Hemşireler bireylere ve ailelere sağlık hizmeti vermekle yükümlüdür. Nitekim çalışma alanlarından biri de Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezleridir. Bu bağlamda aile danışmanlığı ile hemşirelik arasında ortak bağ olduğundan söz edebiliriz. Peki, hemşireler aile danışmanı olabilir mi ? Bir hemşire aile danışmanı olabilir ve aile danışmanlığı hizmeti verebilir. Ancak bu noktada belirli kriterler söz konusudur. Gelin hemşirelikte aile danışmanlığı konusunu mercek altına alalım.
Aile danışmanlığı, “psikolojik yardım”, “psikososyal yardım biçimi”, “danışmanlık türü” şeklinde ifadelerle ifade edilir. Türkiye’de psikoloji alanında yeni yeni popüler hale gelen bu alanda yapılabilecek en doğru tanım şöyledir: Aile bireylerinin sağlıklı iletişim kurması için yapılan psikolojik yardım. Bir aile danışmanı ailelere aile danışmanlığı hizmeti kapsamında
Aile danışmanlığı çalışma alanları şöyledir:
Aile danışmanlarının bilirkişi veya eğitmen olarak alanda uzman pozisyonunda çalışması için farklı koşulları da sağlaması gerekir. Örneğin, aile danışmanının eğitim verilen kurumlarda aile danışmanlığı eğitmeni unvanıyla aile danışmanlığı ve süpervizyon dersleri verebilmesi için en az 5 yıl deneyimli olması gerekir.
Bir aile danışmanının aile danışmanlığı hizmeti verebilmesi için yasal prosedürleri karşılaması gerektiği gibi meslekle uyumlu özelliklere de sahip olması gerekir. Aile danışmanında olması gereken özellikleri şöyle sıralayabiliriz:
Aile danışmanının görevleri ise şöyledir:
Aile danışmanı aile üyelerinin birbirinden beklentilerini, duygu ve düşüncelerini net ifade etmesini sağlar.
İçeriğimizin bu aşamasına kadar aile danışmanlığının kapsamına ve aile danışmanının görevlerine değindik. Gelelim hemşireler için aile danışmanı olma şartlarına. Bir hemşirenin aile danışmanı olabilmesi için öncelikle üniversite veya MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almış olması gerekir. Aile danışmanlığı eğitimine katılarak sertifika alma şartları Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri İle Kamu Kurum Ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği ile belirlenmiştir.
Aile danışmanlığı sertifikasyon süreci Uzaktan Eğitim’de şöyledir:
Aile danışmanı olmak isteyen bir hemşireyseniz eğitime katılma ve aile danışmanı olma sürecinde şunlara dikkat etmelisiniz.
Uzaktan eğitiminde canlı ders, süpervizyon eğitimi dahil olmak üzere toplamda 464 saat aile danışmanlığı eğitimi verilir. Aile danışmanlığı eğitimi hibrit modelde düzenlenmiştir. Eğitim kurumumuz MEB’e bağlı hizmet veren bir kurumdur. Üniversite onaylı sertifika için online sınav, MEB onaylı sertifika için ise Bakanlık tarafından düzenlenen fiziki sınav düzenlenir. Hemşireler, aile danışmanlığı eğitim sertifika programımıza katıldığında hemşirelik diploması ve sertifikada kullanılmak üzere 2 adet vesikalık/biyometrik fotoğraf ile kayıt olur.
Hangi Meslekler Aile Danışmanı Olabilir?
Aile Danışmanlığı Yönetmeği gereğince Hemşirelik, Tıp, Sosyal Hizmetler, Çocuk Gelişimi, Sosyoloji, PDR ve Psikoloji mezunları aile danışmanı olabilir. Aile danışmanı olmak için söz konusu lisans bölümlerinden mezuniyet belgesi/diploma almış olmak şarttır. Son sınıfta okuyanlar eğitime katılıp mezun olduklarında sertifikalarını almak üzere sınava katılabilirler.
Aile Danışmanı Olarak Kimler Atanabilir?
Aile danışmanı olarak atanabilecek kişiler Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirlenmiştir. Hemşirelik, Tıp, Sosyal Hizmetler, Çocuk Gelişimi, Sosyoloji, PDR ve Psikoloji mezunları aile danışmanı olarak atanabilir. Ancak kamuda doğrudan aile danışmanı unvanıyla atama yapılmaz. Mezuniyet bölümüne göre atama yapılır.
Aile Danışmanlığı Sertifikası Kimler Alabilir?
Aile danışmanlığı sertifikasını aile danışmanlığı kursu kapsamında eğitim alan kişiler alabilir. İlgili bölümlerden mezun olup aile danışmanlığı sertifika programı kapsamında eğitim alan kişiler değerlendirme sınavında başarılı olması haline sertifika almaya hak kazanır. Sertifika, aile danışmanı unvanı için yasal dayanak oluşturur.
Herkes Aile Danışmanı Olabilir Mi?
Herkes aile danışmanı olamaz. Aile danışmanlığı yüksek lisans veya aile danışmanlığı sertifika programını başarıyla tamamlayan kişiler aile danışmanı olabilir. Aile danışmanlarının etkili iletişim, düzgün diksiyon, ikna kabiliyeti gibi özelliklerinin olması da önem taşır.
İlahiyat Mezunu Aile Danışmanı Olabilir Mi?
Tıp, Sosyal Hizmetler, Çocuk Gelişimi, Sosyoloji, PDR, Psikoloji ve Hemşirelik mezunları aile danışmanı olabilir. Ancak ilahiyat mezunları aile danışmanı olamaz. İlahiyat mezunları, ilgili bölümlerde ikinci üniversiteyi okumaları ve aile danışmanlığı sertifikası almaları durumunda aile danışmanı olabilir. Aile danışmanı olabilecek kişiler yönetmelikte belirtilmiştir. İlahiyat bölümü, aile danışmanı olabilecek bölümler arasında yoktur.
Sonuç olarak;
Hemşireler aile danışmanı olabilir mi merak edenler için konuya açıklık getirdik. Siz de hemşirelik lisans programından mezunsanız veya mezun olabilecek durumdaysanız aile danışmanı olabilirsiniz. Aile danışmanlığı eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurduğunuzda ücretsiz bilgi alabilirsiniz.
İndirimli