En Yüksek Puanlı Bölümler

En Yüksek Puanlı Bölümler

En Yüksek Puanlı Bölümler

Yükseköğretim Kurumları Sınavına hazırlanan öğrenciler! Hedeflediğiniz üniversite bölümünün en yüksek kaç puanla kapattığını biliyor musunuz? Yanıtınız hayırsa önünüzü göremiyorsunuz demektir. En yüksek puanlı bölümler listesine göre çalışma programınızı yeniden güncelleyebilir, en zirveye ulaşabilirsiniz. Hadi başlayalım.

Puanı En Yüksek Bölümler

Puanı en yüksek bölümleri sıralamadan önce altını çizmeliyiz ki YKS puanı en fazla 560 olabilir. %40 TYT ve %60 puandan oluşan YKS puanı kadar OBP (okul başarı puanı) de önemlidir. Taban puan ve yüzdelik dilim doğrultusunda üniversitelere yerleştirme yapılır.

Puanıyla zirveye yerleşen bölümleri, 4 yılık veya 2 yıllık en yüksek puanlı bölümler olarak sıralamak elbette mümkün. YÖK Atlas tarafınca sunulan listeye göre bölümleri dil, sayısal, eşit ağırlık ve sözel olmak üzere üç ana grupta detaylarıyla sıralayacağız. Aşağıdaki tabloda ise ön lisans ve lisans eğitim kademelerindeki en yüksek puanlı 10 bölümü görebilirsiniz:

2 Yıllık En Yüksek Puanlı Bölümler

4 Yıllık En Yüksek Puanlı Bölümler

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü

Tıp

İlk ve Acil Yardım

Fizik

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Mühendisliği

Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Turist Rehberliği

Matematik

Uygulamalı İspanyolca Çevirmenlik

Ekonomi

Dış Ticaret

Sosyoloji

Uçak Teknolojisi

İşletme

Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik

Hukuk

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon

Uluslararası İlişkiler

Lisans düzeyindeki en yüksek tabanlı bölümler genellikle İngilizce ve burslu bölümlerdir. En çok tercih edilen bölümler de bu bölümlerdir. Puanı en yüksek bölümler hem kamuda hem özelde çalışma alanı geniş bölümlerdir. Fizik ve Matematik gibi bölümlerden mezun olanlar formasyon dersleri almaları durumunda devlet okullarında öğretmenlik yapabilirler.

İki yıllıktaki yüksek puanlı bölümlerde DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile lisans tamamlama hakkı vardır. Örneğin, 2 yıllık Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü bölümü mezunları DGS ile şu bölümlere geçiş yaparak mühendis olarak çalışma fırsatı yakalayabilirler:

  • Bilgisayar Mühendisliği,
  • Bilişim Sistemleri Mühendisliği,
  • Yapay Zekâ Mühendisliği,
  • Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği,
  • Yazılım Mühendisliği.

En Yüksek Puanlı Sayısal Bölümler

Sayısal bölümleri tercih etmek istiyorsanız Matematik, Geometri, Kimya, Biyoloji ve Fizik derslerine odaklanmalısınız. En yüksek puanlı bölümler sayısal alanda şu şekildedir:

  • Tıp
  • Fizik
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Matematik

Sayısal alandaki en yüksek puanlı bölüm tıp fakültesidir. TUS puanına göre zirvede yer alan tıp bölümü ise 70,45 ortalama puanla deri ve zührevi hastalıkları bölümüdür. En çok kontenjana (434) sahip olan tıp bölümü ise radyolojidir.

En Yüksek Puanlı Sözel Bölümler

Sözel bölümleri tercih etmek istiyorsanız Türkçe, Edebiyat, Tarih ve Coğrafya derslerine odaklanmalısınız. Sözel en yüksek puanlı bölümler şöyledir:

  • Tarih
  • Arkeoloji ve Sanat Tarihi
  • Medya ve Görsel Sanatlar
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • İlahiyat

Tarih en yüksek puanlı sözel lisans bölümüdür. 522,81426 taban puanıyla Koç Üniversitesine yerleştirme yapılmıştır. Bölümün en yüksek puanla alım yaptığı devlet üniversitesi ise Boğaziçi Üniversitesidir.

Eşit Ağırlık En Yüksek Puanlı Bölümler

Eşit ağırlık puan türüyle öğrenci alımı yapan bölümleri tercih etmek istiyorsanız Matematik dersinin yanı sıra Coğrafya, Edebiyat, Tarih gibi sözel derslere de odaklanmalısınız. Son taban puanı sıralamasına göre en yüksek puanlı eşit ağırlık bölümleri şunlardır:

  • Ekonomi
  • Sosyoloji
  • İşletme
  • Hukuk
  • Uluslararası İlişkiler

EA en yüksek puanlı bölüm ekonomidir. Ekonomi bölümünde 537,57286 taban puanıyla Koç Üniversitesine yerleştirme yapılmıştır. Bölümün en yüksek puanla alım yaptığı devlet üniversitesi ise Özyeğin Üniversitesidir.

En Yüksek Puanlı Dil Bölümleri

Dil öğrenmeye ve yabancı dil odaklı bir meslek icra etmeye hevesliyseniz Yabancı Dil Testine (YDT) girmeli ve dil bölümü okumalısınız. YÖK Atlas verilerine göre en yüksek puanlı dil bölümleri şunlar:

  • Karşılaştırmalı Edebiyat
  • İngilizce, Fransızca Mütercim ve Tercümanlık
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı
  • Çeviribilimi
  • Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü dilde en yüksek puanlı bölümdür. Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünde 536,96026 taban puanıyla Koç Üniversitesine yerleştirme yapılmıştır. Bölümün en yüksek puanla alım yaptığı devlet üniversitesi ise Dokuz Eylül Üniversitesidir.

En Yüksek Puanlı Bölümler Hakkında SSS

En Yüksek Taban Puanlı Üniversiteler Hangileri?

Lisans düzeyinde sözel, eşit ağırlık ve dil puan türünde Koç Üniversitesi, sayısal puan türünde ise İstanbul Medipol Üniversitesi en yüksek taban puanına sahiptir. En yüksek puanlı ön lisans bölümleri; İstanbul Teknik Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesidir. En yüksek puanlı vakıf üniversitelerinin başında ise Koç Üniversitesi gelir.

Türkiye'de 1. Sırada Hangi Üniversite Var?

URAP verilerine göre ülkemizde eğitim kalitesiyle zirvede yer alan üniversite Hacettepe Üniversitesidir. QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması ise en iyi üniversitenin Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) olduğunu ortaya koymuştur. Taban puanlarının belirlenmesinde en yüksek etkiye sahip üniversite ise Koç Üniversitesidir. En yüksek puanlı bölüm olan tıp fakültesinde, taban puanıyla zirvede yer alan üniversite ise İstanbul Medipol Üniversitesidir.

Taban Puanı En Yüksek Kaç?

YKS’de alınabilecek en yüksek puan, %40’ı TYT, %60'ı 560’dır. Son yapılan yerleştirme sonucunda en yüksek taban puanına sahip olan bölüm Tıp (İngilizce/Burslu/6 Yıllık) olmuştur. 555,35802 taban puanıyla İstanbul Medipol Üniversitesine yapılmıştır.

En Az Kaç Puanla Üniversiteye Gidilir?

2022 YKS itibarıyla 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırılmıştır. Eğitim kalitesi yüksek iyi bir üniversitede çalışma olanakları geniş bir bölümde eğitim almak için yüksek puana sahip olmak gerekir. Bununla birlikte düşük sayılabilecek puanla giriş yapılabilen birçok bölüm de vardır. En düşük puanlı bölümler 2 yıllık (Tıbbi Laboratuvar Teknikleri/ 217,73236) bölümlerdir.

Sonuç olarak

Üniversitede en yüksek puanlı bölüm hangisi merak eden öğrenciler ve aileleri için en yüksek puanlı bölümler listesi hazırladık. Elbette listenin başında tıp fakültesi geliyor. Hazırladığımız bu liste “iş garantili” sayılabilecek iyi bir üniversite eğitimi almak için 400’ün altında puan almamak, bunun için de belirli derslere ağırlık vermek gerektiğini gösteriyor. Herhangi bir nedenle üniversite eğitimi almanız mümkün görünmüyorsa kişisel ve mesleki eğitimlere katılmanızı; üniversite eğitimi esnasında ise mesleki gelişim eğitimlerine katılarak eğitiminizi desteklemenizi öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı