Düzenlendiği alan ve odak noktası fark etmeksizin herhangi bir eğitimde hedeflerin gerçekleşme durumunu değerlendirmenin en iyi yolu sınavdır. Bu etkili geribildirim yolu aile danışmanlığı alanı için de geçerlidir. Nitekim sertifikanın verilmesi de sınav başarısına bağlıdır. Blog içeriğimizin devamında aile danışmanlığı sınavı nedir gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Aile danışmanlığı sınavı ne demek sorusundan önce sertifika kavramına açıklık getirmeliyiz. Sertifika, bireyin eğitim aldığını gösteren resmi evraktır. Üzerinde üniversite veya MEB onayı bulunan sertifikayı almak için öncelikle sınava katılmak gerekir. Sertifika sınavı, eğitim programına katılan bireylerin alandaki bilgisini ve mesleki yeterlilik kazandığını belgelendirmek için düzenlenen ölçme değerlendirme testidir. Bu bağlamda aile danışmanlığı sınavını, aile danışmanlığı eğitim sürecinin sonunda düzenlenen sertifika sınavıdır şeklinde ifade edebiliriz.
Aile danışmanlığı sınav konuları şöyledir:
Aile danışmanlığı MEB sınavında hangi konuların ne sıklıkta sorulara yansıtılacağı Bakanlık tarafından belirlenir. Üniversite onaylı sertifika sınavında sorular kurum tarafınca hazırlanır. Her kurumda süreç farklı ilerler. Özel öğretim kurumlarından aile danışmanlığı sınavında başarılı olunarak alma hakkı kazanılan aile danışmanlığı sertifikası üniversite onaylı ise e-Devlet üzerinde üniversiteye özel sertifika sorgulama yapılır. MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası e-Devlet üzerinde Özel Öğretim Kurumlarından Alınan Kurs Bitirme Belgesi Sorgulama sayfasından sorgulanabilir.
İçeriğimizin bu aşamasına kadar aile danışmanlığı sınavı nedir sorusunu yanıtladık. Gelelim sınavın yapılış biçimine. Aile danışmanlığı sınavında aile danışmanlığı eğitimi ders içeriklerini içeren çoktan seçmeli 25 soru sorulur. Sınavın düzenlenme biçimi ve sınav başarı puanı üniversite onaylı sertifika ve MEB onaylı sertifika için farklılık gösterir.
Uzaktan Eğitim’de üniversite onaylı aile danışmanlığı sınav süreci tamamen online ortamda ilerler. Sınav tarihi ve saati ile ilgili bilgilendirmeler öğrenci işleri tarafından SMS olarak yapılır. Sınava mobil cihazlardan da katılmak mümkündür. Online sınavda en az 45 puan alan herkes üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifikası alır. Alamayanlar ise sınav ücreti ödemek koşuluyla yeniden sertifika sınavına katılma hakkına sahiptir.
Uzaktan Eğitim’de MEB onaylı aile danışmanlığı sınav süreci ve sınavın yapılış biçimi ise şöyledir:
Aile danışmanlığı MEB sınavında, açık öğretim sınavı gibi diğer sınavlarda da geçerli olan tükenmez kalemle işaretleme yapılmaz, akıllı saat veya başka bir mobil cihaz bulundurulamaz gibi kurallar geçerlidir. Sınav giriş belgesi, sınavın gerçekleştirileceği gün öğrenci işleri tarafından teslim edilir. Süpervizyon vaka çalışmaları sınav günü de teslim edilebilir.
Aile danışmanlığı MEB sınavında başarılı olan öğrencilerin kazandığı MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası, üniversite onaylı sertifikadan farklı olarak;
Aile danışmanı olmaktaki amacınız kendi adınıza aile danışmanlığı merkezi açarak hizmet vermekse almanız gereken aile danışmanlığı sertifikası MEB onaylı olmalıdır.
Aile Danışmanlığı Sınavına Kimler Girebilir?
Aile danışmanlığı sınavına aile danışmanlığı eğitimine katılarak bilgisini sertifikayla belgelemek isteyenler girebilir. Eğitime katılanlar ise Psikoloji, PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik), Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik ve Tıp mezunlarıdır. Bu bölümler Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirtilmiş bölümlerdir.
Aile Danışmanlığı MEB Sınavı Ne Zaman 2024?
Aile danışmanlığı sınav tarihleri MEB tarafından önceden belirlenmiştir. Kursiyerler, aile danışmanlığı sertifika programı için kayıt oldukları tarihe göre sınava katılım sağlar. MEB aile danışmanlığı sınavı, 3-3,5 aylık periyotlar halinde fiziksel ortamda (Bakanlık tarafından belirlenen okulda yüz yüze) gerçekleştirilir.
MEB Onaylı Aile Danışmanlığı Sınavı Kaç Soru?
MEB onaylı aile danışmanlığı sınavı 25 sorudan oluşmaktadır. Sınavda 50 puan alanlar başarılı sayılır ve sertifika almaya hak kazanır. Başarılı olanlar sertifikalarını, sınavı takip eden bir hafta içinde e-Devlet üzerinde sorgulatabilir.
Aile Danışmanlığı Sınavı Zor Mu?
Aile danışmanlığı sınavı zorluğu konuların tam olarak anlaşılmasına bağlıdır. PDF dokümanlarla desteklenen video eğitim modüllerini anlayarak tamamlayan kursiyerlerimiz sınavı kolaylıkla geçmektedir. Üstelik başarılı sayılmak için 50 puan almak da yeterlidir.
Aile Danışmanlığı Sınavından Kaç Puan Almak Gerekir?
Üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifikası almak için sınavdan 45 puan almak yeterlidir. MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası için ise en az 50 puan almak gerekir. Aksi halde sertifika alabilmek için yeniden sınava katılma zorunluluğu doğar.
Sonuç olarak;
Aile danışmanlığı sınavı nedir merak eden kursiyerlerimiz için konuya açıklık getirdik. Aile danışmanlığının ne denli değerli bir meslek olduğunu vurgulayarak içeriğimizi sonlandırıyoruz. Meslekle ilgili diğer merak ettiklerinizi aile danışmanlığı yazı dizimizde bulabilirsiniz. Eğitim, sınav ve sertifika süreci hakkında daha detaylı bilgi edinmek için eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurabilirsiniz.
İndirimli