Çocuk gelişimi lisans programı, TÜİK istihdam göstergelerinde yüksek istihdam oranıyla dikkat çeken sağlık bölümlerinden biridir. Bölüm mezunları çocuk gelişimi uzmanı ünvanıyla çalışma imkanına sahip olur. Peki, çocuk gelişimi uzmanı ne iş yapar? Siz de bu değerli mesleği icra etmek istiyor ve çocuk gelişimi uzmanının görevleri konusunda detaylı bilgi edinmek istiyorsanız bu içeriğimiz tam da size hitap ediyor. Gelin birlikte keşfedelim.
Çocuk gelişimi uzmanı, üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü mezunlarının kazandığı ünvandır. Lisans programında, öğrencilere 0-18 yaşlar arasındaki çocukların gelişimi konusunda uzmanlık kazandırmak üzere;
Çocuk gelişimi lisans mezunları, 21. yüzyıl becerileri ile donatılmış toplumsal hizmet duyarlılığı yüksek profesyonel çocuk gelişimi uzmanı olur. Çocuk gelişimi uzmanlığı, 0-18 yaş arasındaki çocukların;
Çocuk gelişimi uzmanlığı söz konusu olduğunda uzmanın, yalnızca ve doğrudan çocuklara hizmet verdiği düşünülür. Oysa çocuk gelişimi uzmanları aynı zamanda çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunar. Uzmanlar, çocuk gelişimci uzmanı ünvanının yanı sıra danışman , kurucu, idareci, denetimci ünvanlarıyla da görev yapabilirler. Çocuk gelişimi uzmanlarının çalışma alanları şöyledir:
Çocuk gelişimi uzmanları, sıraladığımız istihdam alanlarında çocukların; zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal gelişim alanlarına yönelik çalışmaları gerçekleştirir.
Çocuk gelişimi uzmanları; sağlık, eğitim, sosyal hizmet alanlarında toplum için çocuk gelişimi üzerine çalışmalar gerçekleştirir. Bir çocuk gelişimi uzmanı, normal gelişim gösteren çocukların yanı sıra özel gereksinimi ya da korunma ihtiyacı olan ve hastanede yatan çocukların gelişimiyle de ilgilenir.
Çocuk gelişimi uzmanları genel olarak şu görev ve sorumlulukları yerine getirir:
Çocuk gelişimi uzmanları, çocuk gelişimini; zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal bakımdan değerlendirir. Görev ve sorumluluklarını yerine getirirken teknolojik, bilimsel yöntem ve teknikleri kullanır.
Çocuk gelişimi uzmanları kamu sektöründe birçok farklı alanda çalışabilir. Devlette atanan çocuk gelişimi uzmanlarının görev tanımı kurum doğrultusunda küçük farklılıklar gösterebilir. Örneğin bir devlet hastanesinde çocuk gelişimi uzmanı iş tanımı şöyle yapılmıştır:
Çocuk Gelişim Uzmanı Neye Bakar?
Çocuk gelişimi uzmanı, çocukların zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimlerini inceleler. Çocukları gelişim çağına göre değerlendirir. Hem çocukları hem ebeveynleri yönlendirir.
Çocuk Gelişim Uzmanı Ne Kadar Maaş Alıyor?
Çocuk gelişimi uzmanı maaşı kurum ve sektör doğrultusunda farklılık gösterir. Deneyim, eğitim durumu, sertifikalar gibi birçok unsur da çocuk gelişimi uzmanının maaşları üzerinde belirleyicidir. Kariyer.net verilerine göre çocuk gelişimi uzmanı maaşı aylık 27.100 TL’dir.
Çocuk Gelişimi Uzmanı Nerelerde Çalışır?
Çocuk gelişimi uzmanı hem kamu sektöründe hem de özel sektörde çalışma imkanına sahiptir. Uzmanlar; okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuk kliniklerinde, kreşlerde veya yuvalarda çalışma imkanına sahiptir. Aile danışmanlığı eğitimi alan çocuk gelişimi uzmanları, aile danışmanlığı merkezlerinde aile danışmanı olarak da hizmet verebilir.
Çocuk Gelişim Uzmanı Doktor Mudur?
Çocuk gelişimi uzmanı doktor değildir. Doktorluk için tıp fakültesinden mezun olmak gerekir. Çocuk gelişimi uzmanı, üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü mezunudur. Alanda uzmanlık kazanmak için dört yıllık çocuk gelişimi eğitimi almak gerekir.
2 Yıllık Çocuk Gelişimi Okuyan Ne İş Yapar?
4 yıllık çocuk gelişimi okuyanlar çocuk gelişimi uzmanı ünvanıyla çalışma imkanına sahiptir. 2 yıllık çocuk gelişimi okuyanlar ise çocuk gelişimi teknikeri olur. Çocuk gelişimi ön lisans mezunlarının çalışma alanları; kreş ve gündüz bakım evleri, anaokulları, çocuk esirgeme kurumları, hastanelerin oyun odaları, otellerin çocuk kulüpleri ve özel rehabilitasyon merkezleridir.
Hastanede Çocuk Gelişimi Uzmanı Nasıl Olunur?
Hastanede çocuk gelişimi uzmanı olmak için dört yıllık çocuk gelişimi mezunu olmak gerekir. Kamu hastanelerinde çocuk gelişimi uzmanı olmak için KPSS puanıyla atanmış olmak şarttır. Özel sektördeki hastanelerde çocuk gelişimi uzmanı olmak için yalnızca lisans programını tamamlamış olmak yeterlidir.
Çocuk Gelişimi Uzmanına Neden Gidilir?
Çocuk gelişimi uzmanı, çocukların gelişimi konusunda uzmanlık seviyesinde bilgi sahibidir. Dolayısıyla çocuk gelişimi uzmanı gelişimsel süreçlerin değerlendirilmesi amacıyla gidilir. Çocuk gelişimi uzmanları; engelli, uyum sorunları olan, dil ve konuşma bozukluğu sorunu olan, öğrenme güçlüğü yaşayan, özel ve üstün yetenekli çocukları değerlendirir.
Sonuç olarak;
Meslekler yazı dizimizin bu defaki konusu çocuk gelişimi uzmanı ne iş yapar oldu. Çocuk gelişimi uzmanı çocukların gelişimini takip etmekle sorumlu meslek profesyonelidir. Mesleği icra etmek istiyorsanız, üniversite eğitimine alternatif olarak 936 saatlik çocuk gelişimi sertifikası da alabilirsiniz. Çocuk gelişimi uzmanı olarak aile danışmanlığı eğitimine katılmak suretiyle aile danışmanlığı da yapabilirsiniz. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkındaki detayları öğrenebilirsiniz.
İndirimli