Açık öğretimde hangi bölümler okunur sizin için de merak konusu mu? Öyleyse doğru sayfadasınız. Çoğunluk tarafından en iyi açık öğretim bölümleri olarak nitelendirilen bölümleri sıralamadan önce, açık öğretim diplomasının örgün öğretimde verilen diploma ile aynı hakları sunduğunun altını çizelim. İşte, sizin için hazırladığımız mini rehber.
Türkiye’de Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi olmak üzere dört üniversitenin açık öğretim fakültesi vardır. Bu fakültelerde farklı alanlarda çok çeşitli programlar bulunur. Yalnızca Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde bile 53 ön lisans ve 38 lisansprogramına kayıt alınır.
Hangi bölümün iyi olduğu sunduğu avantajlarla belirlenir. Bu avantajları;
Bölüm seçiminde ilgi alanları ve yeteneklerin bölümün iş olanaklarıyla uyumlu olması da önem taşır.
Her bölümün kendine özgü avantajı vardır. Bölüm seçiminde dikkat edilmesi gerekense iş imkanıdır. İş imkânı ve kamuda atanma kolaylığı bakımından 4 yıllık en iyi açık öğretim bölümleri şunlardır:
Çocuk Gelişimi
Çocuk gelişimi, açık öğretimde en çok tercih edilen bölümlerden biridir. Bölümden mezunlar, çocuk gelişimci/çocuk gelişimi uzmanı unvanıyla hem kamu sektöründe hem özel sektörde çalışma fırsatı yakalayabilirler. Kişisel ve mesleki gelişimine katkıda bulunan mezunlar;
Çocuk gelişimi mezunların çalışma alanları şöyledir:
Çocuk gelişimi uzmanları; yayın kuruluşları (çocuk-gençlik programları ile eğitim programlarının hazırlanması ve yürütülmesi) bünyesinde çalışabilirler. Ayrıca oyuncak üreten şirketlerde eğitsel oyuncak üretiminde çalışabilirler. AÖF çocuk gelişimi mezunları, aile danışmanlığı eğitimine katılıp aile danışmanlığı sertifikası alarak aile danışmanı olarak ruh sağlığı hizmeti de verebilirler.
Grafik Sanatlar
Güzel sanatlar fakültelerinin bölümlerinden biri olan grafik sanatlar açık öğretimde de vardır. Bölümden mezunlar; grafik sanat uygulayıcısı, grafiker, grafik tasarımcı, grafik teknisyeni ve geliştiricisi, sanat yönetmeni unvanlarıyla çalışabilirler. Görsel iletişim ile ilgili birçok alan vardır. Dolayısıyla mezunların çalışma alanları geniştir. Grafik sanatlar mezunlarının istihdam alanları;
Mezunlar freelance olarak serbest sanatçı olarak da çalışabilirler. Grafikler kamuda TV kanallarında veya Gençlik ve Spor Bakanlığında çalışabilirler.
Havacılık Yönetimi
En iyi açık öğretim bölümleri 4 yıllık programlarından biri de havacılık yönetimi bölümüdür. Bölüm yalnızca Anadolu Üniversitesinde vardır. Bölümden mezun olanların öncelikli istihdam alanı havayolu, hava taksi, genel havacılık ve balon işletmeleridir. Genel olarak mezunların çalışabileceği yerleri şöyle sıralayabiliriz:
Mezunların sivil havacılık kapsamındaki kuruluşlarda pek çok farklı unvanla çalışması mümkündür. Bu unvanların bazıları şöyle: Uçuş harekât uzmanı, hava trafik kontrolörü, yer hizmetleri memuru,uçuş operasyonları yöneticisi, ramp kule memuru,terminal işletme memuru.
İnsan Kaynakları
İnsan kaynakları da en iyi açık öğretim bölümü olarak ifade edebileceğimiz bölümlerden biridir. Bölüm, özellikle de kendi danışmanlık ve eğitim şirketini kurmak isteyenlere önerebileceğimiz bir bölüm. Mezunlar, insan kaynakları uzmanı veya insan kaynakları yöneticisi unvanıyla özel işletmelerin ve sivil toplum örgütlerinin insan kaynakları biriminde çalışabilirler. İnsan kaynakları bölümünü okumak kamuda da çalışabilmek açısından avantajlıdır.
Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü
Açık öğretim en iyi bölüm alternatiflerinden biri de tekstil ve moda tasarımı bölümüdür. Bu bölümden mezun olanlar tasarımcı unvanıyla çalışabilirler. Tasarımcıların çalışma alanları ise şöyledir:
Mezunlar, yurt içinde veya yurt dışında kendi markalarını oluşturup isimlerini moda dünyasında duyurma fırsatı yakalayabilirler.
2 yıllık okumak eğitim süresinin kısalığı bakımından daha avantajlı olabilir. 2 yıllıkta da önemli imkanlar sağlayabilen bölümler vardır. 2 yıllık açık öğretim en iyi bölümler şunlardır:
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümü hem sağlık bölümleri arasında hem 2 yıllık bölümler arasında hem de açık öğretim bölümleri arasında en iyilerin başında gelir. Bölümden mezun olanlar, sağlık teknikeri sayılırlar. Bölüm, ataması olan açık öğretim bölümlerinden biridir. Mezunlar, özel ve kamu sağlık kuruluşlarının;
Tıbbi sekreterler, hasta kayıt ve kabulde ve tıbbi arşiv hizmetlerinde görev alabilecekleri gibi insan kaynakları biriminde de görev alabilirler. Mezunlar DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık İdaresi lisans programlarına geçiş de yapabilirler.
Özel Güvenlik ve Koruma
Açık öğretimde okumanın en mantıklı olduğu bölümlerden biri de özel güvenlik ve koruma bölümüdür. Bölüm mezunları, güvenlik ve koruma görevlisi veya özel güvenlik personeli unvanıyla çalışabilirler. Bölümü okumak için erkek adayların 170 cm'den, kız adayların 163 cm’den kısa olmadığını belgelemeleri gerekir.
Mezunların çalışma alanı geniştir. Mezunlar güvenlik görevlisi olarak çalışmanın yanı sıra özel güvenlik şirketlerinde eğitmenlik de yapabilirler. KPSS-B ile yapılan memur alımlarında güvenlik memuru kadrolarına başvuruda bulunma hakkı da vardır. Sermayesi olan mezunların kendi özel güvenlik şirketini açıp işletme yetkisi de vardır. 4 yıllığa geçiş yapmak için DGS’ye girenler, acil yardım ve afet yönetimi ile sosyal hizmet bölümüne geçiş yapabilirler.
2 yıllık açık öğretim en iyi bölümler listemize Laborant ve Veteriner Sağlık bölümüyle devam ediyoruz. Bölüm mezunları veteriner sağlık teknikeri olarak laboratuvar, veteriner ve hayvancılık hizmetleri alanında çalışabilirler. Tarım ve Orman Bakanlığından alınan verilere göre çalışma izni verilen 8 bini aşkın veteriner kliniği vardır. Dolayısıyla bölüm mezunlarının iş bulma olasılığı yüksektir.
Veteriner hekimleri asiste etmekle sorumlu olan mezunların tek çalışma alanı veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri değildir. Mezunlar, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TİGEM işletmelerinde ve veteriner laboratuvarlarında çalışabilirler. Diğer istihdam alanları ise şöyledir:
Laborant ve Veteriner Sağlık bölümünden mezun olanlar, DGS ile şu lisans programlarına geçiş yapabilirler:
Açık öğretim fakültelerinin en iyi bölümlerinden biri de tur operatörü, rehber, seyahat işletmeciliği meslek elemanı unvanlarını kazandıran turizm ve seyahat hizmetleri bölümü. Bölüm söz konusu olduğunda akla ilk gelen çalışma alanı seyahat işletmeleri ve acentaları, tur operatörleri olsa da bölümde çalışma alanı geniştir. Mezunlar;
1618 Sayılı Yasa’da belirtilen A-B ve C grubu seyahat acentelerinde,
Fuar –Kongre ve Organizasyon Firmalarında,
Ulaştırma işletmelerinin biletleme, yer hizmetleri vb. departmanlarında çalışabilirler.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafınca verilen kokart isimli çalışma kartını alan mezunlar, profesyonel turist rehberliği yapabilirler. TUREB Turist Rehberleri Odaları Birliği tarafınca düzenlenen 45 günlük (ülkesel) veya 8 günlük (bölgesel) uygulama gezilerinden en az birine katılıp en az 75 puan alarak belgeyi alanlar için iş bulmak ve yüksek kazanç sağlamak kolaydır. Bu noktada bölüm mezunlarının en az bir yabancı dili iyi şekilde konuşabilmeleri ve bunu sınavla belgeleyebilmeleri önem taşır.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri açık öğretim mezunları DGS ile şu lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler:
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Sivil havacılık sektörü iş imkânı fazla olan bir sektördür. Bu nedenle 2 yıllık Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümü iyi bölümler arasındadır. Bölüm mezunları;
KPSS’de başarılı olanlar, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi kadrolarına atanabilirler. Mezunların DGS ile geçiş yapabileceği ilişkili bölüm vardır.
Açık Öğretim Hakkında SSS
Açık Öğretim Mi Daha İyi Uzaktan Eğitim mi?
Uzaktan eğitimde açık öğretimden daha kontrollü sistem vardır. Sınavlar yüz yüze yapılabildiği gibi online olarak da yapılır. Uzaktan eğitimin odak noktasında öğrencinin olması daha kaliteli eğitim anlamına gelir.
Açık Öğretime Sınavsız Girilir Mi?
Açık öğretim fakültelerine sınavsız kayıt olmak mümkündür. Yalnız bunun için öğrencinin daha önce herhangi bir üniversiteden mezun olması gerekir. Ön lisans programlarından mezun olan öğrenciler yalnızca ön lisans programlarına sınavsız kaydolabilirler. İkinci üniversite hakkından yararlanmak isteğe bağlı ve paralıdır.
Uzaktan Eğitim ile Açık Öğretim Arasındaki Fark Nedir?
Açık öğretim ve uzaktan eğitim iki farklı eğitim yöntemidir. İki yöntemde de zaman ve mekân bağımsız eğitim almak mümkündür. Yalnız uzaktan öğretimde dersler canlı olarak işlenip öğrenciler derse katılım sağlayabilir. Açık öğretimde canlı ders yoktur.
Sonuç olarak;
Açık öğretimde hangi bölüm daha avantajlı merak edenler için en iyi açık öğretim bölümleri hakkında yazdık. Ayrıca açık öğretim sistemine dair merak edilen konulara açıklık getirdik. Daha kısa sürede eğitim ve belge almak istiyorsanız uzaktan eğitim sertifika programlarını da alternatif olarak değerlendirebilirsiniz.