Meslek seçim sürecindeyseniz ve İİBF tercih etmek istiyorsanız doğru sayfadasınız. Sizler için birçok yönden İİBF bölümlerini mercek altına aldık. İçeriğimizin devamında en iyi İİBF bölümleri hakkındaki bilgileri bulabilirsiniz.
İİBF, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi açılımıdır. Dört yıllık eğitim veren İİBF’lerde hem kamu sektörü hem de özel sektör için;
İİBF’lerin amacı, öğrencilerin işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek donanıma sahip olmalarını sağlamaktır. Bu amaca yönelik olarak verilen derslerde öğrencilerin iktisadi kavram ve yöntemleri anlamaları ve istatistiksel ve ekonometrik analizler gerçekleştirebilmeleri sağlanır. İİBF’lerde eğitim almak isteyen kişilerin;
· Güçlü iletişim becerilerine sahip olmaları beklenir.
İİBF söz konusu olduğunda ilk gelen bölümler İşletme ve Uluslararası Ticaret bölümleridir. Oysa Türkiye’deki birçok üniversitede İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde birçok lisans programı açılmıştır. İİBF bölümleri şunlardır:
İİBF bölümleri üniversitelere göre farklılık gösterir.
Türkiye’de üniversite türü fark etmeksizin en çok mezun veren fakülte İktisadi İdari Bilimler Fakülteleridir. Fakültedeki tüm bölümlerde iş alanı geniştir. Her ne kadar “işsiz yetiştirme fakültesi” gibi isimlendirmeler yapılsa da fakülte mezunları, kişisel ve mesleki gelişimlerine göre avantajlıdır. Hangi bölümün daha avantajlı olduğunu belirleyen en önemli kriter kamu atamalarıdır.
KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ile yapılan kamu atamalarında İİBF mezunları tarafından tercih edilen puan türü KPSS P1 puan türüdür. KPSS P1 puan türünde genel yetenek testinin yüzde 70'i, genel kültür testinin ise yüzde 30'u baz alınarak hesaplama yapılır. KPSS P1 puanıyla personel alımı yapan kurumlar denetleyici ve uzmanlık gerektiren kamu kurumlarıdır. Bu kurumlara şunları örnek verebiliriz:
İİBF mezunları, KPSS P2 puan türüyle yapılan atamalarda da tercih hakkına sahiptir. KPSS P2 puanı, genel yetenek testinin yüzde 40'ı, genel kültür testinin ise yüzde 60'ı baz alınarak hesaplanır. İİBF mezunları şu meslek dallarını tercih edebilir:
Mezunlar KPSS’nin yanı sıra idari hakimlik, vergi denetçiliği, iş güvenliği uzmanlığı, sayıştay denetçiliği, kaymakamlık, SPK, mali müşavirlik ve bankacılık sınavlarına katılabilir. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ÜNİ-VERİ verilerine göre İİBF’lerdeki bölümlerin mezuniyeti takip eden ilk birinci yılındaki iş bulma oranları şöyledir:
Bölüm |
12+ ayda iş bulma oranı |
Maliye |
%49,1 |
İktisat |
%43,5 |
Siy. Bil. Kamu Yön. Ulus. İliş |
%44,5 |
Ekometri |
%40,7 |
ÇEKO |
%39,2 |
İşletme |
%39 |
Uluslararası Ticaret |
%31,1 |
İşletme Yönetimi |
%29,4 |
İş bulma oranı en yüksek olan bölüm Maliye bölümünden mezun olanlar, kamu ve özel sektörde ulusal ve uluslararası şirketlerde çalışabilir. Mezunlar;
· Kamu sektöründeki kurum ve kuruluşlarda maliye müfettişi, hesap uzmanı, kontrolör,
· Özel şirketlerde vergi müfettişi, mali müşavir olarak çalışabilirler.
İİBF Hangi Bölüm Okunur?
İİBF birçok bölümü barındırır. Her bir bölüm geniş alanda çalışmaya olanak tanır. Tercih yaparken ilgi alanına ve iş imkanına göre bölüm seçmek gerekir. Örneğin, muhasebe alanında ilerlemek isteyen kişilerin Maliye okuması önerilir.
İİBF Mezunları Hangi Meslekler Olabilir?
İktisadi idari bilimler fakülteleri uzman, yönetici, diplomat, siyasetçi yetiştirir. KPSS A grubu olarak ifade edilen meslek gruplarında mezun verir. Mezunlar, idari hakimlikten vergi müfettişliğine, kaymakamlıktan otel işletmeciliğine kadar birçok mesleki ünvana sahip olur.
En İyi İktisat Bölümü Hangi Üniversitede?
Bölüme göre hangi üniversitenin daha iyi olduğunu taban puanları belirler. Buna göre en iyi İktisat bölümü İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesindedir. 2024 yılında üniversitenin İktisat bölümünde taban puanı 511,5179 olmuştur. Bölümde en iyi devlet üniversitesi ise Boğaziçi Üniversitesi olmuştur.
Maliye İyi Bir Bölüm Mü?
Maliye iyi bir bölüm olarak nitelendirilebilir. Çünkü mezunlar için çalışma alanı geniştir. Bölüm mezunları; hazine ve maliye uzmanı, hazine kontrolörü, mali hizmetler uzmanı, defterdarlık uzmanı ve gelir uzmanı mesleklerinde çalışabilir.
İİBF Mezunuyum Ne İş Yapabilirim?
İİBF mezunları iş konusunda KPSS A grubu olarak ifade edilen meslekleri icra edebilir. Mezunlar hem kamuda hem de özelde geniş çalışma alanında istihdam edilir. Mezunlar genellikle bankalarda, vergi dairelerinde ve mali müşavirlik ofislerinde çalışır.
Sonuç olarak;
Üniversite eğitimi alma hayali olan kişiler için en iyi İİBF bölümleri derlemesi yaptık. Hangi bölümde okursanız kişisel ve mesleki gelişiminize yatırım yapmanızı öneririz. Eğitimler ve sertifikasyon süreçleri hakkında bilgi almak eğitim sayfalarındaki ön kayıt formunu doldurabilirsiniz. Hangisi en iyi yazı dizimizi takipte kalın.