Kitap Tutkunları İçin: En İyi Kütüphaneler

Kitap Tutkunları İçin: En İyi Kütüphaneler

Kitap Tutkunları İçin: En İyi Kütüphaneler

Bir gezginin rotasında antik dönem eserleri veya doğa harikaları mutlaka vardır. Kitap tutkunu bir gezginin ilk durağı ise kütüphaneler olmalı. Siz de kitap tutkunuysanız veya benzersiz atmosfere kendinizi kaptırıp saatlerce ders çalışmayı planlıyorsanız doğru sayfadasınız. Sizler için konforlu okuma alanları, büyüleyici mimarisi ve zengin koleksiyonuyla en iyi kütüphaneler listesi oluşturduk.

Türkiye’nin En İyi Kütüphaneleri

En iyi veya en güzel nitelendirmesi elbette görecelidir. Yine de bazı kütüphaneler var ki genel kanı en iyi kütüphaneler oldukları yönünde. İşte, Türkiye’nin en iyi kütüphaneleri:

Rami Kütüphanesi

Rami Kütüphanesi, Rami Kışlası'ndan restore edilerek kütüphaneye dönüştürülmüştür. 36.000 m²’lik alandaki kütüphane, Avrupa’nın en büyük kütüphane kompleksidir. Kütüphane, aynı zamanda dünyanın en büyük kapalı peyzaj alanına sahip kütüphanesi özelliğine sahiptir. 4200 kişilik oturma kapasitesiyle İstanbul’un en büyük oturma kapasitesine sahip kütüphanesi de Rami Kütüphanesidir. Dünyanın üçüncü, Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olan Rami Kütüphanesi, kütüphane özelliğinin yanı sıra bir kültür merkezidir. 2023 yılında hizmete girmiş olan kütüphane, 2,5 milyon adet kitap kapasitesine sahiptir.

Adres: Rami Kışla Müdürlüğü, Yeni Rami Mahallesi, Rami Kışla Caddesi, No. 98/1 Eyüpsultan / İstanbul

İstanbul Atatürk Kitaplığı

Araştırmacılar için en iyi rotalardan biri de İstanbul’daki İBB Atatürk Kitaplığı’dır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'ne bağlı bu kütüphane, özel koleksiyonlara sahip nadide bir kütüphanedir. İPA İstanbul Kitaplığı (İstanbul Kent Araştırmaları Kitaplığı) ile entegre çalışan kütüphane, Türkiye’de 7/24 hizmet veren ilk halk ve araştırma kütüphanesidir. 1981 yılından bu yana hizmet veren kütüphane, 2022 itibarıyla yalnızca araştırmacılara hizmet vermekte. Kütüphanede 500 binden fazla eser bulunur.

Adres: Gümüşsuyu, Miralay Şefikbey Sk. No:6, 34437 Beyoğlu/İstanbul

Milli Kütüphane

Türkiye’nin en iyi kütüphaneleri listemize başkent Ankara'daki Millî Kütüphane ile devam ediyoruz. Ulusal kütüphane olarak bilinen Ankara Milli Kütüphane’de, katalog tarama, bibliyografya ve dijital kitaplık hizmetleri de var. Nadir eserleriyle bu kütüphane, otoriteler tarafından “Türkiye’nin hafızası” olarak tanımlanmıştır. Osmanlı Devleti’ne ait ilk ansiklopedik eser olan “Muradname” Milli Kütüphane’dedir. Kütüphanede, 32 ayrı türde 134 bin 611 kitap dışı materyal ve 26 bin 362 makaralık mikrofilm koleksiyonu vardır.

Adres: Bahçelievler, İsmet İnönü Blv. No:4, 06490 Çankaya/Ankara

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, 125.000 m² alanda hizmet veren zengin içerikli bir kütüphanedir. Rami Kütüphanesi açılıncaya Türkiye’deki en büyük kütüphane unvanı Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesine aitti. Koleksiyonları ve hizmetleriyle dünyada sayılı kütüphanelerden biri olan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, 5500 kişilik oturma kapasitesine sahiptir. Kütüphanede yalnızca basılı kaynakların sayısı 2 milyondan fazladır. Türkiye’de ilk kez uygulanan entegre kitap taşıma sistemi ve 201 kilometre uzunluğundaki raflarıyla da dikkat çenen bu kütüphane, teknolojik alt yapısıyla da cezbedicidir. Kütüphanede 100 farklı ülkeden 134 farklı dilde basılı kitap vardır.

Adres: Gazi, Cumhurbaşkanlığı Blv, 06560 Yenimahalle/Ankara

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı

Kültürel-entelektüel birikime katkıda bulunan en iyi kütüphaneler listemizde Türkiye'deki ilk ve tek kadın kütüphanesi Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı da var. 1990 yılında hizmete açılan kütüphanede, 48’den fazla özel arşivler koleksiyonu ve 470’den fazla süreli yayın koleksiyonu vardır. Kütüphanede genellikle kadın tarihi ve feminizmle ilgili kitaplar vardır.

Adres: Fener Mahallesi, Mürsel Paşa Cad. No: 8, Fener Vapur İskelesi Karşısı (Tarihi Bina), Fatih / İstanbul

İSAM Kütüphanesi (İslam Araştırmaları Merkezi)

Türkiye’nin en gelişmiş kütüphanelerinden biri de 1984 yılında kurulan İSAM Kütüphanesi’dir. Kütüphanede İslam kültürü, tarih ve medeniyeti ile ilgili yayımlanan kitaplar ve sürekli yayınların yanı sıra edebiyat ve sosyal bilimler alanında da kaynaklar vardır. Yaklaşık 300 bin kitaba ev sahipliği yapan kütüphane, özellikle de yüksek lisans ve doktora yapan öğrenciler için araştırma merkezi niteliğindedir.

Adres: İcadiye Bağlarbaşı Cad. No:40 Üsküdar – İstanbul

Deniz manzaralı kütüphane arayışındaysanız İBB Beşiktaş İskele Kütüphanesi’ni, ücretsiz yiyecek içecek ikramı yapılan bir kütüphane arayışındaysanız Merkezefendi Millet Kıraathanesi’ni ziyaret etmenizi öneririz.

Dünyadaki En İyi Kütüphaneler

Uluslararası Kütüphane Dernekleri Federasyonu 'Dünya Kütüphane Haritası'na göre dünyada 2,2 milyon, Avrupa'da 250 bin kütüphane var. Kültürel merkez olarak turistik ziyaretlerin yapıldığı kütüphanelerin bazıları mimarisiyle bazılarıysa zengin bilgi kaynağıyla cezbedicidir. Dünyanın en iyi kütüphaneleri listesine eklenebilecek çok sayıda kütüphane var. Özellikle gidilip görülmesi gereken dünyaca ünlü kütüphaneler ise şunlar:

  • Admont Abbey Kütüphanesi
  • Strahov Abbey Library Kütüphanesi
  • El Estorical Library Kütüphanesi
  • Boston Public Library Kütüphanesi
  • Joanine Kütüphanesi
  • Liverpool Merkez Kütüphanesi
  • Trinity College Dublin Kütüphanesi
  • George Peabody Kütüphanesi
  • Alexandria (İskenderiye) Kütüphanesi
  • Beinecke Nadir Kitaplar İle El Yazmaları Kütüphanesi
  • El Ateneo Grand Splendid Kütüphanesi
  • Stuttgart Şehir Kütüphanesi
  • Britanya Kütüphanesi
  • Ateneo Grand Splendid Kütüphanesi
  • Portekiz Kraliyet Okuma Kabinesi
  • Rusya Devlet Kütüphanesi

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan El Estorical Kütüphanesi, tarihte kitapların ilk kez ciltlenip yan yana dizildiği kütüphanedir. Tasarımıyla dikkat çeken kütüphane ise Stuttgart Şehir Kütüphanesi’dir. Dünyanın en büyük manastır kütüphanesi özelliğine sahip olan Admont Manastır Kütüphanesi de mimarisiyle büyüleyicidir.

En İyi Kütüphaneler Hakkında SSS

Türkiye’nin En Büyük Kütüphanesi Hangisi?

Yaygın kanının aksine ülkemizdeki en büyük kütüphane Ankara Milli Kütüphane değildir. 2023 yılında açılan Rami Kütüphanesi en büyük kütüphanedir. İstanbul’un en büyük kütüphanesi olan Rami Kütüphanesi, 220 dönümlük alan içinde, 36 bin m2'lik kapalı alan ve 51 bin m2'lik bir avluya sahiptir.

Dünyanın En Güzel Kütüphanesi Nerede?

Güzellik göreceli olsa da yaygın kanıya göre güzel kabul edilen çok sayıda kütüphane vardır. Gabriel García Márquez Kütüphanesi’nin en güzel kütüphane seçildiği yönünde haberler mevcut. Mimarisiyle dikkat çeken diğer kütüphaneler ise şunlar: El Escorial Kütüphanesi, Beitou Kütüphanesi, Stuttgart Şehir Kütüphanesi, Britanya Kütüphanesi.

İstanbul’da Hangi Kütüphaneler Var?

İstanbul’da 53 kütüphane mevcut. Bu kütüphanelerin birçoğu en iyi kütüphaneler listemizde yer almasa da öğrenciler ve araştırmacılar için cezbedici özelliklere sahiptir. İstanbul'daki en iyi kütüphaneler şunlar: Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Üsküdar Şemsipaşa İlçe Halk Kütüphanesi, Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi (TESAK), Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi, Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi.

Sonuç olarak;

Tek bir tıkla bilgiye anında ulaşmak mümkün; fakat bilginin doğruluğunu ve güvenirliğini ölçmek pek de kolay değil. Büyük bir şevk ve motivasyonla ders çalışmak için ise ev ortamı yeterince sessiz değil. Bu noktada kütüphaneye ihtiyaç duyanlar için en iyi kütüphaneler derlemesi yaptık. Bu kütüphaneleri ziyaret edemeseniz de en iyi kütüphanenin ihtiyaç duyduğunuz bilgiye ulaşabildiğiniz bir okul kütüphanesi de olabileceğinin altını çizerek yazımızı sonlandırıyoruz.

Popüler Bloglar Blog

Hızlı Okuma Kursu
İndirimli!
Hızlı Okuma Kursu
Tıklayınız
Whatsapp Hattı