“Aile terapisinin annesi” olarak bilinen psikoterapistin (Virginia Satir) sosyal hizmet alanında lisans eğitimini tamamladığını biliyor muydunuz? Sosyal hizmet mezunuysanız müjdemizi verelim: Sosyal hizmet uzmanı aile danışmanlığı yapabilir. Elbette bu süreçte birtakım gereklilikleri karşılamak gerekir. Mini rehber minvalindeki bu içeriğimizde süreç hakkındaki detayları öğrenebilirsiniz.
Sosyal hizmetler lisans programını tamamlayanlar sosyal hizmet uzmanı unvanıyla, aile danışmanlarının da çalışma alanı olan kurum ve kuruluşlarda çalışabilir. Bu değerli bölümden mezun olanların çalışma alanı geniştir. Ne var ki istihdamda en kötü üne sahip üniversite bölümü de sosyal hizmetler bölümüdür. Bu nedenle sosyal hizmetler bölümü mezunlarının aile danışmanlığı yapma hakkına sahip olması mezunlar için umut vericidir.
Aile danışmanı olma şartları Aile Danışmanlığı Yönetmeliği ile belirlenmiştir. Yönetmelik gereğince;
Üniversitelerin sağlık bilimleri, fen-edebiyat veya beşerî ve sosyal bilimler fakültelerinin sosyal hizmet/sosyal hizmetler bölümü mezunuysanız eğitim almak koşuluyla siz de aile danışmanı olabilirsiniz. Esasında sosyal hizmetler lisans programında;
Yine de sosyal hizmet bölümü ve yönetmelikte belirtilen diğer bölümlerden mezun olanlar doğrudan aile danışmanı unvanıyla hizmet veremez. Uygulamalı eğitim zorunludur. Sosyal hizmet uzmanları için aile danışmanı olmak için iki seçenek vardır: En az 450 saatten oluşan aile danışmanlığı eğitimi almak, aile danışmanlığı yüksek lisans programından mezun olmak.
Aile danışmanı olma yolcuğunuzda öncelikle şuna karar vermelisiniz: Yüksek lisans eğitimi mi aile danışmanlığı sertifika programı mı? Elbette bu kararı verirken birçok unsuru avantaj ve dezavantajlarıyla göz önünde bulundurmalısınız. Hibrit eğitim modelinde düzenlenen sertifika programları, yüksek lisans aile danışmanlığı programlarına kıyasla daha ekonomiktir. Ayrıca daha kısa sürede MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikasına sahip olabilir, danışmanlık hizmeti vermeye başlayabilirsiniz.
Aile danışmanlığında yüksek lisans yapan bir sosyal hizmet uzmanı olarak sertifika programına katılmanız zorunlu değildir. Yüksek lisans yapmadıysanız ve aile danışmanlığı yapmakta kararlıysanız sertifika programına katılmanız gerekir. Sertifikanızla mezun olduktan sonra direkt olarak aile danışmanlığı yapabilirsiniz. Ancak bizim önerimiz bir süre sosyal hizmet uzmanı olarak çalışmanızdır. Bu sayede aile danışmanlığına daha kolay adapte olabilirsiniz.
Sosyal hizmet uzmanı aile danışmanlığı konusunda uzmanlık kazanması yönetmelikle belirtilen bir meslektir. Sosyal hizmet uzmanlarının çalışma alanları ile aile danışmanlarının çalışma alanları ortaktır. MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikanız varsa ve sermaye konusunda sorun yaşamıyorsanız kendi aile danışmanlığı merkezinizi kurabilirsiniz.
Aile danışmanlığında uzmanlaşan bir sosyal hizmet uzmanının tek çalışma alanı aile danışmanlığı merkezleri değildir. Aile danışmanlarının; ebeveynler, ergenler, çocuklar ve çiftlerle seanslar düzenleyerek danışmanlık hizmeti verebileceği yerler;
Aile danışmanlığında uzmanlaşan bir sosyal hizmet uzmanı olarak en az 5 yıl hizmet verdiğinizde aile danışmanlığı eğitimi veren kurumlarda eğitmenlik de yapabilirsiniz. Bilirkişi eğitimi aldığınızda ve farklı birtakım koşulları karşıladığınızda aile mahkemelerde bilirkişi olarak hizmet verebilirsiniz.
Yazımızın bu aşamasına kadar sosyal hizmet bölümünden mezun olanların aile danışmanı unvanı alması için nasıl bir süreçten geçmesi gerektiğine değindik. Bir sosyal hizmet mezunu olarak tercihiniz aile danışmanlığı sertifikası alarak danışmanlık hizmeti vermekse aile danışmanlığı eğitimine katılarak sertifika almalısınız.
Mezun değilseniz fakat mezun olmak üzereyseniz de eğitime katılabilirsiniz. Ancak aile danışmanlığı sertifikası almanın tek yolu yönetmelikte belirtilen bölümlerden mezun olmaktır. Kurumumuzda süreç şu şekilde ilerler:
· Satın alma işlemini eğitim danışmanlarıyla görüşme gerçekleştirerek veya eğitimi sepete eklemek suretiyle gerçekleştirin.
· Size tanımlanan kullanıcı adı ve şifreyle öğrenci sayfasına giriş yapın.
· Video eğitim modüllerini gerekirse tekrar ederek izleyin, canlı derse katılın ve süpervizyon eğitimini tamamlayın.
· Aile danışmanlığı sınavına katılarak sertifikaya hak kazanmak için en az 50 puan alın.
Sürecin sonunda aile danışmanlığı sertifikanızı kargo yoluyla veya kurumumuzun öğrenci işleri departmanından teslim alabilirsiniz. Sertifikanızı aldıktan sonra aile danışmanlığı alanında da uzman bir sosyal hizmet uzmanı olarak belirtmiş olduğumuz çalışma alanlarına başvuruda bulunabilirsiniz. An itibarıyla kamu kurum ve kuruluşlarında aile danışmanı unvanıyla atama yoktur. Ancak Bakanlık ile aile danışmanlığı dernekleri, “her haneye bir aile danışmanı” atamaları için çalışmaların başladığını duyurmuştur.
2 Yıllık Sosyal Hizmetler Mezunu Aile Danışmanı Olabilir Mi?
2 yıllık sosyal hizmetler bölümünden mezun olanlar aile danışmanı olamaz. Aile Danışmanlığı Yönetmeliği gereğince, dört yıllık eğitim veren fakültelerin sosyal hizmet mezunları aile danışmanı olabilir. Aile danışmanlığı yapmak için de üniversite veya MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmak gerekir.
Aile ve Sosyal Hizmetlerde Çalışmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?
Sosyal hizmetler bölümü, aile ve sosyal hizmetler alanında çalışmak isteyenlerin tercih edebileceği bir bölümdür. Bu alanda aile danışmanı olarak hizmet verebilmek için sosyal hizmetler bölümünün yanı sıra psikoloji, sosyoloji, PDR, çocuk gelişimi, hemşirelik ve tıp mezunu olmak gerekir. Aksi halde aile danışmanlığı yapılamaz.
Sosyal Hizmet Uzmanı PDR Olabilir Mi?
2 yıllık sosyal hizmetler mezunları sosyal çalışmacı, 4 yıllık sosyal hizmetler mezunları ise sosyal hizmet uzmanı unvanına sahip olur. Sosyal hizmet uzmanlarının ekstra bir unvana sahip olması yalnızca aile danışmanlığında mümkündür. Yani, bir sosyal hizmet uzmanı, çift ana dal yapmamışsa psikolojik danışman unvanıyla hizmet veremez. PDR mezunu da sosyal hizmet uzmanı unvanıyla çalışamaz.
Sosyal Hizmet Uzmanı TRSM’de Ne İş Yapar?
TRSM, toplum ruh sağlığı merkezi anlamına gelir. TRSM, sosyal hizmet mezunlarının çalışma alanlarından biridir. Sağlık Bakanlığına bağlı bu merkezlerde, ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara psikososyal destek hizmetleri verilir. Aile eğitimi de TRSM’de verilen hizmetlerden biridir.
Sonuç olarak;
Sosyal hizmet uzmanı aile danışmanlığı yapabilir mi merak edenler için konuya açıklık getirdik. İlişkili olarak merak edilen diğer konuları da açıkladık. Siz de sosyal hizmet mezunuysanız alabilir, aile danışmanlığı yapabilirsiniz. Eğitim sayfasında eğitim ve sertifikasyon süreci hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.
İndirimli