı sertifika sınavında başarılı olduğunu,
  • Alana ilişkin bilgi sahibi olduğunu,
  • Aile danışmanlığı merkezi açma yetisine sahip olduğunu,
  • Aile danışmanı ünvanıyla hizmet verebileceğini gösterir.

Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği gereği aile danışmanlığı sertifikası;

  • En az üç yüz saati teorik,
  • En az otuz saati süpervizyon,
  •  Yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saat olmalıdır.

Aile danışmanı sertifikası alabilecek kişiler de Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirtilmiştir. Buna göre aile danışmanı olabilecek kişiler;

  • Psikoloji,
  • PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik),
  • Sosyal Hizmetler,
  • Çocuk Gelişimi,
  • Sosyoloji,
  • Tıp,
  • Hemşirelik bölümlerinden mezun olmalıdır.

Yönetmelik gereği aile danışmanlığı sertifikası Millî Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerden verilmiş olmalıdır. Belirtilen şartları karşılamayan sertifikalar geçersiz sayılır ve aile danışmanlığı başvurusu için kullanılamaz. Aile danışmanlığı sertifikası e-Devlet üzerinde görüntülenebilir.

Sertifika ile Aile Danışmanı Olunur Mu?

İçeriğimizin bu aşamasına kadar bahsettiğimiz üzere aile danışmanı olma şartları Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirlenmiştir. Aile danışmanı olmak için aile danışmanlığı sertifikası almak zorunludur. Sertifikası olmayan veya aile danışmanlığı alanında yüksek lisans yapmayan kişilerin aile danışmanı olması mümkün değildir. Bu bağlamda içeriğimizin ana sorusunu şöyle yanıtlayabiliriz: Aile danışmanı olmak için sertifika yeterlidir.

Yasal prosedür bakımından aile danışmanı olmak için üniversite veya MEB onaylı sertifika sahip olmak yeterlidir. Bu noktada altını çizmeliyiz ki kendi aile danışmanlığı merkezini açmak isteyenlerin üniversite onaylı değil, MEB onaylı sertifikaya sahip olması gerekir. Aksi halde belediyeden iş yeri açma ruhsatı alınamaz.

Aile danışmanlığı sertifikası, bireye aile danışmanı ünvanı kazandıran resmi bir evraktır. Dolayısıyla aile danışmanı olmak için yeterlidir; fakat bu resmi prosedür bakımından böyledir. Başarılı bir aile danışmanı olmak için yalnızca sertifikaya sahip olmak yeterli değildir. Sertifikası olanların meslekle uyumlu niteliklere sahip olması da meslekte başarı açısından kritik önem taşır. Aile danışmanında bulunması gereken özellikler şunlardır;

  • Empati yapabilmek,
  • Açık görüşlü, hoşgörülü olmak,
  • Problem çözme odaklı olmak,
  • Farklılara saygılı olmak,
  • Etkili iletişim becerilerine sahip olmak.

Aile danışmanlığı psikolojik yardım biçimi veya psikososyal hizmet programı olarak ifade edilebilir. Dolayısıyla her ne kadar sertifika yasal prosedürü karşılamak bakımından yeterliyse de aile danışmanı olmak için tek başına yeterli değildir. Aile danışmanı olmak için hem sertifikaya hem de mesleğin gerektirdiği kişilik özelliklere ve mesleki niteliklere sahip olmak gerekir. Aksi halde meslekte başarı sağlanamayacaktır.

Aile Danışmanı Olmak İçin Şartları Hakkında SSS

Aile Danışmanlığı Sertifikası Aldıktan Sonra Ne Yapılır?

Aile danışmanlığı sertifikası aldıktan sonra aile danışmanı ünvanı kazanılmış olur. Dolayısıyla aile danışmanlığı hizmeti verilir. MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası olanlar kendi aile danışmanlığı merkezlerini de açabilirler.

MEB Onaylı Aile Danışmanlığı Sertifikası Ne İşe Yarar?

MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası aile danışmanı ünvanı kazandıran yasal evraktır. Aile danışmanlığı sertifikası MEB onaylı ise sertifika sahibi birey kendi aile danışmanlığı merkezini açmak üzere iş yeri açma ruhsatı alabilir. MEB onaylı aile danışmanı sertifikası bireyin bakanlıklar bünyesinde aile danışmanı olarak hizmet vermesi için yasal dayanak oluşturur.

Aile Danışmanlığı Yüksek Lisans Mıdır Yoksa Sertifika Mıdır?

Aile danışmanlığı yüksek lisans yapanlar sertifika olmadan direkt olarak aile danışmanı ünvanıyla hizmet verebilirler. Yüksek lisans eğitim süresi uzundur. Aile danışmanlığı sertifikası ise kısa sürede alınabilir.

Aile Danışmanlığı Sertifika Programı İle Ne Yapılabilir?

Aile danışmanlığı sertifika programı ile aile danışmanlığı hizmeti dinamikleri ile aile danışmanlığı mesleğinin gereklilikleri öğrenilir. Eğitim sonunda yapılan değerlendirme sınavı bireylere aile danışmanlığı sertifikası kazandırır. Aile danışmanlığı sertifikası olanlar kendi aile danışmanlığı merkezini kurabilir veya belirttiğimiz çalışma alanlarında aile danışmanlığı yapma fırsatı bulabilir.

Devlette Aile Danışmanlığı Maaşı Ne Kadardır?

Devlette aile danışmanlığı maaşı üzerinde belirleyici olan birçok unsur vardır. Esasında kamu sektöründe aile danışmanı olarak doğrudan belirtilmiş kadro ve pozisyon yoktur. Dolayısıyla birey hangi bölümden hangi unvan ile devlette çalışmaya başlamışsa maaş bu unvan doğrultusunda değişkenlik gösterir.

Aile Danışmanlığı Sertifikası İle Atama Olur Mu?

Aile danışmanlığı sertifikası daha çok özel sektörde çalışmaya olanak tanır. Kamuda aile danışmanı kadrosu yoktur. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ASDEP kapsamında alım yaparak ilgili bölümden mezun olanları aile danışmanı olarak görevlendirir.

Sonuç olarak;

Aile danışmanlığı yazı dizimize kursiyerlerimizin yönelttiği sorularla rehber içerikler hazırlıyoruz. Bu defa konumuz aile danışmanı olmak için sertifika yeterli mi sorusu oldu. Aile danışmanı olmak için sertifika yeterlidir. Ancak meslekte başarılı olmak için eğitimlere katılarak kendinizi geliştirmeniz gerekir. Daha fazla detaya ihtiyaç duyuyorsanız eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurabilir, ücretsiz olarak bilgi edinebilirsiniz. Aile danışmanı olma süreci hakkındaki detaylar için ise aile danışmanı nasıl olunur blog içeriğimizi okumanızı öneririz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli