Sayısal bölümler söz konusu olduğunda akla ilk gelen tıp fakültesidir. Nitekim en yüksek kayıtlı istihdama sahip sayısal bölüm de (yüzde 95,3) de tıp fakültesidir. Tıp fakültesinden başka birçok bölüm de sayısal puan türüyle tercih yapanların göz bebeğidir. Peki, en iyi sayısal bölümler hangileri?
Esasında sayısal bölümler arasında kıyaslama yapılan bir araştırma verisi yoktur. Bazı bölümleri ‘iyi’ olarak nitelendirmeyi sağlayan çalışma alanı veya kamuda atanma oranıyken; 2 yıllık bazı bölümlerde cezbedici olan DGS geçiş imkânı sunduğu bölümlerdir. Dolayısıyla hangi bölümün sizin için ‘daha iyi’ olduğunu belirlemek için amacınızın ne olduğuna karar vermelisiniz. Örneğin, kamuda çalışmayı planlıyorsanız diş hekimliği bölümünü; kimya mühendisliği için yeterli puanı alamadıysanız DGS ile geçiş yapabileceğiniz eczane hizmetleri bölümünü okuyabilirsiniz. En iyi sayısal bölümleri listemizde bölümleri yaygın kanıya, istihdamla ilgili bilimsel sonuçlara ve en önemlisi de YÖK Atlasverilerine dayanarak yazdığımızın altını çizelim.
Sayısal bölümlerde dört yılık eğitim verilen lisans programları, sunduğu iş imkanlarıyla öne çıkar. Devlet üniversitelerindeki taban puanı ve başarı sıralaması (2023) bakımından dört yıllıkta sayısalın en iyi bölümleri 👇
1. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
2. Tıp Fakültesi
3. Pilotaj
4. Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümü
5. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
6. Endüstri Mühendisliği
7. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
8. Havacılık ve Uzay Mühendisliği
9. Makine Mühendisliği
10. Uçak Mühendisliği
Maddelediğimiz bu bölümlerde hem kamuda hem özelde iş alanı geniştir. Özellikle yapay zekâ ve veri mühendisliği gelecek vadeden bölümlerden biridir. YÖK Atlas verilerinden bağımsız olarak diş hekimliği, hemşirelik ve diğer sağlık bölümleri popülerdir. TÜİK verilerine göre istihdam oranı bakımından tıp ve elektrik öğretmenliği bölümleri öne çıkarken; kazanç bakımından pilotaj bölümü ön plandadır.
Listenin başındaki bilgisayar mühendisliğinde çalışma alanları geniştir. Bilgisayar mühendisine ihtiyaç duymayan şirket yoktur. Bu mühendislik alanında bilgisayar kullanımının en yaygın olduğu endüstri, ticaret, danışmanlık, eğitim, yazılım alanlarında iş imkânı yüksektir.
2 yıllık bölümler kısa sürede iş hayatına atılmak bakımından avantaj sağlar. Hem devlet üniversitelerindeki taban puanı ve başarı sıralaması hem de iş imkânı bakımından 2 yıllık en iyi sayısal bölümler 👇
1. Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü
2. Bilgisayar Programcılığı
3. Uçak Teknolojisi
4. Optisyenlik
5. Elektronik Teknolojisi
6. Ağız ve Diş Sağlığı
7. Diş Protez Teknolojisi
8. Anestezi
9. Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
10. Mekatronik
Taban puanından bağımsız olarak iki yıllıkta ağız ve diş sağlığı, ameliyathane hizmetleri gibi sağlık bölümleri ile elektrik bölümü iş imkânı bakımından avantaj sağlar. Listenin başında yer alan siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü bölümden mezun olanlar için iş alanı geniştir. Özel ve kamu kurumları ile bankalarda siber güvenlik analistlerine ihtiyaç duyulur.
2024 yılında gelişen teknolojiyle kuralların yeniden yazıldığı iş dünyasında yeni meslekler türemiş veya bazı meslekler evrilmiştir. 2024 sayısal meslekleri şunlardır:
Mesleklere göre yeni açılan yapay zekâ ile ilgili bölümleri ve halihazırdaki şu bölümleri tercih edebilirsiniz:
Sayısal Ne Okumalıyım?
Sayısal bölümlerle ilgili tavsiye arayışına verilebilecek net bir yanıt yoktur. Nitekim bölüm tercihi kişisel ilgi ve yeteneklere göre yapılmalıdır. Sağlık sektöründe çalışma fikrine sıcak bakıyorsanız tıp, hemşirelik gibi bölümleri seçebilirsiniz. Kendi işinizi kurmak istiyorsanız eczacılık, optisyenlik gibi bölümleri tercih etmenizi öneririz. Yurt dışı hayaliniz varsa mühendislik bölümleri; yüksek kazanç tatminine ihtiyaç duyuyorsanız pilotaj bölümü sizin için ‘en iyi’ olacaktır.
Sayısal Bölümde Para Kazandıran Meslekler Nelerdir?
Kazanç bakımından en güzel sayısal meslekler eczacılık bölümleridir. Mühendislikte en yüksek kazancı sağlayan bölümler; bilgisayar/yazılım mühendisliği, biyomedikal mühendisliği, çevre mühendisliği ve elektrik mühendisliğidir. Diğer bölümler de belirli deneyimi kazanıp mesleki gelişime katkı sağladıktan sonra kazanç bakımından tatmin edici hale gelebilir.
Sayısalda Hangi Öğretmenlikler Var?
Sayısalda matematik, ilköğretim matematik, fizik, kimya, fen bilgisi, bilgisayar ve öğretim teknolojileri bölümleri vardır. Kamuda en çok ataması olan öğretmenlik branşları ise ilköğretim matematik ve fen bilgisi öğretmenliğidir. Devlet üniversitesi taban puanları bakımından da matematik öğretmenliği ön plandadır.
Sayısal Bölüm Okumak Zor Mu?
Zorluk görecelidir. Diğer alanlara göre kıyaslama yapılacaksa en zor bölümler sayısal bölümlerdir şeklinde genelleme yapılabilir. Bir sıralama yapacak olursak okuması en zor sayısal bölümlerin başında tıp fakültesi (3.sınıf), mühendislik bölümleri ve fizik bölümü gelir. Okuması kolay sayısal bölüm ise beslenme ve diyetetik bölümüdür.
Sayısal Bölümü Kimler Seçmeli?
Her bölüm herkes için uygun değildir. Sayısal derslerde başarılı olanlar sayısal bölüm seçmelidir. Sözel derslerde başarılı olanlar ise sözel bölümleri seçmelidir. Hem sözel derslerde hem de matematik dersinde başarılı olanlar eşit ağırlık seçmelidir.
Sonuç olarak;
Sayısalda hangi bölümler iyi merak edenler ve en iyi sayısal bölüm tavsiyesi arayanlar için ‘hangisi en iyi’ yazı dizimize sayısal bölümler hakkındaki bilgileri dahil ettik. YÖK Atlas verilerini ve iş imkanıyla ilgili bilgileri harmanlayarak en iyi sayısal bölümler listesi oluşturduk. Bizce iş imkânı ve gelir bakımından mühendislik bölümlerini ve pilotaj bölümlerini tercih edebilirsiniz.