0

BİZİ TAKİP EDİN

Aile Hekimi Aile Danışmanı Olabilir Mi? 👨‍👩‍👧‍👦

Aile hekimliği uygulaması, 2010 yılı sonu itibarıyla ülke genelinde aile hekimliği uygulamasına geçilmiştir. Aile hekimlerinin aile sağlığındaki rolü büyüktür. Nitekim aile hekimlerinin en temel görevi, ailelerin sağlık sorunlarına bütüncül bakış açısıyla yaklaşmaktır. Bu bağlamda aile hekimliği ile aile danışmanlığı arasında bir ilişki söz konusudur. Tam da bu noktada şu soru gündeme gelir: Aile hekimi aile danışmanı olabilir mi ? Elbette aile hekimlerinin aile danışmanı olması mümkündür. Ne var ki bunun için bazı şartların karşılanması gerekir. İçeriğimizin devamında konuya ilişkin detayları bulabilirsiniz.

Aile Hekimlerinin Uzmanlık Alanları

Aile hekimi, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği ile şöyle ifade edilmiştir: “Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belirli bir mekânda vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti veren ve tam gün esasına göre çalışan aile hekimliği uzmanı veya Kurumun öngördüğü eğitimleri alan uzman tabip veya tabipleri, aile sağlığı merkezlerinde veya çalışır ancak pratisyen hekim olarak başka sağlık kuruluşlarında da görev yapabilir. Ayrıca akademik alanda da faaliyet gösterebilirler.

Özel sektörde aile hekimliği yoktur. Aile hekimleri devlete bağlı olarak aile sağlığı merkezlerinde hizmet verir. Pratisyen hekim olarak diğer sağlık kuruluşlarında da görev yapabilir. Aile hekimlerinin görevleri şöyledir:

Hizmet türü

Açıklama

Koruyucu Sağlık Hizmetleri

Aşı takibi, sağlık taramaları ve genel sağlık kontrolü.

Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri

Tedavi ve yönlendirme.

Hastalıkların Tanı ve Tedavisi

Hastalıkları teşhis etme ve tedavi sürecini yönetme ya da bir uzmana sevk etme.

Sağlık Danışmanlığı ve Eğitim

Sağlıklı yaşam alışkanlıkları konusunda rehberlik etme.

Gebelik ve Çocuk Sağlığı Takibi

Hamilelik süreci ve bebek/çocuk sağlığı takibini yapma.

Aile hekimleri, hizmet verdikleri toplum sağlığı merkezlerinde hastalıkların tanısını koyarak tedavi sürecini yönetmekle sorumludur. Rutin sağlık kontrollerini yapmak, aşılama ve tarama testleri yapmak, kronik hastaları takip etmek ve yönetmek, sevk ve yönlendirme işlemlerini gerçekleştirmek de aile hekimlerinin sorumluluğundadır.

Aile Hekimleri Aile Danışmanı Olabilir Mi?

Aile danışmanı olabilecek kişiler Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği ile belirlenmiştir. Buna göre tıp fakültesi mezunları aile danışmanı olabilir. Dolayısıyla aile hekimleri aile danışmanı olabilir. Aile danışmanı olma sürecini açıklamadan önce aile hekimi olma sürecine değinelim. Aile hekimi olma süreci şöyledir:

  • Tıp Fakültesi mezunu olmak,
  • Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girip aile hekimliği üzerine uzmanlık eğitimi almak veya Aile Hekimliği Anabilim Dalı’ndan mezun olmak.

Aile hekimlerinin aile danışmanı olması için aile hekimliği eğitimi aldığını belgelemesi yeterli değildir. Aile danışmanlığı sertifikası olmayan aile hekimlerinin aile danışmanlığı yüksek lisans mezuniyeti de yoksa aile danışmanı olması söz konusu olamaz. Aile hekimi için aile danışmanı olma süreci şöyle ilerler:

1.Aile Danışmanlığı Eğitimine Kaydolmak

Aile danışmanlığı sertifikası almak için aile danışmanlığı eğitimine kaydolmak gerekir. Yönetmelik gereği aile danışmanlığı eğitimi;

  • En az üç yüz saati teorik,
  • En az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saat olmalıdır.

Eğitimde Aile Olma, Yaşlılıkta Uyum Problemleri gibi ilişkili konular detaylıca ele alınır. Süpervizyon eğitiminde vaka örnekleri ele alınarak seans süreci hakkında önemli bilgiler aktarılır.

2.Aile Danışmanlığı Sınavını Başarıyla Tamamlamak

Aile danışmanlığı eğitiminin ardından sertifika sınavı gerçekleştirilir. Aile danışmanlığı sertifikası MEB onaylı ise sertifika sınavı Bakanlık tarafından yüz yüze gerçekleştirilir. Üniversite onaylı aile danışmanlığı sertifikası için sınav online olarak gerçekleştirilir. Sınavda başarılı sayılmak için en az 50 puan almak gerekir.

3.Aile Danışmanlığı Başvurusu Yapmak

MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası varsa kendi aile danışmanlığı merkezini açma hakkına sahiptir. Kendi aile danışmanlığı merkezini açmayanlar, aile danışmanlığı merkezlerinin yanı sıra hastanelerde, belediyelerde ve sivil toplum kuruluşlarında çalışma fırsatı bulabilirler. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı zaman zaman ASDEP görevlisi alımı yaparak tıp fakültesi mezunu aile hekimlerini de aile danışmanı olarak görevlendirir.

Aile Danışmanlığı Hakkında SSS

Aile Danışmanı Kimler Olabilir?

Aile danışmanlığı alanında yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlamış olanlar aile danışmanı sayılır. Aile danışmanı olabilecek diğer kişiler aile danışmanlığı sertifikası olan kişilerdir. Sertifikayı alabilecek kişiler PDR, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Tıp, Hemşirelik lisans programlarının en az birinden mezun olan kişilerdir.

Aile Danışmanlığı Sınavına Kimler Girebilir?

Aile danışmanlığı sınavına aile danışmanlığı sertifika programı kapsamında eğitim alan kişiler girebilir. Eğitim alabilecek kişiler yönetmelik ile belirtilmiştir. Eğitime katılabilecek kişiler; PDR, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Tıp, Hemşirelik mezunlarıdır.

Herkes Aile Danışmanı Olabilir Mi?

Herkes aile danışmanı olamaz. Aile danışmanı olmak için aile danışmanlığı alanında yüksek lisans yapmış olmak veya aile danışmanlığı eğitimi aldığını sertifika ile belgelemek gerekir. PDR, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Tıp, Hemşirelik mezunları sertifika ile aile danışmanı olabilir.

Aile Danışmanı Olmak İçin Ne Gerekiyor?

Aile danışmanı olmak için aile danışmanlığı alanında eğitim almış olmak şarttır. Alanda yüksek lisans yapmayan kişilerin aile danışmanı olabilmesi için sertifika alması zorunludur. Aile danışmanlığı sertifikası alabilecek kişiler ise PDR, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Tıp, Hemşirelik mezunlarıdır.

Devlette Aile Danışmanlığı Maaşı Ne Kadardır?

Devlette aile danışmanlığı kadrosu yoktur. PDR, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Tıp, Hemşirelik mezunları bölüme göre atanır. Atamanın ardından proje kapsamında aile danışmanlığı hizmeti vermekle görevlendirilir.

Aile Danışmanı Ne Mezunudur?

Aile danışmanı; PDR, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Tıp, Hemşirelik lisans programlarının en az birinden mezundur. Aile danışmanlığı yüksek lisans mezunları da aile danışmanı sayılır. Mezunlar kendi aile danışmanlığı merkezini açarak aile danışmanlığı hizmeti vermekle yükümlüdür.

Aile Danışmanı Ofis Açabilir Mi?

Aile danışmanları kendi aile danışmanlığı merkezini açabilir. Bu noktada altını çizelim ki aile danışmanları psikoloji kliniği değil aile danışmanlığı merkezi açabilir. Ayrıca MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası olmayanlar iş yeri açma ruhsatını alamayacaklarından merkez açamazlar.

Sonuç olarak;

Aile danışmanlığı yazı dizimizde aile danışmanlığına dair merak edilenleri açıklıyoruz. Bu defa konumuz aile hekimliği ve aile danışmanlığı arasındaki ilişki oldu. Aile hekimi aile danışmanı olabilir mi sorusunu yanıtladık. Tıp fakültesi mezunları, yani aile hekimleri aile danışmanlığı sertifikası almaları durumunda aile hekimi olabilirler. Aile danışmanlığı eğitimine katılarak sertifikanızı alabilir, siz de aile danışmanlığı alanında da uzman bir aile hekimi olabilirsiniz. Eğtiim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkındaki detayları öğrenebilirsiniz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli