0

BİZİ TAKİP EDİN

Sertifikayla Aile Danışmanı Olunur Mu?

Aile danışmanı olmak istiyorum diyenler, aile danışmanı olma ve ofis açma süreçleriyle ilgili araştırmalara başladığında ilk olarak sertifika alması gerektiğini öğrenir. Peki, sertifikayla aile danışmanı olunur mu ? Aile danışmanlığı yazı dizimizin bu defaki konusu sertifikanın aile danışmanı olmak için yeterli olup olmadığı. Siz de aile danışmanı olmak istiyorsanız ve süreçler hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız içeriğimizin devamında aradığınız detayları bulabilirsiniz.

Aile Danışmanı Olma Şartları

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yapılan “her hanenin bir aile danışmanı olacak” açıklamasıyla birlikte aile danışmanlığı popüler bir meslek haline geldi. Kendi işini kurmak isteyen veya topluma katkıda bulunabileceği manevi değeri yüksek bir iş yapmak isteyen herkes aile danışmanlığını mercek altına almış durumda. Ne var ki aile danışmanlığı şartları yönetmelikle belirlenmiş bir meslektir. Bu mesleği icra edebilmek için belirli koşulları karşılayarak eğitim ve sertifikasyon süreçlerini tamamlamış olmak gereklidir.

Aile danışmanı olma şartları Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği ile belirlenmiştir. Yönetmelik gereği aile danışmanı olabilmek için iki yol vardır:

1. Aile danışmanlığı yüksek lisans yapmış olmak,

2. Aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmak.

Yüksek lisans yapmadıysanız ikinci seçeneği tercih ederek üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri veya özel kurs merkezleri tarafından düzenlenen aile danışmanlığı sertifika programına katılmalısınız. Özel kurs merkezleri, sürekli eğitim merkezlerine oranla daha düşük ücretle kursiyer kabul eder. Bu noktada önemli olan kurumun MEB’e bağlı olması ve eğitmenin yönetmelikte de belirtildiği gibi deneyimli (en az 5 yıl aile danışmanlığı yapmış olma şartı) olmasıdır. “Sınavsız sertifika”, “mezuniyet şartı gerekmeksizin sertifika” gibi vaatler sunan kurumlara itibar etmemeniz gerektiğinin altını çizelim. Nitekim bu kurumlardan alınan sertifikalar tespit edilmesi halinde geçersiz sayılır.

Aile danışmanlığı sertifika programı kapsamında eğitim almak için yönetmelikte belirtilmiş olan bölümlerden mezun olmalısınız. Yönetmeliğe göre mezunlarına aile danışmanlığı sertifikası alma hakkı verilen 7 lisans programı vardır. Mezunlarının aile danışmanlığı sertifikası alma hakkına sahip olduğu 7 bölüm şunlardır:

1. Psikoloji,

2. PDR,

3. Çocuk Gelişimi,

4. Sosyoloji,

5. Sosyal Hizmetler,

6. Hemşirelik

7. Tıp

Söz konusu bölümlerden mezun olmayıp henüz öğrenciliği devam eden kişiler de eğitime katılabilir. Ancak sertifika almak için mezun olduğunu belgeleme şartı vardır. Öğrenciliği sırasında eğitime katılan kişiler ancak mezuniyet belgesi/diploma almaları durumunda sertifika sınavına katılma hakkı kazanabilir. Bölüm mezunları direkt olarak eğitime katıldıklarında değil, eğitim sürecinin sonunda düzenlenen sınavda başarılı sonuç aldıklarında sertifika alabilirler.

Sertifika İle Aile Danışmanı Olunur Mu?

İçeriğimizin bu aşamasına kadar aile danışmanı olma şartlarını belirtmiş olduk. Esasında sürecin ilerleyişi aile danışmanı olunur mu sorusuna yanıt niteliğindedir. Sertifikayla aile danışmanı olunur; fakat tek başına sertifika aile danışmanlığı hizmeti vermek üzere istihdam edilmek veya aile danışmanlığı merkezi açmak için yeterli değildir.

Aile danışmanlığı, psikoloji ve sosyolojinin kesiştiği bir alandır. Bu alanda uzmanlık kazanmak için yasal süreçleri tamamladığınızı varsayalım. Elbette aile danışmanlığı merkezi açabilir veya aile danışmanlığı merkezlerine, sözleşmeli ASDEP alımlarına, belediyelere başvurabilirsiniz. Yasal prosedürü tamamlamış olmanız aile danışmanlığı hizmeti verme yetkisi alabileceğiniz anlamına gelir. Ancak meslekte başarılı olmak için meslekle uyumlu niteliklere sahip olmanız da önemlidir. Aile danışmanlarının sahip olması gereken özellikleri şöyle sıralayabiliriz:

  • İyi bir dinleyici olmak,
  • Empati kurabilmek,
  • İkna kabiliyetine sahip olmak,
  • Farklı düşüncelere saygılı olmak,
  • Problem çözme becerisine sahip olmak,
  • Etik değerlere bağlı olmak

Aile danışmanlarının meslekle uyumlu özellikleri taşıması kadar ilişkili alanlarda detaylı bilgi sahibi olması da önemlidir. Özellikle de özel aile danışmanlığı merkezlerinde aile danışmanı veya sorumlu müdür olarak görevlendirilecek kişilerin ilişkili konularda da uzmanlık sahibi olması daha çok danışana ulaşmak bakımından önemli ölçüde avantaj sağlar. Aile danışmanlarının ekstra uzmanlık kazanmasının fayda sağlayacağı alanları şöyle sıralayabiliriz:

  • BDT (bilişsel davranışçı terapi)
  • Cinsel terapi,
  • Çocuk resimleri analizi,
  • Çözüm odaklı terapi,
  • EMDR,
  • Evlilik ve ilişki danışmanlığı,
  • Masal terapisi,
  • Oyun terapisi,
  • Yaşam koçluğu,
  • Öğrenci koçluğu.

Gerçek bir aile danışmanı olmak ve deneyim kazanmak için sertifikanızı aldıktan sonra bahsettiğimiz alanlarda da eğitim almanızı öneririz.

Aile Danışmanlığı Sertifikası Hakkında SSS

Aile Danışmanlığı Sertifikası İle Klinik Açılır Mı?

Aile danışmanlığı sertifikası ile klinik açılamaz. MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası olan bireyler klinik değil, aile danışmanlığı merkezi açabilir. Aile danışmanlığı merkezlerinin, psikolojik danışmanlık merkezlerinden farkı tek alana yönelmesi; psikiyatri kliniklerinden farkı ise psikolojik tedavi yapılmayıp sorunların iletişimsel boyutu ele alınır.

Aile Danışmanlığı İçin Ne Mezunu Olmak Gerekir?

Aile danışmanı olmak için Psikoloji, PDR, Çocuk Gelişimi, Sosyoloji, Sosyal Hizmetler, Hemşirelik ve Tıp mezunu olmak gerekir. Bu gereklilik Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirlenmiştir. Yönetmelik gereği bu bölümlerin dışındaki bölümlerden mezun olanlar ile lise mezunları aile danışmanlık sertifikası alamaz ve hizmet veremez.

MEB Onaylı Aile Danışmanlığı Sertifikası Ne İşe Yarar?

MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası aile danışmanlığı merkezi açmaya yarar. Bakanlık bünyesindeki kurum ve kuruluşlarda aile danışmanlığı hizmeti verebilmek için sertifikanın MEB onaylı olması gerekir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ASDEP alımlarında da sertifikanın MEB onaylı olması önem taşır.

Aile Danışmanlığı Sertifikası Aldıktan Sonra Ne Yapılır?

Aile danışmanlığı sertifikası aldıktan sonra ASDEP alımlarına başvurulabilir. Belediyelere ve hastanelere başvurulabilir. Özel aile danışmanlığı merkezlerinde aile danışmanlığı hizmeti verilebilir. Aile danışmanlığı sertifikası MEB onaylı ise birey kendi adına aile danışmanlığı merkezi açabilir.

Aile Danışmanlığı Eğitimi Kaç TL?

Aile danışmanlığı eğitimi ücretleri kurumlara göre değişkenlik gösterir. Eğitim sonunda talep edilen aile danışmanı sertifikası MEB onaylı ise ücret biraz daha yüksek olacaktır. Özel öğretim kurumlarındaki aile danışmanlığı sertifika programları, üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinde açılan programlara kıyasla daha düşük ücretlidir.

Sonuç olarak;

Sertifikayla aile danışmanı olunur mu merak eden okurlarımız ve kursiyerlerimiz için konuya açıklık getirmek üzere blog içeriği hazırladık. Siz de sertifika alarak aile danışmanı olabilirsiniz. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim danışmanlarının aile danışmanı olma ve merkez açma süreci hakkında ücretsiz bilgi aktarmasını sağlayabilirsiniz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

İndirimli