0

BİZİ TAKİP EDİN

CV’de Olması Gereken Sertifikalar

Çetin rekabetin olduğu iş dünyasında sağlam bir adım atmanın ilk yolu güçlü bir CV hazırlamaktır. CV’nizin indirilmeden mail kutusunda kalmaması veya elenen CV’ler arasına dahil edilmemesi için dikkat çekici unsurlardan oluşması gerekir. Elbette bu unsurlar, mezun olunan okullar veya deneyim kazanılan işletmelerle sınırlandırılamaz. CV’nizi eğitim ve sertifika bilgileriyle zenginleştirmelisiniz. Peki, CV’de olması gereken sertifikalar , yalnızca mesleki uzmanlık kazandıran sertifikalar mı? Gelin hangi sertifika neden CV’ye eklenmeli konusunu mercek altına alalım.

CV’ye Eklenebilecek Sertifikalar

CV’de sertifika bilgileri bulunması işverenlere güven vermek, yetkinliği belgelemek ve potansiyeli ortaya koymak bakımından önem taşır. İşverenlerde iyi bir izlenim oluşturmak için CV’ye eklenebilecek sertifikalar pozisyona göre değişkenlik gösterir. Örneğin, bir yazılım mühendisi için büyük veri ve iş analitiği uzmanlığı sertifikasına sahip olmak fayda sağlarken; bir metin yazarı için sosyal medya uzmanlığı sertifikasına sahip olmak avantaj sağlar.

Dil Sertifikaları

Yabancı dil bilgisi CV’nin güçlü olmasında en etkili unsurdur. Özellikle de çok uluslu bir şirkette çalışmayı planlıyorsanız dil sertifikalarına sahip olmalısınız. İngilizce biliyorsanız TOEFL, IELTS gibi dil sertifikalarını almanızı öneririz.

Program Sertifikaları

CV’de olması gereken sertifikalar listemize program sertifikalarıyla devam ediyoruz. Mesleğiniz ve çalışmayı planladığınız sektör ne olursa olsun bilgisayar kullanma becerisine sahip olmalısınız. Bu nedenle bilgisayar işletmenliği ve Microsoft Office sertifikası edinmenizi öneririz.

Temel veya uzmanlık seviyesindeki bilgisayar becerilerinizi belgeledikten sonra mesleğinize göre farklı yetkinliklere de sahip olduğunuzu göstermelisiniz. Örneğin, mimarlık ve mühendislik fakültesi mezunuysanız AutoCAD sertifikası edinmelisiniz. Hemen her meslekte CV’nin etkili olmasını sağlayabilecek program sertifikaları şunlar:

  • Adobe Premiere Pro sertifikası
  • Adobe Photoshop sertifikası
  • İleri Excel sertifikası

Yazılım alanında çalışan kişilerin;

  • Java, .NET, Microsoft Visual Studio gibi programların,
  • CCNA, CCNP gibi ağ yönetimi ve güvenlik eğitim sertifikalarını,
  • C+, Python gibi programlama dillerinin sertifikasını alması da önem taşır.

Mimarların ve mühendislerin Autodesk Inventor, Ansys Workbench, AutoCAD, Revit, Solidworks, Catia V5R20, Autodesk Fusion 360, BIM gibi sertifikaları alması önemlidir.

Dijital Pazarlama Sertifikaları

İhtiyacınız olan yeni bir meslek sahibi olmaksa dijital pazarlama eğitimlerine katılarak sertifika almanızı öneririz. CV’de kurs ve sertifikalar bölümünde yazabileceğiniz en iyi dijital pazarlama sertifikaları şöyle;

  • Dijital pazarlama uzmanlığı sertifikası
  • Sosyal medya uzmanlığı sertifikası
  • Google ADS sertifikası
  • Google Analytics 4 sertifikası
  • Google Search Console sertifikası
  • SEO uzmanlığı sertifikası
  • İçerik yazarlığı sertifikası

Dijital pazarlama alanında çalışmak için Adobe tasarım ve video kurgu programlarının sertifikasına sahip olmak da avantaj sağlar.

Temel İlk Yardım Sertifikası

CV’de olması gereken sertifikalar listemize ilk yardım sertifikasıyla devam ediyoruz. Yaygın kanının aksine ilk yardım sertifikası yalnızca sağlık çalışanları için faydalı bir sertifika değildir. Sertifika aynı zamanda eğitimciler, öğrenci servis şoförleri, servis rehberleri, sivil toplum kuruluşlarında ve turizm işletmelerinde çalışanlar için de faydalıdır. Tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde ilk yardım sertifikası olan çalışanlara ihtiyaç vardır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası

A, B ve C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği sertifikasına sahip olmak ekstra uzmanlığa sahip olmak demektir. Özellikle de mimarların, mühendislerin, kimyagerlerin ve biyologların iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alması önerilir. Tehlikeli işler kapsamında faaliyet gösteren işletmelerde çalışmayı planlıyorsanız İSG sertifikasına sahip olmanız işverenlerde olumlu izlenim bırakmanızı sağlar.

Sağlık Sertifikaları

Sağlık alanında düzenlenen birçok sertifika vardır. En çok talep gösterilen sertifikalar tıbbi sekreterlik, hasta kabul, eczane yardımcılığı, diş hekimi asistanlığı sertifikalarıdır. Bu sertifikaların avantajı meslek kazandırmasıdır. Sağlık sektörüne adım atmak için bu sertifikalara sahip olmanız gerekir. Halihazırda diğer personel olarak görev yapıyorsanız diğer sağlık sertifikalarına sahip olmanız terfi almanızı sağlayacaktır.

Psikoloji Sertifikaları

Klinik psikologların ekstra uzmanlık kazanması için psikoloji alt dallarında düzenlenen eğitimlere katılması gerekir. Psikoloji bölümünden mezunsanız bu eğitimlere katılmanızı ver sertifika almanızı öneririz. En çok talep gösterilen sertifikalar; aile danışmanlığı, cinsel terapi, oyun ve masal terapisi sertifikalarıdır. Özellikle de aile danışmanlığı sertifikası, aile danışmanlığı merkezi açma imkânı sunması bakımından çok tercih edilir. Aile danışmanlığı sertifikası, psikoloji bölümünden mezun olanların yanı sıra tıp, hemşirelik, sosyoloji, sosyal hizmetler, PDR (psikolojik danışmanlık ve rehberlik) bölümlerinden mezun olanların da alabileceği bir sertifikadır.

Kişisel Gelişim Sertifikaları

Kişisel gelişim kurslarına katılmış olmak ve bunu sertifikayla belgelemek işverenlerde olumlu izlenim oluşturmayı sağlar. Potansiyeli ortaya koyan kişisel gelişim sertifikalarında özellikle de şunlar avantaj sağlar:

  • Diksiyon sertifikası
  • Zaman yönetimi sertifikası
  • Etkili iletişim ve sunum teknikleri sertifikası
  • Liderlik sertifikası

Bahçecilik, Tarım ve Hayvancılık Sertifikaları

Bahçecilik ve tarım sektörüne yönelik düzenlenen birçok sertifika vardır. Bu sertifikalar, kamu kurumlarının sözleşmeli alımlarında kullanılabilir. Özel sektördeki tarım işletmeleri de mevsimlik işçi alımlarında bu sertifikaların bulunmasını zorunlu tutar. En çok talep gösterilen ve ihtiyaç duyulan bahçecilik, tarım ve hayvancılık sertifikaları şunlardır:

  • Bahçıvanlık sertifikası
  • Bahçe bakımı ve peyzaj sertifikası
  • Seracılık sertifikası
  • Sebze yetiştiriciliği sertifikası
  • Meyve yetiştiriciliği sertifikası
  • Organik tarım sertifikası
  • Topraksız tarım sertifikası
  • Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği sertifikası
  • Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği sertifikası
  • Süt sığırı yetiştiriciliği sertifikası
  • Kümes hayvancılığı sertifikası
  • Arıcılık sertifikası
CV’de Olması Gereken Sertifikalar Hakkında SSS

Sertifikalar Ne Onaylı Olmalı?

CV’de olması gereken sertifikalar üniversite onaylı veya MEB onaylı olmalıdır. E-Devlet üzerinde sorgulanabilmesi nedeniyle e-Devlet onaylı olarak da ifade edilen bu sertifikalar Türkiye’nin her yerinde tüm resmî kurumlarda geçerlidir. İki belge de yasal bakımdan geçerli olsa da Bakanlıklar bünyesindeki kamu kurumlarında çalışmak veya iş kurmak için MEB onaylı sertifika almak gerekir.

Sertifikalar CV’ye Nasıl Yazılır?

Sertifikalar, CV’de eğitim kademesinin belirtildiği bölümden sonra ‘sertifikalar’ veya ‘alınan sertifikalar’ başlığı altında sıralanacak şekilde yazılmalıdır. Sertifikanın tam adını yazmak yeterli bilgi değildir. Sertifikayı veren kuruluşun adını ve sertifika alınma tarihini de CV’ye yazmak gerekir. CV bölümünün altına ‘katılım belgesi’ olarak alınan belgeler de eklenmelidir. Sertifika ve katılım belgeleri, tersten kronolojik sırayla yazılmalıdır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası CV’ye Yazılır Mı?

İş sağlığı ve güvenliği sertifikası, iş dünyası için önem taşıyan bir belgedir ve CV’ye eklenebilir. Özellikle de mühendislik ve mimarlık fakültesi bölümleri ile fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinden mezun olanların İSG sertifikasını CV’ye eklemeleri faydalı olur. CV’ye eklenecek sertifikanın, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olup Türk Ticaret Kanunu’na göre işlemlerini sürdüren kurumlar tarafından alınmış olması gerekir. Akredite olmayan kurumlardan alınan sertifikalar, yetkinlikleri gösterse de resmi akreditasyon için kullanıma uygun değildir.

Sonuç olarak;

CV hazırlama sürecindeki okurlarımız için CV’de olması gereken sertifikalar hakkında yazdık. İş arama dönemindeyseniz CV oluştururken sahip olduğunuz sertifikaları CV’nize mutlaka eklemelisiniz. Ayrıca uzmanlık alanınıza veya branşınıza göre farklı programların eğitimini almanızı öneririz.

Kategoriler

Popüler Bloglar