Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanlığının en temel görevi, aile ve aile bireylerine yönelik projeler geliştirmek, program ve çalışmalar yapmaktır. Aile danışmanlığı ile kesişen yönü de bu noktada devreye girer. Peki, diyanette aile danışmanlığı nasıl olunur ? Diyanette aile danışmanı olmak için öncelikle sertifikaya sahip olmak gerekir. Gelin detayları paylaşalım 👇
Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı hizmet veren Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanlığının amacı toplumsal farkındalık oluşturarak aile yapısını desteklemektir. Başkanlık, ailenin kurulup korunması ve güçlenmesi için genel olarak şu görev ve sorumlulukları yerine getirir:
Aile ve dini rehberlik bürosunun;
Aile danışmaları da aile üyelerinin sorunlarının çözülmesi için çalışmalar yapar. Aile ve dini rehberlik merkezlerinde aile danışmanlığı eğitimi de verilir.
Diyanet İşleri personel alımı için başkanlığın web sitesinde ilan yayımlanır. Başkanlıkta personel olmak için kurumun düzenlediği sınavdan geçmek gerekir. Bu sınava başvurabilmek için;
DİB personel alımı başvurusu için gerekli evraklar ise şöyledir:
Diyanet sınavında ifade yeteneğinden temsil kabiliyetine teknolojik gelişmelere açık olmaktan genel kültüre birçok konu ölçülür.
Diyanet İşleri Başkanlığının aile bürolarında görevlendirilmiş olmak için öncelikle Diyanet çalışanı olmak gerekir. Herhangi bir kamu kurumunda aile danışmanlığı hizmeti vermek için aile danışmanlığı sertifikası almış olmak gerekir. Bu gerekliliği karşılamak için öncelikle eğitime katılım sağlanır. Aile danışmanlığı eğitimiyle ilgili detaylar Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği ile belirtilmiştir. Yönetmelik gereği aile danışmanlığı eğitimi şu şartları taşımalıdır:
Uzaktan Eğitim’de toplamda 464 saatlik aile danışmanlığı eğitimi verilir. Sertifikasyon süreci şöyle ilerler:
Sertifika üniversite onaylı ise sınav online olarak gerçekleştirilir. MEB onaylı ise sınav Bakanlık tarafından yüz yüze uygulanır. Sınavda 50 puanı alanlar başarılı sayılır. Sertifika ıslak imzalı olarak kurumumuzun öğrenci işlerinden teslim alınabilir.
Bakanlıkta Aile Danışmanı Nasıl Olunur?
Bakanlıkta aile danışmanı olmak için aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmak gerekir. Sertifika almak için ise eğitim almak zorunludur. Eğitimin süresi ve katılım şartları gibi detaylar Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirtilmiştir.
İlahiyat Mezunu Aile Danışmanı Olabilir Mi?
İlahiyat mezunu aile danışmanı olamaz. Aile danışmanı olabilecek kişiler, Psikoloji, PDR, Sosyoloji, Sosyal Hizmetler, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik ve Tıp lisans programlarından en az birinden mezun olanlardır. İlahiyat mezunları, ikinci üniversitede bu bölümlerden mezun olmuşsa aile danışmanı olabilir.
Kimler Aile Danışmanı Olarak Atanabilir?
Hiçbir birey doğrudan aile danışmanı olarak atanamaz. Aile danışmanı olarak görevlendirilmek için öncelikle Psikoloji, PDR, Sosyoloji, Sosyal Hizmetler, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik ve Tıp bölümlerinin en az birinden mezun olmak gerekir. Bu bölümlerden mezun olanlar KPSS puanı ile mezun olduğu bölüm için açılan kadroları tercih edebilir.
Diyanet Manevi Danışmanlık Belgesi Nasıl Alınır?
Manevi danışmanlık belgesi almak için manevi danışmanlık eğitimi almak gerekir. Manevi danışmanlık eğitimi özel kurs merkezlerinden alınabilir. Eğitim sonrasında yapılan sertifika sınavında başarılı olanlar manevi danışmanlık belgesini e-Devlet üzerinde görüntüleyebilir.
Aile Danışmanlığı İçin KPSS Şart Mı?
Özel sektörde aile danışmanlığı için KPSS şart değildir. Kamu sektöründe aile danışmanı unvanıyla hizmet verebilmek için öncelikle mezun olunan bölüme göre KPSS puanıyla atanmak gerekir. Kamuda yalnızca Psikoloji, PDR, Sosyoloji, Sosyal Hizmetler, Çocuk Gelişimi, Hemşirelik ve Tıp mezunları aile danışmanı olabilir.
Sonuç olarak;
Diyanette aile danışmanlığı nasıl olunur konusuna değindik. Aile danışmanı olmak için izlemeniz gereken adımları sıraladık. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim danışmanlarımız tarafından eğitim ve sertifikasyon süreci hakkında ücretsiz olarak bilgilendirilebilirsiniz.
İndirimli