Eğlenceli Alternatif Öğrenme Kaynağı: En İyi Dergiler

Eğlenceli Alternatif Öğrenme Kaynağı: En İyi Dergiler

Eğlenceli Alternatif Öğrenme Kaynağı: En İyi Dergiler

Gelişen teknoloji ve kâğıt sektöründeki krizle birlikte süreli yayınlar yerini dijital yayınlara bıraktı. Buna rağmen edebiyatseverler için dergiler halen önemli. Dergi kültürünü hala yaşatmayı sağlayan yüzlerce dergi yayında. Akla ilk gelenler ise National Geographic, Penguen, Bilim ve Teknik. Oysa birbirinden değerli başka birçok dergi okuma alışkanlığını kaybetmeyenlerin yüzünü güldürecek içeriklere sahip. Sizin için en iyi dergiler listesi oluşturduk.

Türkiye’de En Çok Okunan Dergiler

TÜİK tarafından açıklanan veriye göre Türkiye’de gazete ve dergilerin yıllık toplam tirajı (basılı ürünlerin adedi) 925 milyon 56 bin 17. Üstelik dergiler bu rakamın az bir kısmını kapsamakta. Bu rakama rağmen Türkiye’de yalnızca birkaç dergi çoğunluk tarafından biliniyor.

KafkaOkur

Kafkaokur fikir, sanat ve edebiyat dergisidir. 2 ayda bir yayınlanan dergi blog’tan dergiye evrilmiştir. “Ben edebiyattan ibaretim…” sloganına sahip dergi 2013 itibarıyla çok sayda ödül almıştır. 2023 yılında Türk Tıp Öğrencileri Birliği tarafından “yılın en iyi edebiyat dergisi” seçilmiştir. KafkaOkur, içeriği kadar kapak görsellerindeki illüstrasyonlarıyla da dikkate değer bir dergidir.

“Okumuş cahil, kara cahilden daha zararlıdır...”

Ot Dergisi

Ot Dergisi "Maksat yeşillik olsun" deyişiyle ve “Hazla ve hızla okunan dergi” hedefiyle yayın hayatına başlamıştır. Esasında mizah ve edebiyat dergisi olarak yayın hayatına başlamıştır. Sonradan müzikten futbola birçok konuda içerikleri barındırmıştır.

“Nezaketi zayıflık sanıyorlar, mütevazılığı özgüvensizlik…”

Atlas Tarih

Tarihe ilgi duyanlar için en iyi dergi alternatiflerinden biri Atlas Tarih dergisidir. Atlas dergisi, 1993 yılında coğrafya ve keşif dergisi olarak yayımlanmaya başlamıştır. Ardından Türkiye ve dünya tarihinden olayların ele alındığı Atlas Tarih dergisi çıkarılmıştır.

“Kendi çocuğunu dinsel inancı gereği kurban etme davranışı yalnızca insana özgüdür.”

Bilim ve Teknik

Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık dergisidir. MEB tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline önerilir. Dergide hem akademik ve bilimsel konular hem de teknoloji ve zekâ soruları gibi konular yer alır.

"Yapılacak her atılımı ya da keşfi biz yapalım. Bir doku, ilaç ya da aşı üretilecekse biz üretelim. Doku mühendisliğini biz yapalım."

Penguen

Çok satılan, okunan en iyi dergiler listemize 2002 yılından beri karikatür söz konusu olduğunda akla ilk gelen dergi olan Penguen ile devam ediyoruz. Karikatürleriyle hayranlık uyandıran dergi artık basılı olarak yayımlanmıyor.

“Açlık, fakirleri değil zenginleri doyuramadığımız için var aslında...”

National Geographic

Dünyanın en iyi, en popüler dergilerinden biri National Geographic dergisidir. "Araştırma, koruma ve eğitim" ilkeleriyle yayın yapan dergi, Türkiye’de 2001 yılı itibarıyla yayındadır.

"Goril toplulukları bizimkinden daha insancıl. Şefkatli ve düzenli bir toplumları var ve ailelerindeki herkesle ilgileniyorlar."

En İyi Edebiyat Dergileri:Kafaokur, Kafa, Sabit fikir, Hece, Edebiyat Ortamı

En İyi Bilim Dergileri:Bilim ve Teknik (TÜBİTAK Bilim Genç Dergisi, TÜBİTAK Bilim Genç Dergisi), National Geographic

En İyi Tarih Dergileri: Toplumsal Tarih, Atlas Tarih, Historia 1923

En İyi Kültür Sanat Dergileri: OT, KAFA, masa

En İyi Mizah Dergileri:Leman, Uykusuz, Penguen, Gırgır

En İyi Gastronomi Dergileri: Yemek ve Kültür, Zaytung: Gusto, Cake Trend Magazine

En İyi Moda Dergileri: Vogue, Marie Claire, InStyle

Türkiye Dergiler Birliği, 2020 itibarıyla "Dergi İzleme Komisyonu" tarafından 36 kategoride ödül dağıtmaya başlamıştır. En son ödül kategorileri ve önerilen dergiler şunlardır:

  • Haber: Kriter Dergisi
  • Dış Politika: M5 Dergisi
  • Popüler: Nihayet Dergisi
  • Kültür: İzdiham
  • Edebiyat-Şiir: Edebiyat Ortamı Dergisi
  • Sanat: Makam Dergisi
  • Bilim: Bilim ve Teknik Dergisi
  • Tarih: Aktüel Tarih Dergisi
  • Şehir: Şehir ve Düşünce Dergisi
  • Gençlik: Anadolu Gençlik Dergisi
  • Kadın: KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi
  • Çocuk: Minika Çocuk Dergisi
  • Düşünce-Analiz : Diplomatik Türkiye Dergisi - Sebilürreşad Dergisi
  • Halk Kültürü: Anatolian Dergisi
En İyi Dergiler Hakkında SSS

Q1 Dergiler Nasıl Bulunur?

Q1 grubu dergi, etki değeri çok yüksek ve uluslararası alanda en iyi dergi anlamına gelir. Derginin q değerini bulmak için, söz konusu dergi hangi kategorideyse o kategorideki dergi sayısı dörde bölünür. İlk çeyreklik kısım Q1 değerini alırken; diğer çeyreklik kısımdaki dergiler Q2, Q3 ve Q4 değerlerini alırlar.

Popüler Dergi Nedir?

Popüler dergi, yaygın kanının aksine çok satan dergi demek değildir. Bir dergi türü olan popüler dergide yazarlar gazeteciler veya farklı alanlarda uzmanlığını kanıtlamış kişilerdir. Popüler dergide ayrıntılı kaynak gösterilmen kısa yazılar mevcuttur.

En İyi Moda Dergisi Hangisi?

Vogue en çok satan moda dergisidir. Çok sayıda ülkede yayınlanır. Dergi moda dünyasına ışık tutan bir dergidir.

Sonuç olarak;

Dergi önerileri arayışındakiler için en iyi dergileri derledik. Esasında “en iyi” ve “en güzel” göreceli bir nitelendirmedir; fakat birçok dergi alanında rüştünü ispat ederek genel kanıya varılmasını sağlamıştır. Birçok farklı türde dergi mevcut. Eğitim alanında özellikle de bilim ve edebiyat dergilerini kaynak olarak kullanabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı